-Nu har vi 50 Saddam!

Nu är det exakt fem år sedan ”jublande människor”, enligt media i väst, rev Saddams staty i Bagdad. Det visade sig snabbt att de jublande inte var så spontana som man ville få det att se ut. Folkmassan hade i själva verket hämtats med buss i de fattigaste kvarteren av SadrCity, shiiternas kvarter i Bagdad. Tidningen The Independant har letat upp några som deltog i ”jublet” för att höra deras åsikt om situationen i dag. Citaten nedan som talar för sig själva har översatts av mig själv.

-Om jag kunde vrida tillbaka historien skulle jag kyssa Saddams staty. Jag ångrar att jag deltog i dess störtande. Nu anser jag att det var en svart dag för Bagdad. Vi blev av med Saddam, men nu har vi 50 Saddam. På hans tid var vi säkra. Jag frågar Bush, var blev det av löftena om ett bättre Irak ?, säger Ibrahim Khalil.

-Se bara vad som hänt mig sedan dess. Min bror har dödats och en kusin har kidnappats. Hon är försvunnen sedan fem månader. Vårt land har förstörts av utlänningar, inte bara av amerikaner utan av extremister som kom hit för att strida med dem. Saddam var en brutal man och vi antogs vara fria när han försvann. Men det finns ingen frihet när du varje dag är rädd för din säkerhet. När jag ser på TV att folk i Amerika och England tycker det blir bättre i Irak undrar jag varför de inte flyttar hit så att de kan se på plats hur det är, säger Abdullah Jawad som också deltog i det välorganiserade « jublet » på Firdous torget för fem år sedan.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Lämna ett svar