54 döda i container

Svensk press har i korthet nämnt att 54 personer från Burma hittades döda i en container när de försökte ta sig in i Thailand i jakt på arbete. Den engelskspråkiga Bangkok Post ger mer detaljer om smugglingen av invandrare till Thailand. Enligt tidningens reporter stämmer inte den officiella versionen att gränspolisen inget visste. I uttalanden har polisen även sagt att det inte är säkert att det var människor på jakt efter arbete och att polisen inte kände till deras slutdestination.

Bangkok Post säger att detta är rent nonsens. Enligt tidningen vet polisen mycket väl vad som pågår men vägrar att göra något eftersom den har ekonomiska intressen i att människohandeln fortgår.

-Av de 54 människor som kvävdes till döds var 37 kvinnor. Det fanns också barn bland de döda i containern. Varför använder inte polisen existerande lagar för att ta sig an de stora fiskarna i människosmugglingen? Vi vet alla svaret. Vi kan inte bekämpa människotraffiken om vi inte innan bekämpar vår egen polis, skriver Bangkok Post.

Jag har en mycket nära vän som sedan ett år bor i Thailand och hans berättelser om de dagliga trakasserierna från ordningsmakten bekräftar situationen. Eftersom polisen är så extremt dåligt betald och i vissa fall måste köpa den egna utrustningen finns det bara ett sätt att få månaden att gå ihop- korruption och utpressning. Att köra bil i landet kostar inte bara bensin och skatt. Det behövs mycket pengar till fejkade böter också. Thailändare kan räkna med 200-300 bath(40-50 kronor) för att ha passerat ett, enligt polisen rött ljus, som egentligen var grönt. ”Faranger”, som thailändare kallar västerlänningar, får räkna med att punga ut mellen 500 – 1000 bath för påhittade trafikförseeleser. Min gode vän gör numera allt för att undvika bilkörning. Ett par hundra kronor i böter varje gång han åker till stormarknaden väger tungt i längden.

Moralen i historien är natuligtvis att polisyrket ska vara hederligt betalt. Annars får man den polis man förtjänar.

Intressant?
Bloggat: Jotman, BurmaSitmone,
Media: Guardian UK, DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Ett svar på ”54 döda i container

  1. Det lever någonstans kring 2 miljoner burmesiska migrantarbetare i Thailand, ca 700.000 är där lagligt. Eftersom den thai-burmesiska gränsen är stängd tar sig de flesta över illegalt, oftast med hjälp av sk. brokers. Självklart vet den thailändska polisen och myndigheterna vad som sker, de lever ju av dessa migrantarbetare.

    Underbetalda laotier, kambodjaner och burmeser är de som får den thailändska industrin att gå runt. Det är också så att polisen och militären, som tjänar dåligt, utnyttjar de papperslösa för att få extra pengar, dvs tar mutor. Längst gränsstäderna är det så utbrett att det finns detaljerade system och oskrivna regler för hur det går till. På måndag är det allmännmutdag då alla papperslösa betalar mutor för uppehälle, blir de tagna på gatan kostar det 300bath om de har tur, har de otur hamnar de i häkte och då kostar det mellan 2000 och 4000 baht att bli släppt.

    Det är sjuk värld, den burmesiska världen. Yaung Chi Oo, de burmesiska migrantarbetarnas fack (illegala fack) gör ett fantastiskt arbete för att få bukt med problemen och har dessutom en hel massa info om hur det fungerar:

    http://yaungchioo.org/

    //Catti Ullström

Lämna ett svar