Glömda lögner.

De av er kära läsare som minns hur visan gick på sjuttiotalet undrar nog vad som fått alla så kallade ekonomiska experter att glömma det mantra som då tuggades om och om igen : lönerna driver på inflationen, det är arbetarnas oresonliga lönekrav som tvingar företagen att höja priserna. Arbetsgivarna, den socialdemokratiska regeringen och LO-toppen var alla eniga om att lönekraven skulle hållas nere för att inte mer bränsle skulle läggas på inflationsbrasan.
Nu går inflationsspöket igen. Men är det någon som med hedern i behåll kan påstå att det är lönekraven som driver priserna i höjden ? Det är inte och har aldrig varit arbetarnas lönekrav som orsakar inflation, like lite på 70-talet, eller 20-talet för den delen, som i dag.
Orsak och verkan var svårare att bevisa på 70-talet och de fackliga organisationerna gjorde aldrig ett seriöst försök att tillbakavisa arbetsgivarnas lögner om lönerna som driver på priserna. Då var det främst monopolprissättning som bolagen använde för att hålla sina vinster uppe.
I dag är det lättare att se de verkliga sambanden. Till och med IMF säger i dag att lönernas andel av industriländernas bruttonationalprodukt har minskat de senaste 20 åren. Alla kan nu se att det är spekulation i råvaror och grödor, ständig jakt på tvåsiffriga vinstmarginaler för att tillfredsställa aktieägarna och vansinnet med biobränslen som driver priserna i höjden.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Lämna ett svar