FRA på franska…

FRAnkrike.

I november protesterade domare och rättspersonal mot Justitieministern.

Det börjar likna en internationell samordning, en tyst överenskommelse mellan regeringar. FRA är inte unikt svenskt. Sarkozys högerregering har lagt ett lagförslag som i mycket liknar det svenska FRA. I Storbritannien finns redan en väl utvecklad övervakning av individen. I USA har bushadministrationen drivit igenom en lag om avlyssning av medborgarnas kommunikationer som många anser strider mot grundlagen. I Frankrike heter lagen med en förkortning Lopsi, lag om riktlinjer för den interna säkerhetens funktion.

Det är för många lagar med liknande innehåll som antas parallellt för att det ska vara en tillfällighet. Man behöver inte vara paranoid för att se svensk, amerikansk, brittisk och fransk säkerhetspolis i kulisserna.

Lopsi är en lag som griper in på tre skilda områden.

  1. Det område som ligger närmast FRA är Lopsis kontroll av datortrafiken. En domare kan ge polismyndigheten rätt att plantera ett virus i en dator för att läsa av allt vad ägaren av datorn sysslar med. Den ges också rätten att lagra all information som finns i datorn samt att föra denna information vidare till andra myndigheter. Domaren ger tillstånd till avlyssningen i perioder av 2×4 månader.
  2. Pericles är namnet på en mjukvara som säkerhetspolisen ska kunna använda utan något speciellt tillstånd. Pericles gör det möjligt att samköra alla nationella register om exemplvis körkort, socialförsäkringar, mobilkort, obetalda räkningar och annan information om den enskilde individen. Den här typen av totalbild över enskilda personer har inte varit möjlig i Frankrike hittills.
  3. I Frankrike är det så kallade förundersökningsdomare som har hand om brottsutredningar. Lipso kommer att starkt begränsa brottsutredarens möjlighet att kontrollera olika myndigheters och nationella säkerhetsorganisationers aktiviteter. I dag kan en domare utan förvarning slå till och göra en husundersökning var han vill inom ramen för utredningen av ett brott. Lipso avskaffar den rätten, så till vida att om lagen antas måste domaren först informera myndigheten om den kommande husundersökningen. Det blir alltså gott om tid att städa skåpen.

Samtliga lagar av FRA-liknande karaktär går i samma riktning. Den exekutiva makten tar sig administrativa rättigheter som inkräktar på den parlamentariska demokratin och framför allt individens rätt till ett skyddat privatliv. Det rimmar illa med de borgerligas ständiga hyllning av individens frihet. Se upp för polisstaten som smyger sig på.

Andra bloggar: Svensson,Kulturbloggen,Trotten,Esbati,

I andra media: AB3,DN,DN2,AB,AB2,SVD,Expressen

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

6 svar på ”FRA på franska…

  1. Pingback: Angreppen på yttrandefrihet och integritet duggar tätt | Svensson

  2. Pingback:   Politik utan besvärande insyn — Mullvaden

  3. Pingback: Vänsterorgie på Lördag (28/6)! | Proletärbella

  4. Pingback: USA bakom FRA-lagen | Svensson

  5. Pingback: Gammelmedia hakar på om FRA | Svensson

  6. Pingback: En till som inte fattat | Polisstaten

Lämna ett svar