Zimbabwe på ruinens brant…

Miljardärerna är fattiga.

Det hopp om framtiden som Mugabe en gång inkarnerade har bleknat bort. Revolutionären som ledde den väpnade befrielsen av appartheidstaten Rhodesia och som 1980 utropade den självständiga staten Zimbabwe har sedan dess färdats en lång väg. I dag är den förre befrielsekämpen en blodig diktator som driver landet i ruin.

-Bara Gud kan ta ifrån mig makten han gett mig, säger nu den 84–årige. Om situationen i Zimbabwe inte vore så katastrofal för befolkningen kunde man le åt den gamle mannens nyvunna religiositet. Men läget inbjuder inte till leenden.

Ekonomin har körts i botten. Till en viss del beror det på de internationella sanktioner som den forna kolonialmakten Storbritannien lyckats hämnas med. Jordbruket som dominerades av de vita farmarna reformerades helt riktigt av Mugabe men den jord som de vita använde till att odla tobak på gavs i smålotter till hans eget partis byråkrater och anhängare. De hade vare sig kunskap eller utrustning för att driva jordbruk och mycket snabbt sjönk produktionen till katastrofalt låga nivåer som ledde till att Zimbabwe fick importera säd. Från att ha varit Södra Afrikas största exportör av vete är nu landet sedan flera år beroende av FNs hjälpprogram.

Robert Mugabes enda svar på den ekonomiska krisen är att låta statens sedelpressar snurra allt snabbare. Den 25 juni kostade en cigarett 1 miljard zimbabwedollar. Veckan innan kostade den hälften. Om en vecka kostar den säkert 2 miljarder Z$. En kopp kaffe kostade i veckan också 1 miljard Z$. Just nu ligger inflationen på den svindlande siffran 300 000 procent per år. I januari var den 100 000 procent. Det är svårt att förställa sig vad en galloperande inflation innebär för befolkningens vardag. Den som arbetar och får lön i kontanta pengar måste omedelbart köpa varor, för nästa dag har lönen kanske redan förlorat hälften av sin köpkraft. Men i de flesta butikerna i Harare gapar hyllorna tomt. Att vara multimiljardär i Z$ är ingen garanti mot svält och nöd. De enda som inte utblottas av en galloperande inflation är de redan rika som omedelbart kan omvandla alla sina tillgångar till amerikanska dollar eller fasta tillgångar som behåller sitt värde. För resten av befolkningen gäller det att improvisera.

Det är under sådana förhållanden som Robert Mugabe beslutat att med alla medel behålla makten som han säger att Gud gett honom. I dag den 27 juni går nyvalet i Zimbabwe av stapeln. Det finns bara en kandidat kvar. De som segrade i det något så när demokratiska valet i mars jagas med påkar, fängslas och i vissa fall mördas. Robert Mugabe kommer att behålla makten ännu en tid. Men valsegern kan bli en verklig pyrrhusseger. Landet faller samman i ruiner och det är inte Gud som är räddaren.

I andra media: DN1,DN2,SVD1,SVD2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Lämna ett svar