Tutti frutti…

Veckan som kommer inleds med ett nytt möte i den så kallade G8-klubben, som består av USA,UK,Frankrike,Japan,Kanada,Japan,Italien och Ryssland.

Ingen nytt under solen…

De åtta statscheferna samlas i Toyako på ön Hokkaido den här gången. 21 000 poliser motade bort runt 10 000 demonstranter som fick nöja sig med att protestera sju mil bort från mötet på ön. Om det vore för mötets betydelse och innehåll är det inte ens värt att demonstrera.

Men demonstranterna har självfallet ändå rätt eftersom de åtta symboliserar den kapitalistiska marknadens diktatur över människor och natur.

Ja natur ska vi inte prata om. Inte ett enda beslut som går i riktning mot mindre utsläpp av växthusgaser kommer att tas. Redan i fjol beslutade ett G8-möte att ” seriöst överväga ” utsläppsnormer. Mer blev det inte. I morgon och tisdag beslutar  man endast att inte besluta om något utan hänvisar till att det ska hållas ett klimatmöte i Köpenhamn nästa höst. George W. Bush insisterar som vanligt på att USA inte kommer att acceptera några utsläppsnormer så länge inte Kina och Indien också går med på långsiktiga mål för utsläppen. Avslutningsdeklarationen säger att utsläppen av CO2 ska halveras till 2050. Men utgångsnivån är i dag och inte nivån 1990 som IPCC rekomenderar. Inga mellanmål sattes upp så det finns all anledning att ta pratet om halvering till 2050 som just prat. Speciellet med tanke på det antal kolkraftverk som Bush redan beslutat om.

Tvinga arbetslösa ta vad som helst…

Den holländska regeringen antog i dagarna nya extrema direktiv för behandlingen av landets arbetslösa. Den arbetslösa person som inte hittat ett nytt arbete efter ett års arbetslöshet ska tvingas att acceptera vilket arbete som helst som erbjuds oavsett personens kvalifikation och karriär.

-En advokat blir en bra jordgubbsplockare, skämtade en av landets dagstidningar.

-Det är enbart genom att arbeta som man deltar korrekt i det sociala livet, säger arbetsministern Jan-Piet Donner. Utmärkt. Sätt alla kupongklippare och börssurfare att diska i Harlems lusiga restaurangkök. Det finns cirka 236 000 lediga jobb i landet, de flesta halvtidsjobb i servicesektorn.

Anpassningen av den holländska arbetsmarknaden till kapitalisternas behov har gått mycket långt. Inte mindre än 40 procent får nöja sig med halvtidsjobb. Bland kvinnorna är siffran katastrofal. 70 procent av dem halvtidsjobbar, främst på grund av den urusla daghemssektorn.

Men regeringen är inte riktigt nöjd ännu. Den vill tänka över om ettårsregeln för de arbetslösa inte ska minskas till sex månader. Pensionärerna ligger också illa till. Det finns planer på att höja pensionsåldern från 65 till 67 år. Alla dessa åtgärder stöds av det socialdemokratiska partiet som sitter i koalitionsregeringen. Endast vänsterpartiet SP säger nej till hela paketet.

Köptes Betancourt fri?

Knappt hade Ingrid Betancourt njutit färdigt av sin första dag i frihet på sex år så böjade det spekuleas om att hon köpts fri för 20 miljoner US$. Kanske, kanske inte. De uppgifter som lagts fram verkar inte speciellt tillförlitliga och har lite av ” surt sa räven ”. över sig. Själv tror jag att FARC grundlurades och att rörelsen tappat både riktning och mål. Finansiering av verksamheten har blivit ett mål i sig och metoderna allt mer avlägsna från sociala och politiska syften. Fidel Castro var oväntat hård i sitt fördömande av FARC.

-Inga civila ska tas som gisslan och hållas fånge i djungeln, sa den gamle till pressen. Samma sak gäller Hugo Chavez som kraftigt uppmanade FARC att ge upp den väpnade kampen.

Knesset saboterar…

Det israeliska parlamentet Knesset röstade i veckan igenom ett lagförslag som saboterar alla förhandlingar med Syrien om ett återlämnande av Golanhöjderna. Lagen, som ska ska gå till omröstning två gånger till innan den antas, innebär att inget återlämnande av Golan kan ske utan en folkomröstning eller ett beslut i Knesset med 2/3 majoritet. Golanhöjderna ockuperades av Israel under kriget 1967 och sedan dess har 20 000 israeler bosatt sig där. Där bor också 18 000 druzer som bevarat sin syriska nationalitet. Att Isreals zionisthöger skulle vara beredd att överge Golanhöjderna och evakuera de 20 000 verkar helt uteslutet sett till det politiska läget. Oavsett vilka avsikter Olmert har med de aktuella förhandlingarna med Syrien har nu Knesset lagt ett stort hinder i vägen för ett fredsavtal mellan de båda länderna.

Fler arbetslösa…

OECDs utsikter för arbetslösheten under de närmaste åren är ingen munter läsning. De rikas klubb skriver att en miljon kommer att förlora sina arbeten under 2008 och att det blir ännu värre 2009. Den kris som startade med ruttna bostadslån i USA har nu spritt sig till nästan alla ekonomiska aktiviteter. Och än en gång är det de arbetande som får betala priset för den galna finansvärldens allt mer hårresande spekulation i allt från bostäder till råvaror.

Inför 2009 räknar OECD med följande arbetslöshet :

OECD som helhet : 6.0 % eller 34.8 miljoner personer

Spanien : 10.7% eller 2.5 miljoner personer

Frankrike : 7.6 % eller 2.1 miljoner personer

USA : 6.1% eller 9.5 miljoner personer

UK : 5.8% eller 1.8 miljoner personer

Att USA befinner sig i en recession verkar helt klart. För sjätte månaden i rad ökade arbetslösheten och sedan första januari har något över en halv miljon förlorat sina arbeten. Antagligen är den verkliga siffran betydligt högre därför att i USA försvinner folk mycket snabbt från listan över arbetslösa. De som inte tror att det finns några jobb att få försvinner ur statistiken när de inte längre aktivt söker arbete.

I media: SVD,

Andra bloggar: Svensson,Proletärbella,Jinge,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar