Obama i Denver…

-Jag älskar detta land. Patriotismen har inget parti.

Barack Obama spelade på känslosträngar.

Barack Obamas tal till det demokratiska partiets konvent i Denver är en historisk händelse. När Martin Luther King för exakt 45 år sedan sa sig ha en dröm var USA fortfarande en stat med apartheidlagar i många delstater. Svarta medborgare saknade i praktiken rösträtt. I flera stater möttes de ofta av skylten ’endast vita’. När det demokratiska partiet höll sitt konvent i Denver år 1908 vägrade partiets vita ledare att fördöma lynchningar som skett i Södern, rädda för att tappa väljare bland söderns vita.

Det är en mycket lång väg som landet färdats. Att Barack Obama kan tala till det demokratiska partiets konvent som partiets presidentkandidat var en dröm som pastor King aldrig drömde.

Ändå är det samtidigt en så kort distans som färdats och med så få förändringar.

Då begick USA, först under demokraten Lyndon Johnsons och sedan under republikanen Richard Nixon ledarskap, vidriga krigsförbrytelser mot det vietnamesiska folket. Brott som USA aldrig ställts till svar för.

I dag bedriver USA också ett angreppskrig. Nu mot det irakiska folket. På grund av den amerikanska ockupationen och otaliga krigsförbrytelser har hundratusentals irakier fått sätta livet till.

Mycket show och lite politik

I nattens tal till konventet och till det amerikanska folket var det upp till Barack Obama att visa vad hans kampanj för en ”ny politik” ska innebära. Scéneriet var naturligtvis på topp. Så här några dagar efter OS slut gick tankarna osökt till den megalomana öppningsceremonin i Peking. Men att partikonvent i USA inte är ett ställe där valda delegater i demokratisk anda diskuterar och antar ett program inför kommande val det visste vi på förhand. Valet av presidentkandidat baseras inte på program utan på personligheten och kampanjkassans storlek. Att Barack Obama dessutom är en fantastisk talare underlättar naturligtvis. Men vältalighet är ingen nödvändig förutsättning för att bli USAs president. Georges W. Bush är bevis nog.

Men vad sa han i natt, den gode Obama ? För det är ju egentligen det viktigaste. Ja, vid sidan av de vanliga amerikanska hyllningarna till nationens ”hjältar”, många av dem krigsförbrytare, myten om den amerikanska drömmen och tacksägelserna till Gud som beskyddar Amerika, fanns det också konkreta saker att ta fasta på i talet.

-Blir jag president ska 95 procent av det amerikanska folket få lägre skatter lovade han. I motsats till de skattepaket som Bush drivit igenom och som gett den rikaste tjungondedelen av befolkningen mer i bankfacken, kommer Obama troligen att uppfylla detta löfte. Eftersom han inte anger några konkreta siffror för hur denna skatteomläggning ska se ut blir det lätt att hålla. Varje förändring av den aktuella skattepolitiken går i rätt riktning. Samtidigt lovade han något som vi redan nu kan säga är valfläsk. Han lovade lagändringar för att hindra den skatteplanering som företag och rika individer ägnar sig åt i skatteparadisen. Glöm det.

Allmän sjukförsäkring?

-I kampanjen mellan Hillary Clinton och Barack Obama var en allmän sjukförsäkring ett hett ämne. Hillary talade för en sjukförsäkring som täckte alla amerikaner inklusive de 47 miljoner som i dag är helt utan försäkring. BarackObama sa att han ville förbättra sjukförsäkringarna men inte göra dem allmänna. I nattens tal fanns den tvetydigheten kvar. Han sa i mer vaga ordalag att ”ingen i USA ska behöva välja mellan sitt jobb och att ta hand om ett sjukt barn”. Men inget löfte om en allmän sjukförsäkring för alla medborgare.

-Jag ska sattsa 150 miljarder dollar på förnyelsebar energi, fick de entusiastiska demokraterna veta. Visserligen under en tioårsperiod vilket blir en relativt fjuttig summa per år jämfört med de subventioner som exempelvis det amerikanska jordbruket får för att omvandla föda till agrobränslen.

-Däremot följer Obama i de miljöspår som redan lagts av Bush. Han lovade att USA ska bryta sitt beroende av oljan från Mellanöstern inom tio år. Det ska ske i tre former. Borrning efter olja och gas utanför de amerikanska kusterna ska intensifieras. Vita Huset kommer att stödja investeringar i ”ren kolkraft”. Att ren kolkraft inte finns är inget man behöver bry sig om inför 75 000 jublande anhängare. Obama släppte också en bomb. Han ska hjälpa till att utveckla den amerikanska kärnkraften. Han blir den första presidenten som kan inviga ett nytt kärnkraftverk sedan olyckan i Three Miles Island i mars 1979. Inget att vara stolt över. Den amerikanska bilindustrin ska också få hjälp att i USA bygga ”rena” bilar. I talet fanns inte ett ord om att sikta mot ett nytt transportsystem, mera kollektivt mindre individuellt.

Varnade för kriget i Irak

-Obama har en stor tillgång i kampen mot McCain. Han var emot kriget i Irak innan det startade och varnade för att ingen kunde räkna ut följderna av en attack mot Irak. Det ska han ha heder för. Men i hans tal var det inte mycket som pekade mot en radikalt ändrad utrikespolitik jämfört med dagens. Bush har sagt att USA ska lämna Irak 2011 så därför undvek Obama att precisera en annan plan. I stället hyllade han de demokratiska presidenter som visat att de ”kan försvara nationen”, det vill säga Roosevelt (andra världskriget) och Kennedy. Att Kennedy startade kriget i Vietnam var inget ämne för dagen. Obama drog hårt på två teman. Vi ska koncentrera oss på kampen mot terrorismen i Afganistan, visa vårt stöd till Israel och ställa upp på Georgiens sida, sa han. Afganistan går naturligvis inte att hålla under järnklack vilket talibanernas framgångar klart visar. NATO och USA uppfattas av afganerna som ockupationstrupper och Karzai som en quisling. Väljer Obama att utvidga ”kriget mot terrorismen” är hans utrikespolitik dömd att misslyckas. -Jag ska återuppbygga vår armé och avsluta kriget i Irtak på ett ansvarsfullt sätt, sa Obama. Ordet ”ansvarsfullt” annonserar redan att USA inte kommer att dra sig tillbaka utan garantier för en fortsatt militär närvaro i landet.

Kommer han att vinna den fjärde november?  Blir USAs näste president en svart man?

Rasismen fäller avgörandet?

Ska vi bara bedöma efter hur amerikanerna i dag ser på George W. Bush,  då är det säkert till hundra att Obama Barak blir vald. Men det finns en helt avgörande faktor som kan sätta stopp för det: rasismen. Alla försöker att blunda för det och Barack Obama själv säger vid varje tillfälle som ges att ”ras är inte en valfråga”. Men redan 20-30 procent av de demokrater som röstade för Hillary säger att de ska rösta för McCain. Varför? Att Obama är färgad är naturligtvis det dolda motivet för många av dem. Valet kommer att avgöras av hur vita arbetare och tjänstemän i det ”vanliga Amerika” lägger sin röst. Låter de sig skrämmas av ”terroristhotet” och Barack Obamas hudfärg då blir det en tredje presidentperiod för Bush, i form av kopian McCain.

I andra media: DN1,DN2,SVD1,SVD2,Sydsvenskan,AB1,AB2,Politiken,Expressen,Expressen2,GP,Dagbladet,Dagens Arena,Proletären,Sveriges Radio,DN3,SVD3,AB3,Expressen3,Sydsvenskan2,GP2,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Lämna ett svar