Inför presidentvalet i USA

En dokusåpa från det politiska träsket.

När John McCain helt överraskande valde Sarah Heath Palin som sin vice-president förklarade svensk press att det var ett smart val som gav ny luft åt republikanernas kampanj och hopp om att vinna kvinnoröster för teamet McCain-Palin. Med Sarah Palin i racet kan McCain vinna över de kvinnor som valde Hillary Clinton men som inte visat större entusiasm för Barack Obama, sas det.

DNs ”stjärnreporter” i New York, Lennart Pehrson, skrev exempelvis:

-Republikanen John McCain tar ett djärvt grepp genom att utse Alaskas guvernör Sarah Palin till sin vicepresidentkandidat. Steget tas för att locka över missnöjda anhängare till Hillary Clinton samtidigt som det signalerar republikansk förnyelse och föryngring.

Hillarys kvinnor.

Men att McCain valde Palin har helt andra orsaker än de som Lennart Pehrson tror sig ha upptäckt. De kvinnor som ville se Hillary Clinton som president har bara det gemensamt med Palin att de har två x-kromosomer. Hillarys anhängare var framför allt vita storstadskvinnor med allmänna frihetsideal och en relativt progressiv feminism som grund. Sarah Palin är en högerradikal pingstvän som är emot kvinnans aborträtt. Ja, hon vill till och med i lag förbjuda abort efter våldtäkt och incest.

Nej, McCains kampanjledning, med den ökände bushhöken Karl Rove som chef, siktade inte på Hillarys kvinnliga anhängare. Måltavlan var i stället den kristna högern i USA som inte alls känt igen sig i John McCain. Mannen hade ju sagt sig vara för rätten till abort och de homosexuellas rättigheter. Risken att den ”evangeliska rörelsen” skulle bojkotta valen i november var överhängande.

Snabbt, nästan desperat val.

Upp till ett par dagar innan valet av Palin ville McCain ha Joseph Lieberman som vice-president. Men Karl Rove och andra republikanska hökar hotade McCain med uppror på konventet om ”storstadsliberalen” Lieberman presenterades. Enligt undersökningar som New York Times gjort skedde sedan valet av Sarah Palin i all hast. Utan att ens Karl Roves kampanjledning synat Palin i sömmarna. Det är möjligt att den gamle krigsveteranen McCain skjutit sig själv i foten.

Redan ett par dagar efter valet av Sarah Palin överflödar den amerikanska pressen av ”avslöjanden” som i mycket visar det träsk som är amerikansk politik. En privat familjeangelägenhet , som att Palins 17-åriga dotter Bristol är med barn i femte månaden, blåste upp till Orkanen Bristol i media. Den bigotta kristna högern är skandaliserad och det ska mycket till för att dessa gruppers första entusiasm över valet av Palin ska hålla i sig.

-Reformprofil ?

-Hennes reformprofil kan stärka ansträngningarna att skapa en bild av att det republikanska partiet har en ljus framtid…, skrev Lennart Pehrson i sin ”insatta” krönika.

Var Perhson hittat ”reformprofilen” står skrivet i stjärnorna om han inte tänkte på förbudet mot abort efter våldtäkt och incest. Andra förslag till ”reformer” finns inte i Palins register. Jo, jag glömde bort hennes förslag att ”kreationism”(undervisning om den bibliska skapelseläran) ska jämställas med utvecklingsläran i skolundervisningen. Däremot verkar hon älska att fotograferas med vapen i hand och helst med ett nedlagt djur vid fötterna. Att sitta på skinnet från en död grizzlybjörn verkar inte heller genera damen som på sin egen website jämför sig med järnladyn Margaret Thatcher.  Ett tag var hon till och med ledare i ett extremistparti som krävde Alaskas självständighet. Ett rättsmål är också på gång i vilket Palin anklagas för att under sin tid som guvernör i Alaska ha sparkat en politiker som enligt ryktena i sin tur efter påtryckningar från Palin hade vägrat att sparka hennes före detta svåger.

I väntan på att amerikansk politik eventuellt sak handla om politik får vi nöja oss med att följa dokusåpan med dagliga avsnitt fram till den 4 november.

Frågor? Kommentarer? Idéer?
Hör av dig. Inga mejl publiceras utan medgivande:

asmanbenny@gmail.com

I andra media: DN,SVD,Sydsvenskan,DN2,DN3,SVD2,Sydsvenskan2,AB1,AB2,Expressen,AB3,DN4,AB4,Expressen2,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , Läs även andra bloggares åsikter om

Lämna ett svar