FRA på franska…

FRA på franska.

Även Frankrike har fått sin FRA-lag hårt åtgången. Ett nätverk av organisationer och bloggar har samlat in över 130 000 namn på en protestlista som kräver att Sarkozys regering drar tillbaka det lagförslag som går under namnet Edvige och som ger säkerhetspolisen rätt att registerara i stort sett vem som helst över 13 år och som på något sätt spelar eller spelat en roll på den offentliga scénen.

Knappt hade Sarkozy återvänt från Moskva-Tiblissi förrän han tvingades förklara att regeringen drog tillbaka det aktuella lagförslaget för att arbeta om det. Protesterna var för högljudda och det knorrade allvarligt även i de egna regeringsleden.

Edvige medger mycket vittgående registrering av franska medborgare. Ingen behöver vara misstänkt för brott för att hamna i registret . Det räcker med att ha ställt upp i ett fackligt val, kandiderat till en post i ett politiskt parti eller en NGO. Elever över 13 år som är aktiva i elevförbund eller andra organisationer kan också registreras. De uppgifter som det nationella registret ska innehålla gäller allt från nationalitet och rastillhörighet, politisk opinion, facklig aktivitet, sexuell läggning, sjukdomar och brottsliga handlingar även om de skett för flera decennier sedan. Vad informationen ska användas till har premiärminister Fillon haft svårt att precisera.

Än en gång visar det sig att människor inte vill ha en storebror som snokar och likt i Sverige startas en riktig revolt när myndigheterna agerar som förmyndare och övervakare. Edvige kommer att sminkas om och presenteras igen. Likt FRA är det troligt att sminket inte kommer att lura många.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

I Media:DN1,DN2,SVD1,Rouge,

Proletären,

I andra bloggar:Trotten,Jinge,

6 svar på ”FRA på franska…

 1. Fyfan ,, detta är planerat globalt verkar det som.

  Något lurt pågår.

  Vi behöver organisera oss.

  Viva La Resistance.

 2. Pingback: Vad sjutton g

 3. Pingback: Trottens Betraktelser » Glöm inte att demonstrera 16 september

 4. Pingback: Rick Falkvinge (pp) » Här är vi den 16 september i Stockholm

 5. Pingback: Rick Falkvinge (pp) » Fyra dagar kvar - Riv upp, gör om, gör rätt

 6. Pingback: Erik Laakso | På Uppstuds » Mitt tal om FRA-lagen

Lämna ett svar