United Socialist States of America.

United Socialist States of America.

Vita Huset har tydligen tagits över av Karl Marxs sonsonsonsonsöner och den socialistiska flaggan vajar stolt över George W. Bushs huvud. Vad har hänt? Fanatiska nyliberaler har på mindre än en vecka socialiserat och nationaliserat banker och ett försäkringsbolag för värden som vida överstiger hela den svenska statsbudgeten. Har de plötsligt förläst sig på Lenin och Trotsky och insett att de haft fel hela livet ? Tips till the working class hero: byt till ”Born in the USSA.”

Nej, tyvärr finns det nog inget hopp om att George W Bush ska bli en « new born » marxist. De senaste dagarnas hektiska händelser på den allsmäktiga marknaden har inget att göra med ideologi eller religion. Det handlar enbart om krassa ekonomiska realiteter. Om hur de rika i samhället spekulerat så till den grad att de nu behöver hjälp för att ta sig ur den grop de grävt ned sig själva i.

Det som verkligen frapperar är den motsättning i det moderna samhället som kommer till uttryck i den amerikanska centralbankens socialisering av bankrutta finansinstitut. Kapitalismen är till sin natur en produkt av individers privata jakt på vinster, alltid mer och större vinster. I den jakten, som pågått under flera århundraden, har vissa privata företag växt till dimensioner som gjort dem till samhälleliga aktörer viktiga för alla trots att de ägs av privatpersoner. De har blivit ekonomiska enheter som miljontals personers dagliga liv beror av. Detta är en grundläggande motsättning i det moderna kapitalistiska samhället. Företag som Freddie och Fannie, AIG, eller Nordea på hemmaplan, har blivit för stora för att regering och riksbank ska tillåta dem att gå omkull. Hela det ekonomiska systemet kan falla samman med outgrundliga konsekvenser. Men samtidigt är det privat egendom som samhället går in och räddar från undergång. Summan av kardemumman blir en devis över dagens kapitalism. När bolaget går med vinst är vinsten min. När bolaget går med förlust är förlusten kollektiv. Vinsten delas ut till aktieägarna. Förlusten är upp till skattebetalarna.

Varför acceptera ett sådant tillstånd?

**Nationalisera alla banker oavsett om de går med vinst eller förlust!

**Varför dela ut vinsterna till aktieägarna och låta skattebetalarna stå för förlusterna ?

**Öppna alla bankers bokföring! I dag vet ingen vilka risker de tagit med dina sparade pengar.

**Stäng alla skatteparadis. Deras tjänar bara till att underlätta spekulation över gränserna och till skatteflykt för absolut rikaste i samhället.

I Media: DN1,SVD1,DN2,AB1,SVD2,Politiken,Sydsvenskan1,Sydsvenskan2,DN3,

SVD3,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

4 svar på ”United Socialist States of America.

  1. Nu var det väl Beatles och inte bossen som spelade in back in the U.S.S.R

  2. Pingback: Trottens Betraktelser » Här sitter jag och hostar och utanför rasar hela världen förbi

  3. Tack gode gud att det fortfarande finns människor som ser den kapitalistiska verkligheten för vad den är. Utmärkt artikel.

  4. Hej Maox,

    Om Gud har ett finger med i spelet tvivlar jag på. Jag gissar att Marx däremot vill vara med på ett hörn för att ta emot ditt beröm.

Lämna ett svar