Halvtid med Reinfeldt

I halvtid

med Reinfeldt

September 2008. Halvtid för Reinfeldt. Två år sedan högeralliansen kom till makten. Här analyserar vår gästskribent Kjell Pettersson första halvlek. Med ett första avsnitt i dag söndag 21 september. Det andra lägger vi ut i morgon.

I pausvilan så här efter halva mandatperioden  annonserar regeringen att den sänker arbetsgivaravgifterna med 13 och bolagsskatten med 7 miljarder kronor. Enligt näringsminister Maud Olofsson ska denna åtgärd skapa 10 000 nya jobb. Hur detta ska gå till är ytterst oklart. För det finns ingenting som säger att stora skattesänkningar för företagen skapar nya jobb. För sedan mitten av åttiotalet har merparten av vinsterna inte investerats i maskiner och andra kapitalvaror, åtgärder som kan skapa nya jobb. Utan resultatet har bara blivit allt rikare aktieägare.

Sänker arbetslösa

Finansminister Anders Borg har dessutom klargjort att regeringen ska gå vidare med steg två i det så kallade jobbskatteavdraget. Sänkningen för nästa år handlar om totalt 15 miljarder kronor. Detta avdrag gäller dock bara dem som har arbete. Långtidsjuka, arbetslösa och pensionärer får ingen skattesänkning. Enligt uppgifter från Pensionärernas Riksorganisation, PRO, innebär detta att en genomsnittpensionär idag betalar 600 kronor mer i skatt varje månad än en löntagare med samma inkomst.

Den fackliga organisationen Seko konstaterar att de senaste årens ekonomiska politik har inneburit att den rikaste tiondelen fått 24 procent mer i plånboken medan en ensamstående äldre kvinna bara fått två procent mer.

Den politiska oppositionen, i första hand socialdemokraterna som hittills inte presenterat något helhetligt alternativ till alliansens politik, börjar nu sakta men säkert positionera sig i flera frågor. Partiets välfärdsrådslag har deklarerat att även s kommer att ställa hårdare krav på de sjukskriva, och att man accepterat jobbavdragets första del. Sannolikt sväljer de också del två, spår Expressens ledare den 10 september.

På det gröna schackbrädet slinter Reinfeldt. Men som statsminister leder han stort

i halvlek. Folk är missnöjda, men regeringspolitiken drivs igenom.

Lotta Gröning, tidigare chefredaktör för Norrländska Socialdemokraten, skriver i sin kolumn på Aftonbladet Debatt, under rubriken ”Inte konstigt att jag är less”:

”Det är bara att sucka tungt. Valrörelsen kommer att bli ett helvete. Alla partier utom möjligtvis vänsterpartiet trängs i mitten. Förslagen som nu droppas från socialdemokraterna och alliansen är i princip lika… Båda regeringsalternativen är dessutom överens om att folk fuskar för mycket och att skolan är för slapp och att pensionärerna ska ha mindre skatt. Det som skiljer dem åt är möjligtvis ersättningsnivåerna i a-kassan…

Det är inte konstigt att jag börjar bli less på politik. Det är inte heller konstigt att Sverigedemokraterna går fram. Regeringsalternativen är ju överens där också. De ska inte prata eller samverka med Sverigedemokraterna. När det gäller integrationspolitiken tycker de rätt lika sossarna och moderaterna.

Jag önskar mig nya partier, men helst inga främlingsfientliga”

Blickar man två år tillbaka i tiden, så är det uppenbart att de som drabbats hårdast av regeringens politik är de som alliansen inför föregående val definierade som ”utanförskapet”. Det vill säga de arbetslösa, sjuka och förtidspensionerade.

Med arbetsmarknadsdepartementets definition tillhör nästan en fjärdedel av befolkningen mellan 16 och 64 år utanförskapet, skriver LO-tidningens nätbilaga i början av september 2008.

Vad har då hänt i stora drag?

Hundratusentals nu

utan a-kasseskydd

Försämringarna av a-kassan och konsekvenserna av dessa har under alliansåren fått stor uppmärksamhet. Samtidigt som avgiften chockhöjdes, sänktes ersättningen och ersättningstiden blev på samma gång kortare. Dessutom har möjligheten till att stämpla deltid begränsats

Enligt Sekos beräkningar är följden att omkring 400 000 personer har lämnat a-kassan och står utan skydd om de blir av med jobben. Svenska Dagbladets framsida målade en bild av svart höst så sent som den 11 september. ”Hittills i september har 1 763 personer varslats. Om trenden fortsätter månaden ut kommer varslen att ligga på samma nivåer som de värsta krismånaderna 2001-2002”, var slutsatsen.

De sjuka har bland annat fått ett sänkt tak i sjukförsäkringen men här har alliansen lagt det mesta av krutet på att ta krafttag mot vad de kallar fusket.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

I pressen: AB1,AB2,SVD1,SDS1,

Lämna ett svar