ESF i Malmö: Skitstövlar är skitstövlar – vad de än tror sig vara

På direkten!

Fantomen, eller den Vandrande vålnaden är snabb som blixten. Vi kanske inte

alltid hänger med. Men här  ger vi snabba, korta svar eller ser saker på vårt sätt.

Europeiskt Socialt Forum i Malmö blev en succé.  En demokratisk och glädjefull mötesplats. Ett sprudlande forum för sociala protester och viljor som kämpar för att en annan värld ska bli möjlig. Gårdagens kulmen med en energisk finaldemonstration som samlade 10- 15 000 deltagare blev ett kraftfullt utropstecken.

Men visst fanns det smolk i bägarn. Ett drygt hundratal svartklädda gjorde i samband med fredagens festligheter på stan allt för att skapa lite ”revoltstämning”. En bra förevändning för profitmedia att vända fokus bort från de sociala protesterna och alla de hundratals engagerade seminarier som arrangerades. Krossade bankfönster och flaskor mot polis säljer bätte än reportage om låt säg ”Det unga fackliga Europa”. De stora svenska dagstidningarnas bevakning av ESF-dagarna i Malmö är skandalös.

Att låtsasrevolutionärerna i det Svarta blocket än en gång fick en visst genomslag ser vi i kommentarer till vår ögonblicksbild i går. Här några citat saxade från gårdagens skörd:

Hatvänsterns stormtrupper,

Massa jävla incestungar

Vänster-svin

Djävla dum i huvudet

Nästa gång jag ser en maskerad kille i skidmask och huva. Så får han på käften

Ni borde skjutas i nacken, vartenda en av er.

Gammelkommunister man trodde dött ut

En hel del gäng på platsen bar sig mycket illa åt mot både egendom och folk

Era äckliga vänstersvin!

Vi medborgare som såg terrorn på stan igår vet. Skrämmande respektlöst

Men stjäla och bete er som babianer är visst så som det skall vara ??

Mustiga synpunkter. Här räds man inte att, åtminstone vid tangentborden, fälla visiren och försöka sig på rejäla hugg. Jag tar för enkelhetens skull alla genmälen i en klump:

Javisst. En liten skitgrupp drar åt sig en väldig uppmärksamhet. Mönstret känns igen från otaliga viktiga sociala protestdemonstrationer världen över. I sju år har det tjatats fram och tillbaka om ”maskerade svarta huliganer” och/eller ”polisvåld” vid de stora protestdemonstrationerna mot Bush i Göteborg 2001. Hur mycket det fanns av det ena eller andra i den cocktail som massmedia sedan kunde presentera och som blev till det kollektiva minnet från dessa dagar är ganska ointressant. Det tragiska var att det ”Svarta blocket” lyckades. De gigantiska protesterna mot Bush kommer få ihåg. Minnebilderna handlar mest om kravaller. Den eller de skitgrupper som regisserar dessa våldsinslag är naturligtvis skitstövlar vad de än kallar sig. En kråka är en kråka även om den tror sig vara en näktergal. Skitstövlar och provokatörer är naturligtvis också skitstövlar och provokatörer även om de tror sig vara autonoma, revolutionära barrikadkämpar. Anarkismen som politisk idé innehåller inte mer än en tom ölburk dagen efter. Anarkismens idéer är politiska blindgångare som försvårar en verklig social frigörelse. Dess idéer är ljusår från det dagliga sociala och fackliga arbete som kan vinna männniskor för ett revolutionärt socialistiskt program.

Alla våra kommentatorer har bara sett den scen skitgrupperna, polisen och massmedia gemensamt byggt upp. Alla i ett ömsesidigt beroende av  varandra Varför fokusera på ett hundratal politiska idioter när det finns så mycket ilska, glädje, skapelsekraft, initiativrikedom och politisk vilja hos mer än tiotusen andra människor?

Malmösocialister i väntan på gårdagens avmarsch.  Bild Ronny Åkerberg

I pressen; SDS1,SDS2,SDS3,DN1,DN2,AB1,DN3,SDS4,SVD1,SDS5,SDS6,

Andra bloggare: Rodamalmo,Svensson,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

15 svar på ”ESF i Malmö: Skitstövlar är skitstövlar – vad de än tror sig vara

 1. Vad som saknas är ett rejält ställningstagande från vänstern. Man gömmer sig bakom att RTS inte var ett officiellt arrangemang – man man vill heller inte ta avstånd från det. ESF låter ett svartklätt maskerat block med korta fanor (vi vet alla varför svarta blocket använder ”fanor” som har pinnar inte är längre än 40 cm men rejält kraftiga…) marshera med i sin demonstration utan att säga något eller ta avstånd. Det är hela tiden en kompakt tystnad – en stillatigande accepterande, eller tom. uppmuntran? av dessa idioter. Och att stillatigande acceptera våld är något som jag, i min naivitet, inte brukade förknippa med vänsterrörelsen…

 2. Pingback: Malms utbrott och Alliansfritts kommentar, bankkollaps och SOS om Telekom-beslutet | Arvidfalk.se

 3. Ni kan ju åka till Nordkorea och njuta av socialismens fina ansikte!

 4. Den svenska högern och det arbetarfientliga, vidriga statliga förtryckarmaskineriet I Nord-Korea skulle nog egentligen trivas bra ihop. AFA-gängen skulle nog få livstid minst två gånger om…

  Själv tycker jag att de frivilligt borde jobba i tung industri, hugga sly, skura toaletter eller något liknande under kanske ett tiotal år, för att fundera över sin strategi…

 5. Jag vet inte vad du räknar in i vänstern. Men vi socialister är glasklara i frågan och har redovisat våra ställningstaganden ett otal gånger.

 6. Jag gjorde mig till initiativtagare för kampanjen ”Föreningsrätten” i juli 2001, alltså efter Göteborgshändelserna. Min övertygelse då och nu, är att överloppshandlingar och effektsökerier som bryter fram inifrån demonstrationståg bara kan hanteras rätt om demonstrationsvakter i militanta kedjor skyddar sin egen mobilisering och sammanhållning. Det är övertron på pacifism och demokrati, som gör demonstrationer till föremål för både anarkistkupper inifrån och polisprovokationer utifrån./boa

 7. Jag måste drar tillbaka en del av min kritik och ilska mot den blog. Det var oförtjänt. Vettigt skrivet, jag respekter att andra olika åsikter. Även jag annars ESF är lite för mycket socialist jippo. Så finns det bra idèr också och tanken är god. Det har framförts på ett bra sätt.

  Men dementerar inte min åsikt att skidmask ungar borde sona för sina straff. Jag hade gärna gett dem en käftsmäll. För det enda man kan göra för sin egen tillförställese. Jag har nog inte varit så arg haft lust att ta till nävarna sen jag känt mig så maktlös sedan högstadiet. Där ligisterna och idioterna och styrde genom kaos.

  Men just minimering vad detta pack gjorde min stad som jag är stolt över. Jag bott i Malmö 36 år. Min familj har bott här också. Hela min historia och släkt är knuten till den underbara stad. Det var just denna minimering jag tolkade in. Ingen i ESF vill ta ansvar att de tillåter ha skidmask ungarna i sin demostrationer. Reclaim street deltagare tog iaf ansvar en del av dem.

  Jag alltid känt agg mot kaos och anarkism. För anarckism har ingen ledare, ingen tar ansvar, ingen bestämmer. Samt som all pöbel är den aldrig smartare än dummaste idioten i flocken. Just kännetecknet är just bristen av ansvar.

  Jag känner mig delaktig. Även om jag inte kastade gatstenar. Gick hem. Så kokar ilskan för jag gick hem och svor inombords. Jag agerade inte.

  Jag gärna fått på truten att göra sig hörd. Men men, vett man blir fegare med åldern. Kanske skall kalla det försiktig.

  Men fruktansvärt trist för vänstern och socialistern. Att de skall dras med dessa skidmask ungar. Men ni låter dem hållas. Ge utrymme för kaos och det sprider sig.

 8. ”Nästa gång jag ser en maskerad kille i skidmask och huva. Så får han på käften”

  Lustig inställning. Det roliga är att de flesta som säger det är stånkande fläskberg i 40-årsåldern som ligger på över 120 kilo. De skulle säkerligen inte ha en chans att ge killen i skidmasken stryk. Oavsett om han förtjänar det eller inte.

 9. När det gäller demonstrationsvakter och disciplin är jag helt överens. Målsättningen måste vara att kunna skydda demon-strationen både från polisens och egna interna ”utbrott”.

 10. Pingback: Reclaim the Streets - ett problemfyllt koncept | Svensson

 11. ”Gammelkommunister man trodde dött ut”. Det var ni det, ni som skrev ett blogginlägg och försökta släta över det som hände efter gatufesten i Malmö.
  Och ni har uppenbarligen inte en susning om till exempel Sydsvenskans bevakning av ESF. De hade många väldigt ambitiösa förhandsartiklar (och även under arrangemanget) för att försöka ge en bild av vad det handlade om.
  Men ni öser på med ert ”profitmedia” och andra floskler som en ren ryggmärgsreaktion. Försök att vara lite nyanserade istället för att förfalla till detta gammelkommunistiska plakattugg. Då kanske man kan börja ta er på allvar igen.

 12. Tycker du verkligen att det är att ”släta över” om man kallar folk som gör övertramp för skitstövlar och säger att deras ideologi inte innehåller mer än än tom ölburk dan efter?

  Kanske var det raka beskedet snarast i överkant. Som jag underströk, den gruppen var några droppar i ett hav på 15 000 människor som vill förändra vår värld. Nej, det verkliga buset det hitttar vi på Wall Street och på Stockholmsbörsen!

 13. Jag vet inte om ni läser era egna blogginlägg, men efter bärsärkagången uppe vid Triangeln i Malmö skrev ni ordagrant:

  ”Detta om en mycket lugn och trevlig fest bestående av 1000 personer som dansade till musik i några timmar.”

  Så beskrev ni en händelse där vandaler slog ut rutor, klottrade ner gator och fasader (svinade ner i en stad som hade visat dem gästfrihet) och dessutom slog ner folk som försökte sätta stopp för vansinnet.
  Det är vad jag kallar att släta över.
  Sedan den här vanliga efterslängen om att ”det verkliga buset finns på Wall Street och Stockholmsbörsen”. 😛
  Ger det folk som säger sig ha vänsteråsikter (som i själva verket är en gigantisk black om foten för vänstern) rätten att bete sig som svin?

 14. Läs hela artikeln. En flugsmuts på rutan borde inte hindra dig från att se ut.

  G

 15. Trist att ni inte kan ge riktiga svar på frågor man ställer utan svamlar om flugsmuts och annant kryptiskt. Efter bärsärkagången vid Triangeln skrev ni att det handlade om ”en lugn och trevlig fest”. Det var först dagen efter, när ni motvilligt insåg att era snabba omdömen från ryggmärgen kanske inte stämde, som ni ändrade åsikt. Är det så surt att behöva erkänna att ni hade fel?

Lämna ett svar