Nej till 700 miljarder dollar.

Krona eller klave-

du förlorar i båda fallen.

Nu är det panik. Representanthusets nej till Vita Husets krisplan skapade en chockvåg som hotar dränka hela det finansiella systemet. En finansiell tsunami som inte skådats sedan Den Stora Depressionen kan sluka allt i sin väg.

I går kväll och nu på tisdagmorgon rasar världens aktiebörser utför med en hastighet utan dess like. När paniken sprider sig då är det inte längre ekonomiska realiteter som styr. Även sunda banker och finansinstitut värderas inte längre efter vanliga ekonomiska kriterier. Skräckens psykologi tar över och bestämmer hur omfattande kraschen blir. Aktörer på finansmarknaden gissar hur andra aktörer gissar att de själva gissar för att bestämma sitt handlande. Resultatet blir en nedåtgående spiral som är mycket svår att bryta ju snävare den blir.

I dag kommer regeringar och centralbankschefer att sitta i kontinuerliga krismöten för att hitta pengar som kan stötta upp de skakiga finanshusen. Redan nu på morgonen har den belgiska regeringen skänkt sju miljarder euro till den fransk-belgiska banken Dexia som i går tappade över 30 procent på börsen i Paris.

Innan dagen är över kommer andra miljarder att ha rullat bankirernas väg. Sanningen om den självreglerande marknaden som sägs må bäst när den lämnas ifred träder fram i all sin brutalitet. Krona, då är det bankens vinst. Klave då är det dina skattepengar som behövs.

-Stäng det globala kasinot, krävde franska Attack under ESF i Malmö

Det låg två motiv bakom nejrösten i går. Vissa republikaner, (133 nej mot 65 ja ), som sa nej har en djup ideologisk motivering. Statens ingrepp i den fria marknadens funktioner är och förblir ”socialism” och usch det vill vi inte ha. Likt de döva och blinda som la armarna i kors under kraschen 1929 bryr de sig inte om en världsdepression blir följden med 100-tals miljoner nya arbetslösa och allmänt spridd misär. Andra , då främst demokrater, (141 ja mot 94 nej ), röstade nej till krispaketet därför att de är rädda att förlora omvalet till Kongressen i november. Rädda, därför att en mycket stor del av den amerikanska befolkningen är rasande över att deras pengar ska användas till att lösa ut hutlösa spekulanter på Wall Street.

Om det blir ytterligare en eller två dagar med drastiska börsras kommer nya banker och försäkringsbolag i USA och Europa att falla samman. -Festen är över, sa Nancy Pelosi. Men hennes kommentar att amerikanska skattebetalares pengar aldrig mer kommer att användas till att rensa upp på Wall Street kan visa sig vara en förhastad garanti. Om plötsligt de enorma summor, tiotusentals miljarder dollar, som finns på de så kallade derivatmarknaderna (finanspapper så komplicerade att inte ens bankerna längre kan se bak och fram på dem) blir tveksamma tillgångar då räcker inte 700 miljarder dollar långt. Amerikanska finansministeriet kan då hamna i en sits som säkert hade gjort Stalin avundsjuk. Tänka sig att bli tvungen att konfiskera hela kapitalistklassen för att rädda kapitalismen. Ett program i tiden.

I andra media: DN1,DN2,DN3,SVD1,SVD2,AB1,

Sydsvenskan,Dagens Arena,DN4,DN5,SVD3,GP,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

3 svar på ”Nej till 700 miljarder dollar.

  1. Pingback: Ytlig analys - om Rothkopfs superklass | Svensson

  2. Pingback: Trottens Betraktelser » Finanskrisen visar kapitalismens otillräcklighet

  3. Pingback: Klimatbov med good-will | Proletärbella

Lämna ett svar