Carl Bildts hårda paket till Barak Obama

”Obama kommer att bomba

skiten ur mer människor

i Afghanistan”

Åsa Linderborg i Kanal 5

I väntan på fler amerikanska bomber…

I Kanal 5:s valvaka i veckan, som jag ”snubblade över” vid ett snabbt kanalbyte sa hon vidare att Obama ”sannerligen inte är någon fredsapostel”. Ett uttalande som kanske fick en del att haja till. Hon hade naturligtvis en mer sammansatt syn på den man som kom att väljas till USA:s nästa president. Men detta skarpa inlägg var en bra påminnelse om Obamas åsikter i sak när det gäller Afghanistan. Fakta som uppenbart Lars Ohly missat när han uttalade sig om valresultatet. I Svenska Dagbladet menade han att det nu var ”ett slut på åtta års elände för USA och världen”. ”Nu får vi en president som är mindre aggressiv i utrikespolitiken”, tillade han. Som vänsterpolitiker är karln fullständigt förvirrad. Visst segern för Obama var en triumf för framförallt den svarta minoritetens långa kamp för jämställdhet. Man kan säga att den Amerikanska revolutionen äntligen fullbordats genom att den borgerliga demokratins princip om lika rättigheter för alla nu är verklighet även när det gäller dess högsta ämbete. Valsegern är ett fantastiskt steg. Abraham Lincoln upphävde slavsystemet 1863. På sextiotalet, hundra år senare fullbordades denna demokratiska kamp av den svarta medborgarrättsrörelsen. Med familjen Cosby på åttiotalet fick de svarta jämlikhet i TV-rutan – nu i det tjugonde seklet är en svart man president.Återstår demokratiska rättigheter för homosexuella!

Slavar i South-Carolina

Att glädjas över detta är en sak. En bra sak. Som vi hyllat här på vår blogg. Men som Obama sa till McCain – ”Det gäller att kunna hålla två bollar i luften samtidigt”. För en helt annan och bedräglig historia är att rakt av påstå att ”eländet skulle vara över” och att ”USA skulle få en mindre aggressiv utrikespolitik”. Det förra är inte sant. Eländet för USA:s arbetande människor kommer att bli värre. Recessionen sätter sig fast och kan sluta i en långvarig depression. När det gäller utrikespolitiken är det ytterst osäkert hur USA:s härskande klass kommer att reagera på att dess roll har degraderats under de senaste decennierna. Vad vi vet är att Pentagons militärer inte stod till val – inte heller Wall Street – och att USA snarast har ökat sitt försprång när det gäller militär teknologi. Att de ekonomiska och ideologiska resurserna för nya krig har minskat efter Bush`s ökenfärd i Irak betyder inte att vi på något sätt kan utesluta nya militära aggressioner. Just när det gäller Afghanistan vill Obama öka de egna och andras truppinsatser. Han vill helt enkelt bomba skiten ur mer människor. I går dödade amerikanskt flyg fyrtio, civila (!), bröllopsgäster i Kandahar och med en ökad krigsinsats kommer sådana övergrepp bara att bli fler.

Enligt TV Rapports sändning i går vill den svenska regeringen vara först med att charma Obama. Ett regeringsförslag till riksdagen om att utöka mandatet från 600 soldater till 855 svenska soldater sägs vara på väg. Carl Bildt har förberett det hela genom att i veckan ha flugit runt ett varv över Afghanistans bergmassiv och då lärt sig en del om landet. Han ger mer än gärna ett hårt paket till den nye amerikanske presidenten. Han vill visa att svenskt stål fortfarande kan bita. Antalet officerare som ”utbildar” Karzais soldater ska öka från 10 till 50 och då ska vi komma ihåg att dessa soldater i praktiken ingår i direkt stridande förband. Vidare ska ett svenskt Herculesplan stationeras i Mazar-e-Sharif. Dess väldiga lastutrymmen ska då stå till förfogande för Sveriges partner i den Norra Alliansen: Abdul Rashid Dostum. Krigsherre, klanledare, knarklord och massmördare. Rapport berättade vidare att avancerade sjukvårdshelikoptrar ska kunna stötta de svenska trupperna.

Bildts verklige partner i Afghanisstan. Klanledaren

Abduk Rashid Dostum

Den kraftiga upptrappningen av de svenska militära insatserna borta i Afghanistan ställdes i går i bjärt belysning av en dödsolycka i våra egna fiskevatten utanför Karlshamn. En finsk fiskare drunknade i sitt nät, förmodligen därför att den enda svenska räddningshelikoptern tillfälligt tagits ur drift. Den svenska militären var av annan orsak i luften med en helikopter, men är av ekonomiska skäl inte med i nödropssystemet. Hjälpinsatserna har privatiserats och sköts av Norrlandsflyg, som bara har en helikopter på plats och denna hade nu fel på en luftdatorkomponent.

Detta hela är enbarmligt. Svensk trupp strider i Afghanistan bara för att regeringen vill visa lojalitet med USA. Till sin hjälp har de redan nu sjukvårdshelikoptrar  som naturligtvis i stället borde ha varit på plats i Hanöbukten.

Ett annat absurt inslag var att det i går skottskades två danska militärer i en hemlig övning utanför Karlsborg. Förmodligen första gången sedan freden i Roskilde som soldater under Dannebroggens fana föll på svensk jord. I striderna deltog från svensk sida soldater från Särskilda Skyddsgruppen (SSG). Det verkade troligt att man samövade för att tillsammans kunna skjuta skiten ur folk i Afghanistan. De danska soldaterna där i detta plågade land har nyligen klagat över att de inte får skjuta på fienden lite mer offensivt.

När frågan kommer till riksdagen blir det sanningens minut både för Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Den heta regeringsfrågan kommer att bli kokhet.

Här en video både för Eriksson/Wetterstrand och Ohly.

”Bombs over Afghanistan”:

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

I pressen: DN1,DN2,SVD1,AB1,SDS1,SDS2,

2 svar på ”Carl Bildts hårda paket till Barak Obama

  1. Pingback: Usama bin Ladens son stabschef i Vita Huset? | Jinges web och fotoblogg

  2. Pingback:   Vart styr imperiet med Barack Obama vid rodret? — Mullvaden

Lämna ett svar