Franska socialister vid vägval.

Ned med det gamla. Leve det nya.

Det var en ren tillfällighet som gjorde att det franska socialistpartiets medlemmar i går röstade om vilket partikotteri som ska ta över ledningen vid nästkommande helgs partikongress och att det Nya Anti-kapitalistiska partiet samma dag höll sitt första stora offentliga möte i Paris.

Kontrasterna kan inte ha varit större. Endast lite över hälften av socialistpartiets medlemmar deltog i omröstningen trots att alla sagt och vet att kongressen i staden Reims den 15-16 november blir avgörande för om de franska socialisterna definitivt ska anamma en socialdemokratisk ”blairism”. Ségolène Royal, partiets Mona,  fick 29 procent av rösterna och leder därför den största gruppen på kongressen. Paris borgmästare Bertrand Delanoë som var favorit och som själv trodde på minst 50 procent, slogs ut med 25 procent och samma öde drabbade ”vänsteroppositionen” som fick 19 procent. Senare meddelade de att de lämnar partiet för att bilda ett nytt ”verkligt” socialistparti med det tyska Die Linke som förebild. Det franska socialistpartiets ideologiska och politiska sönderfall är imponerande. Det ska inte uteslutas att det slutar i hur det började, innan Mitterand skakade liv i det gamla skelettet, nämligen splittring och fraktionskrig som får partiet att falla tillbaka under 10 procent i opinionen.

I Paris var däremot stämningen i topp när NAP höll möte i ett fullsatt La Mutualité. Det fanns anledning för de i salen att känna sig nöjda. Inför NAPs konstituerande kongress i januari har redan 420 kommittéer bildats och tillsammans krävt 11 000 medlemskort. Mötets höjdpunkt blev som väntat Olivier Besancenots tal.

-Förändra världen innan den krossar oss, manade han de entusiastiska deltagarna och passade på att ge socialistpartiet en känga.

-De som säger att vi kan skapa en moraliskt ansvarsfull kapitalism vet inte vad de pratar om.

Det var socialistpartiets ordförande François Holland som förklarade att ”LCR är ingen partner” eftersom de inte ”vill delta i en regering på socialisternas villkor”.

-I dag finns det massor av tillfällen att attackera regeringen och vi är med på alla fronter. Det är skillnaden mellan oss, svarade Olivier Besancenot och uppmanade alla att ”öppna ögonen på miljoner människor” så att de ser hur kapitalismen ansvarar för dagens kris.

-Det är mot det kapitalistiska systemet som vi reser oss, avslutade Besancenot.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 svar på ”Franska socialister vid vägval.

  1. Pingback:   Den antikapitalistiska vänstern i Frankrike — Mullvaden

  2. Pingback: Den antikapitalistiska vänstern i Frankrike | Svensson

Lämna ett svar