Thailand mot inbördeskrig…eller militärkupp.

Antidemokratisk pöbel på marsch

Vad är det som egentligen pågår i Thailand? Ytligt sett står en mobiliserad befolkningsmassa öga mot öga med en korrupt regim. Så en snabb ryggmärgsreflex kan leda många till solidaritet med demonstranterna som mobiliserar under PADs fanor (Peoples Alliance for Democracy).

Inget kan dock vara mer politiskt galet än att stödja PADs krav på regeringens avgång under förevändning att den är korrupt och en förlängd arm åt före detta premiärministern Taksin Shinawatra som störtades av militären för två sedan.

För PAD är inget annat än en organiserad högerpöbel vars enda uppgift är att försvara eliten i det extrema klassamhälle som Thailand är. Att kalla regeringen korrupt är nästan en plattityd. Inget går att uträtta i Thailand utan pengar under bordet.

Vi kan likna situationen i Thailand med vad som skedde i Chile innan Pinochets kupp. Skillanden är bara att regeringen inte står till vänster som Allendes gjorde. Men i det motsatta lägret ligger PAD, om möjligt, långt till höger om de borgerliga partier som attackerade Allende.

Eller vad sägs om följande krav som drivs av PAD :

-Partiet vill avskaffa den allmänna rösträtten och införa ett system där folket får tillsätta 30 procent av parlamentet och där de resterande 70 procenten utnämns. Av vem ? Det sägs inte rakt ut. Men förmodligen av Kungen och militären. Syftet är att garantera de rika och bildades kontroll av parlamentet och hindra valda politiker från att genomföra reformer som lättar lite på de fattigas lott.

-Partiet uppmanar militären att ta makten.

PAD är i själva verket ett instrument för den rika stadseliten som anser sig själv mer värdig än den stora fattiga majoriteten av befolkningen. Partiet finansieras av rika affärsmän och leds av en mediamogul som påminner om Berlusconi. Han heter Sondhi Limthongkul(bild till höger) och äger en TV-station som öppet hånar fattiga lantbor som fyllkajor, lata, smutsiga, okunniga och allmänt dumma och därför måste hindras från att påverka sammansättningen av parlamentet.

I tre raka val , före och efter att militären lämnade tillbaka makten 2007, har det regerande PPP(People Power Party) segrat trots militärens försök att skrämma väljare på landsbygden till att rösta ” rätt ”. PPP är inget vänsterparti och Taksin säkerligen en korrupt skurk. Men Taksin gjorde något som ingen annan premiärminister vid makten gjort tidigare. Innan militärkuppen 2006 drev Taksin(bild nedan) igenom en skolreform som gav fattiga tillgång till utbildning och framför allt skapades ett sjukvårdssytem som för första gången gjorde det finansiellt möjligt för fattiga på landsbygden att söka vård. Det är hemligheten bakom de fattigas stöd till PPP och den sittande regeringen. Det första militären gjorde efter kuppen 2006 var att skrota Taksins reformer. De skar ned finansiering till skolorna med upp till 90 procent i vissa regioner och dubblerade samtidigt budgeten för militären.

Det är bakgrunden till varför tiotusentals turister nu sitter fast på Bangkoks två internationella flygplatser och svär över första bästa thailändare inom räckhåll. PAD som ockuperar de båda flygplatserna fick fria händer av militären som under förment neutralitet lät högerpöbeln agera utan att stoppas. Just nu, lördag morgon, råder det dödläge i Bangkok. Efter att regeringen infört undantagstillstånd i vissa områden, bland annat flygplatserna, säger den att om inte förhandlingar med PAD leder till att ockupationen av flygplatserna upphör kommer polisen att rensa upp. Men redan innan ordern getts till polisen sågs, enligt en vän jag har i Bangkok, polischefen ta sig till Försvarsministeriet för att diskutera med militären om polisen skulle verkställa premiärministerns order eller inte. Varpå regeringen avskedade polischefen.I natt drev dessutom PADs anhängare bort de kravallpoliser som samlats vid den största av de två flygplatserna.

För tillfället spelar militären på alla strängar. Den tillåter PAD att göra vad det vill men säger samtidigt att de borde lämna flygplatserna. Om regeringen tar till för mycket våld mot PADs anhängare kan militären ta det som en förvänding för att gripa in, störta regeringen och ” skydda folket ”, det vill säga samhällselitens intressen. Arméchefen Anupong Paojinda(bild nedan) uppmanar premiärministern Somchai Wongsawat att upplösa parlamentet och utlysa nyval men lämnar samtidigt dörren öppen för en kupp. I ett tal i TV uppmanade i går kväll arméchefen på nytt regeringen att avgå.

Det är just nu svårt att se hur situationen ska upplösas. Blir det väpnad konfrontation, ja kanske inbördeskrig mellan PPPs anhängare som klär i rött och PADs anhängare i gult ? I så fall måste PADs gula hordar få hjälp av militären eftersom PPPs anhängare är många fler. PAD får i senaste opinionsundersökningen bara stöd av 12 procent i Bangkok. Kommer militären, trots USAs och ASEANs varningar, att ta makten och ställa PPP-politiker inför rätta och därmed hindra dem från att förbli politiskt aktiva ? Kanske Konstitutionsdomstolen upplöser regeringspartiet PPP. Eller kommer regeringen att lyckas utrymma flygfälten och undvika ytterligare konfrontation och utan en militärkupp? Frågorna är öppna. Svaren kanske kommer inom 24 timmar. Just nu ser det ut som regeringens sista timmar närmar sig.

I media: DN1,DN2,SVD1,SVD2,Politiken,Aljazeera,DN3,DN4,SVD3,

Andra bloggar: Röda Malmö,Svensson,Jinge,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 svar på ”Thailand mot inbördeskrig…eller militärkupp.

  1. Pingback: Vad vill demonstranterna i Thailand? | Svensson

  2. Min frus bror säjer att PAD betalar 3000 baht om dan till dom som ”vågar” sitta på flygplatsen, Oavsett om det är sant eller inte……… Hur många av dom vet vad dom ”kämpar för”.
    Demokrati, Suck!!

Lämna ett svar