Israel vägrar tvåstatslösning.

Outtalade men ändå tydliga mål.

En palestinsk statsbildning har livnärt miljoner palestiniers hopp i decennier men försvinner nu som en hägring över ökensanden. De sionistiska ledarna i Israel säger det inte rent ut men attacken mot befolkningen på Gaza sätter troligen punkt för en möjlig tvåstatslösning. Den lilla och illa fungerande infrastruktur som fanns på Gaza skjuts i småbitar av israeliska arméns misiler och granater. När röken en dag skingrar sig kommer det inte att finnas något politiskt och socialt ledarskap kvar i Gaza. Samtidigt visar Israels ledare att de inte tänker ta över och administrera Gaza. Det är därför som Olmert och de andra krigsförbrytarna lägger så stor press på Egypten för att gränsen till Gaza ska kontrolleras av Egypten eller eventuellt EU-trupper och att Egypten ska ta ansvar för den humanitära katastrof Israel skapar med sina bomber. I Tel Aviv vill man helt enkelt krossa alla möjligheter till självstyre på Gaza och samtidigt självt slippa undan det administrativa ansvaret genom att locka Egypten till att ta tillbaka Gaza som Israel ockuperade 1967.

En liknande process verkar vara målet på Västbanken. De israeliska ledarna tänker inte ge tillbaka en millimeter av mark som judiska bosättningar lagt beslag på. Samtidigt vet alla, förutom möjligen den Palestinska Myndigheten, att en statsbildning på de jordremsor, utan vatten och kommunikationsleder, som Israel ännu låter palestinierna bo på är en orimlighet. Målet är tydligen att göra situationen i Gaza och på Västbanken så olidlig och utan hopp att den palestinska befolkningen förlikar sig med idén att leva resten av livet i ett taklöst fängelse eller i desperation försöker fly över gränserna till Jordanien och Egypten. Israel ser gärna att Jordanien tar över styret på Västbanken. Men det jordanska kungahuset och landets elit är inte alls intresserade. Hälften av Jordaniens befolkning är redan av palestinskt ursprung och ses av härskarna som ett hot mot deras maktställning.

I media: DN1,DN2,SVD1,SVD2,AB,SDS,ETC,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 svar på ”Israel vägrar tvåstatslösning.

 1. Tvåstatslösningen existerar redan. Den förredetta brittiska kolonin Palestina delades till två stater. Den arabiska staten är Jordanien och den judiska staten är Staten Israel. Låt araberna leva i fred i Jordanien och judarna in Israel. Det låter enkelt, eller hur?

 2. Jovisst är de hemskt om de nu är så, men palestinierna klarar inte av att föra ett land. Då hades inte Hamas varit vid makten.
  Vart tror du alla bidrag från västvärlden hamnar? Palestinierna och Hamas har fått minst 7 miljarder, och om du tror att de har gått till något annat än vapen är du naiv. Varför bygde de inte skyddsrum til befolkningen? Hela Israel har skyddsrum, där av färre förluster.

 3. Pingback: Strid i stad betyder civila offer « Röda Berget

 4. David, din tvåstatslösning är inget annat än det Stor-Israel som de värsta hökarna i Israel strävar efter. Å ena sidan Jordanien, och Israel på den andra. Vad händer med de miljoner palestinier som bor mellan dessa två stater? Ska de drivas som boskap över gränsen till Jordanien så att det heliga land som vissa tror att Gud lovat åt Israels barn kan bli verklighet. Allt mellan Medelhavet och Jordanien är vårt-som de äkta sionisterna säger. Varför säger du det inte rent ut- fördriv alla araber från Västbanken och Gaza?

  Henrik, ditt rasistiska förakt för araber är vämjeligt. ”Paletinierna klarar inte av att…” Vad är detta för nonsens? De har valt Hamas därför att det var den enda politiska (och religiösa) organisation som byggde ett socialt skydsnät för de allt mer utfattiga gazaborna (pga blockaden organiserad av Israel med hjälp av USA och EU). Som socialist är det naturligtvis inget som gör mig glad. Men glädje eller sorg är en sak, att stödja de som gör motstånd i ockuperat och attackerat land är en plikt, oavsett vad man tycker om motståndets ideologiska framtoning.
  Dina 7 miljarder till Hamas är också nonsens. EU har visserligen bidragit med pengar , men enbart i form av skolor, elverk,sjukhus och annan infrastruktur, men aldrig betalat ett öre direkt till Hamas.
  Anläggningar som dessutom fått byggas upp flera gånger om eftersom de gång på gång bombas sönder av Israel. Senaste exemplet är bombningen av det sjukhus som svenska kyrkan byggt. Att det inte var ett olycksfall i arbetet visas av att sjukhuset varnades av den israelsiska armén att det skulle bombas.(Se DN i går)

Lämna ett svar