Låt Galten stanna i stian

Inbäddad

statsminister

Fredrik Reinfeldt provar bombdräkt

Fredrik Reinfeldt tog sig i veckan en tur till Afghanistan där han besökte den svensk-finska miltärbasen ”Camp Northern Lights” i Afghanistans nordligaste stad, Mazar-i-Sharif. På mässen fick han tillfälle att prata med den svenska styrkan. Men också att köra runt en pansarterrängbil några varv på gården samt prova en bombdräkt. En rejält inbäddad statsminister.

Eftersom Reinfeldts resa sammanföll med Barak Obamas installation – med dess globala mediala kloroform – hade han svårt att konkurrera om uppmärksamheten. Men löste det hela genom att få i gång en egen videolänk till Folk och försvarkonferensen i Sälen. Enligt Försvarsmaktens pressmeddelande kunde han berätta för en andäktig publik där uppe i militarismens eget ”After Ski” att: ”Det är viktigt att på plats se hur resurser når fram och kommer till användning.” Han är minsann klok som två pudlar vår statsminister.

Galten i full fart…

Nästa dag fick han följa med en patrull på en runda till en marknadsplats i förorten Panshir för att där befrynda sig med några civila afghaner. En apotekare var mycket tydlig med önskemålen:

”En skola, en vårdcentral och mjöl. Det är vad vi behöver”, underströk han.

Nu hade inte moderatledaren med sig några läroböcker eller något vetemjöl. Beskedet om att mer svensk trupp är på väg var kanske inte det Apotekaren från Panshir ville höra.

Den svenska truppen fick däremot ett löfte. I maj ska den svenska superterrängbilen Galten kunna lämna stian hemmavid och flygas ner som skydd vid olika transporter. Den tål det mesta och kan köras i stort sett var som helst. Klättra i trappor med 35 cm höga steg, vada genom 80 cm djupt vatten och bumpa över halvmetersdiken. En sentida efterföljare till Andra Världskrigets populära Suggan. ”Ett fordon som skyddar mot uppretade folkmassor och fientliga krigsherrar”, hette det när Aftonbladets motorjournalist Robert Collin testkörde vindundret. Kanske inte så dumt om våra svenska ”northern ligths” skulle komma bort ifrån sin vänlige uzbekiske krigsherre Abdul Rashid Dostum…

Här terrängsbilens stilfulla emblem

Men det bästa sättet att skydda svensk trupp är att omedelbart ta hem varenda man och kvinna och låta Galten stanna här hemma i vår egen gôa stia. När ”Gudrun” och ”Per” får sina efterföljare kanske det då finns resurser att ta sig fram till alla utsatta människor som behöver hjälp. Till Afghanistan kan vi i stället skicka – läroböcker och mjöl.

Folkpartiets egen major, Jan Björklund, som är utexaminerad vid Karlbergs Militärhögskola var med och partajade uppe i Sälen. Han kände sig uppenbart lite vilsen och övergiven av media när alla bara pratade Obama och sen fick se att Reinfeldt dessutom lyckats krångla sig med på en direktlänk från Afghanistan. Major Björklund visade sig då att vara en handlingens man, borstade upp sig, fick en spisgaffel i ryggen, pekade österut mot ryssens ”anfall” på Georgien och krävde ett luftförsvar till Stockholm och några brigader till Gotland. För en stund glömde han både bort att det var Georgiens tokliberale president Michail Saakasjvili som i höstas iscensatt ett bombkrig mot Syd-Ossetien, liksom att han själv sitter i regeringsställning och redan beslutat om att dra ner på militärens pengar. Alliansens övriga partier fick snabbt korrigera honom och berätta hur besluten såg ut. Majoren fick göra helt om och försvinna tillbaka till baren eller någon skidbacke…

Major Björklund vill rusta upp det svenska försvaret…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Andra bloggare: Svensson,Jinge,Alliansfritt,Esbati,Motbilder,Rawia,Loke,Trotten,Proletärbella,

I pressen: SDS1,SDS2,

3 svar på ”Låt Galten stanna i stian

  1. Fullt av lögner, rysspropaganda och svenskhat. Sluta upp med det.

  2. Jag älskar vårt Sverige. Människorna, naturen och de sociala erövringar som gjorts. Afghanistan är också ett fantastiskt land. Men man kan inte bomba fram ett nationsbygge. Språnget från ofta medeltida villkor till ett modernt samhälle går inte att göra med ockupationssoldater. Det bästa för Afghanistan vore en internationell överenskommelse där grannländerna kom överens om ickeinblandning kombinerat med ett generöst stöd från FN till alla bönder som slutar odla opiumvallmo.

    Hälsar Göte

Lämna ett svar