Borg och bankernas samhällsansvar

Borg friar bankerna från ansvar.

Anders Borg släppte ett häpnadsväckande påstående i dag när han presenterade regeringens senaste gåvor till företagsägarna.

– Hoppas att det här underlättar för företagen. Jag tror knappast att bankerna kommer att känna ett samhällsansvar. Det är inte det som driver dem, sade Anders Borg.

Läs en gång till. Vår finansminister tror inte att bankerna kommer att visa samhällsansvar. Fantastiskt. Varför ska vi i så fall ha privata banker? Bara för att tillfredställa aktieägarnas intressen? Det är precis vad karln säger.

En banks uppgift är att ta hand om medborgarnas sparmedel och låna ut dem till investeringar och konsumtion. Skillnaden i inlånings- och utlåningsräntan är bankens inkomst. Men det var när en bank var en bank.

Stockholms Enskilda Bank då det begav sig

/Bloggkompisen gör här på eget bevåg ett djärvt inhopp och berättar att den vackra stadsmiljön visar att detta måste vara Enskilda bankens dåtida filial i Göteborg…/

Den aktuella finanskrisen visar oss att bankerna inte längre fyller rollen de ska fylla.  I stället har de med naglar och klor slagits med varandra i ett pyramidspel av gigantiskt format. Den visar oss också att när det knakar i bankpalatsens fundament då blir plötsligt samhällsintresset stort. De frågar sig naturligtvis inte vad banken kan göra för samhället utan vad samhället kan göra för banken.

Det är den andan som Anders Borg hyllat i åratal och nu öppet erkänner med sitt ovanliga klarspråk. Bankerna får miljarder i stöd men de lånar inte ut pengar till de som behöver pengar utan använder dem i stället till att städa i bokföringen för att bli av med riskfyllda skräplån. Meningen med stödet till bankerna var att de skulle lätta på kreditåtstramningen. I stället använder de det erhållna kapitalet till att rädda de egna aktieägarnas intressen.

Samhället bör också ställa en fråga. Inte vad det kan göra för bankerna utan vad bankerna kan och bör göra för samhället. Vägrar ägarna till bankkapitalen att ta sitt samhällsansvar ska de fråntas sitt kapital, erbjudas ett vanligt arbete med en samhällelig genomsnittslön och lämna över finans- och kreditproblem till ett socialiserat bank- och försäkringsväsen.

I media: DN1,DN2,DN3,SVD1,SVD2,SDS,DD,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 svar på ”Borg och bankernas samhällsansvar

  1. Pingback: Trottens Betraktelser » Varför ska inte bankerna behöva ta ansvar?

  2. Pingback: Svag stat en del av förklaringen till Detroits nedgång | Svensson

Lämna ett svar