Sarkozy pyroman i Guadeloup.

Sarkozy är en pyroman.

Natten till tisdag saboterade Nicolas Sarkozy och regeringen Fillon en överenskommelse mellan de strejkande och de lokala arbetsgivarna på Guadeloup. Nästan samtliga arbetsgivare hade gått med på en direkt löneökning på 100 euro i månaden och ytterligare 100 via en sänkning av de sociala avgifterna.

Men stopp sa den franska statens prefekt på plats och i Paris svarade regeringschefen Fillon att staten inte kan gå in och hjälpa lokala arbetsgivare att höja lönerna. Alltså, tillbaka till ruta ett.

-Franska staten har än en gång tvått sina händer. Får vi inga svar på våra krav kan situationen allvarligt försämras, svarade omedelbart Elie Domota, LKPs huvudförhandlare och mycket karismatiska ledare.

Elie Domota och LKP-ledare efter Sarkozys sabotage

Efter Sarkozys sabotage av den lokala överenskommelsen kan man fråga sig hur långt bling-bling presidenten tänker gå som social pyroman i de forna karibiska kolonierna? Det började för en månad sedan som en strejk i karnevalstämning. Nu är det ingen som har svårt att hålla sig för skratt längre. Tyvärr verkar herrarna i Paris inrikta sig på att tvinga strejken till reträtt, med våld om så behövs. I maj 1967 krossade Paris ett liknande folkligt uppror och lämnade minst 90 döda på gatan. Har tiderna förändrats ? Eller väntar ett nytt maj 1967 för Guadeloups arbetare ?

I morgon torsdag organiserar LKP en ny jättedemonstration i Pointe-à-Pitre för att protestera mot regeringens förhalning av en lösning på den nu 35 dagar långa strejken.

I andra media: Inga svenska media skriver om den 35 dagar långa generalstrejken. Mer blod måste flyta för att våra drakar ska vakna till liv.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Lämna ett svar