Miljardrullning

Miljardärerna blev fattigare… eller ?

En gång om året publicerar den amerikanska veckotidskriften Forbes en lista över världens dollarmiljardärer, vad som hänt med deras rikedomar, hur många nya miljardärer året gett och hur många som sjunkit ned bland fattiglapparna med den ynkliga titeln dollarmiljonär.

-Så här mycket förlorade jag 2008

Som väntat har många fått se sina personliga förmögenheter smälta samman i finanskrisens hetta.

-Liksom resten av oss har planetens rikaste personer drabbats av en finansiell katastrof, skriver tidningen. År 2007 fanns det 1 125 dollarmiljardärer, att jämföra med bara 793 under fjolåret. Tillsammans äger de hårt drabbade miljardärerna numera bara      2 400 miljarder dollar , ner med 2 000 miljarder sedan 2007.

Siffrorna ger svindel. De tappar sin betydelse som mätare på personlig rikedom. Stackare som Bill Gates har tappat 18 miljarder dollar och badar nu bara i 40 miljarder dollar.

Men vänta lite. Det är något fel på bilden. Först är det en fråga om språkbruk. Vad innebär det att säga, som Forbes, att någon blivit ” mycket fattigare ” under året. Sitter man på en personlig förmögenhet på 40 miljarder dollar efter en förlust på 18 miljarder dollar då är man fortfarande rik som krösus.

Men det störst felet på bilden beror på den virtuella effekten. Med det menar jag att vad de förlorat inte är rikedom utan bara potentiell rikedom. Vad de förlorat är virtuellt värde på exempelvis aktieinnehav. En tillgång på låt oss säga 50 miljarder i aktier blir ingen reell rikedom om den inte kasseras in genom försäljning. Först då blir de omsatta i verkliga pengar med vilka man kan köpa något. Du kan inte gå in på NK och köpa en Armanikostym med en packe H&M-aktier. Men om miljardärerna skulle vilja omsätta sina virtuella rikedomar till reda pengar skulle en utförsäljning av deras aktier leda till en omedelbar börskrasch.

Jamen, säger någon, varför är det i så fall miljardärer som kastar sig framför tåg eller blåser ut hjärnan när börsen kraschar? Det beror för det mesta på att de använt sina virtuella rikedomar som garantier för att låna pengar till spekulativa investeringar. När gäldenärerna kräver sina pengar tillbaka och börsen rasat går det inte att skaffa kontanter för att betala av de lån som tagits. Då hoppar en del utan fallskärm.

Det finns några svenskar med på miljardärlistan. Ingvar Kamprad platsar femma på listan med 22 miljarder dollar att luta sig mot.  Stefan Persson får nöja sig med 14,5 miljarder och sista svenskarna bland de 50 rikaste i världen är Hans Rausing på 35e plats med 10 miljarder dollar och Birgit Rausing platsen efter med 9,9 miljarder. Av de fyra är det bara Stefan Peresson som är skriven i Sverige.

I media: Forbes,DN1,SVD1,SVD2,SVD3,

Bloggare: Spånbingen,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Ett svar på ”Miljardrullning

  1. Bra sammanfattning på det sjuka i vårt monetära/ekonomiska system. Listan ger en liten fingervisning i hur klassamhället kan ta sig i uttryck.

Lämna ett svar