Franska antikapitalister för generalstrejk

Samla oss till generalstrejk

Det nya antikapitalistiska partiet NPA i Frankrike har hamnat i vissa fackliga ledares skottlinje för att partiet manar till en samling av kampen på alla fronter till en generalstrejk med uppgift att stoppa högerns och Sarkozys försök att lägga kostnaderna för den kapitalistisk krisen på de arbetandes axlar.

Här nedan finner du en deklaration av NPA som bemöter kritiken och som förklarar NPAs strävan att föra kampen vidare och för att massdeonstrationerna den 29 januari och 19 mars inte ska har varit till ingen nytta.

***********************************

Paris 23 mars 2009

Fackföreningen CFDTs ordförande F. Chérèque sa i veckan « att NPAs aktivister åker runt till företag i kris, lite som rovfåglar inväntar de misären för att agera…vi i CFDT agerar dagligen »

Dagstidningen Le Figaro skriver « Olivier Besancenot och yttersta vänstern vill politisera demonstrationerna den 19 mars »

Varför allt detta hat ?

Om det pågår en betydande politisering är det för att krisen visar på systemets brutalitet. Kapitalisterna slår allt hårdare mot de arbetande i hopp att hitta en väg ut ur den kris de skapat. Kapitalismen, som göder de rika och försvagar de fattiga, ser sin legitimitet djupt ifrågasatt. Politiseringen är också Sarkozys verk. Han inkarnerar den härskande klassens högdragenhet och saknar säkerhetsventiler för den ilska som hans politik provocerar fram. Hans politik förkastas massivt av folket och viljan att säga stopp riktas mot honom. Därför är det avgörande för de som regerar och som till varje pris vill undvika en öppen politisk kris att tända moteldar och avleda ilskan. Det är den centrala idén bakom angreppen på NPA.

Eftersom dessa herrar ifrågasätter vår rätt att ingripa i de sociala striderna, varför inte svara dem grundligt.

Vi accepterar inte åtskillnaden mellan det sociala, som skulle vara fackföreningarnas domäner och tyvärr ofta inskränks till förhandlingar mellan sociala « parter », och det politiska, vanligtvis val till politiska församlingar, som sägs vara den priviligierade, ja uteslutande, terrängen för de politiska partierna. Det svarar inte mot vår uppfattning av sociala strider och politisk kamp. Vårt partis roll är inte att förvalta  institutioner gjorda för och av det existerande systemet. När vi ställer upp i val och när vi har valda kandidater är det för att försvara samma antikapitalistiska program, samma idé om ett nytt samhälle som vi försvarar i de sociala striderna. Det är därför som vi inte kan vara annat än oberoende av Socialistpartiet. Vi bygger NPA som ett verktyg för att kämpa i företagen, i folkliga kvarter, bland ungdomen. Som det står i våra grundteser : « För att ändra historiens gång, krävs det att majoriteten av befolkningen lär känna sin styrka genom att organisera sig på arbetsplasterna, i bostadskvarteren, i fackföreningar och andra organisationer likväl som på den politiska nivån »

Den fackliga demokratin kräver att de fackliga besluten tas av medlemmarna själva. NPAs medlemmar på arbetsplatserna respekterar den principen samtidigt som vi försvarar våra krav på samordning av kampen, för en offensiv kravlista och för förberedelser till en verklig generalstrejk.

Det finns inga inmutade områden . För att i dag skapa gynsamma styrkeförhållanden är det helt nödvändigt att alla krafter drar i samma riktning. En mängd kollektiv, partikarteller, fackliga och sociala organisationer, finns och skapas i städerna och ute i landet för att kanalisera ilskan och samla krafterna mot avskeden mot dyrtiden och till försvar av de offentliga servicen.

NPA har lagt förslag till alla vänsterpartier om ett gemensamt agerande, för att föreslå perspektiv och stöd till och popularisering av de arbetandes kamp. Tyvärr har våra förslag inte beaktats. Trots att kommunistpartiet PCF manar till respekt för de fackliga organisationernas beslut, trots att Marie-George Buffet säger « vi vill inte ta fackföreningarnas plats », så är det inte på grund av respekt för fackföreningarnas självständighet, utan därför att hon är i grunden överens med fackens strategi och för henne är det « inte ett problem » att facket drog ut på tiden mellan demonstrationerna den 29 januari och den 19 mars.

Kommunistpartiets ledning vill inte ha en politisk lösning på de frågor som mobiliseringen reser. Partiets mål förblir parlamentariska, dess horisont sträcker sig bara till, som partiet säger självt, « en samling av den politiska vänstern i en vänsterfront för europavalet i juni ».

Därför säger vi igen och igen att NPA är och kommer att vara närvarande i och utanför företagen, NPA lägger alla sina krafter på bygget av en generalstrejk. Företagsledarna agerar politiskt varje dag, leder klasskampen och tvingar på oss deras samhällsmodell, via avsked, teknisk arbetslöshet, försämring av arbetsförhållandena och blockering av lönerna. Strejkdagarna den 29 januari och den 19 mars visar vår styrka. Problemet är inte att NPA politiserar kampen, men att ledare som M. Chérèque säger, på en fråga om han fruktar ett socialt uppror, att « jag fruktar det inte för tillfället och önskar naturligtvis inte att det ska ske. Ingen större fackförening vill gå i den riktningen och den gemensamma fackliga fronten är tillräckligt solid för att kanalisera oron ».

Vi är många som vill bevisa motsatsen, inte bara i NPA.

I media: DN1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 svar på ”Franska antikapitalister för generalstrejk

  1. Pingback: Finansmän åtalas | Svensson

  2. Pingback:   Finanstidning varnar för NPA och franskt klasskrig — Mullvaden

Lämna ett svar