Besancenot stöder radikala metoder

Olivier Besancenot stöder kampen för jobben.

Den senaste tiden har franska arbetare tagit till allt mer radikala metoder för att försvara sig mot avsked och företagsnedläggningar. Vid flera företag har de tagit cheferna som gisslan och häromdagen slog de en polisstation sönder och samman efter att en domstol godkänt däcktillverkaren Continentals beslut att stänga en fabrik i norra Frankrike nästa år.

Regeringen Sarkozy försöker anklaga arbetarna för ”sabotage” och ”tagande av gisslan” som enligt fransk lag kan straffas med upp till 20 års fängelse. Men en stor majoritet av den franska befolkningen tycker inte att arbetarnas aktioner är överdrivna eller att de ska bestraffas.

Inför valet till Europaparlamentet kan de franska arbetarnas kampmetoder stimulera hela den europeiska arbetarklassen till en mer effektiv kamp mot den djupa kris som i dag hotar att slänga ut miljoner anställda i arbetslöshet. De nya avskeden vid Volvo AB visar att LOs taktik att sitta still i båten i hopp om att stormen ska mojna är dagdrömmeri.

Deklaration av Olivier Besancenot:

Sarkozy-Fillon förklarar krig mot samhället.

Arbetarnas kamp mot företagsnedläggningar och avsked ökar de sociala motsättningarna och de anställdas kamp radikaliseras som på Continental(däcktillverkare) och Molex(underleverantör till bilindustrin)

Premiärminister François Fillon födömmer arbetarnas aktioner, speciellt de vid Continental, samtidigt som han säger sig förstå de « anställdas desperation ». Han anklagar en minoritet för aktionerna på Continental och hyllar i förbigående den fackliga byråkratins medlare.

Regeringen använder mer generellt en social krigsretorik som fördömer arbetarnas val av aktioner i termer av «tagande av gisslan » och « sabotages ».

Dessa hycklande deklarationer, som än en gång syftar till att rättfärdiga förtrycket, ger sken av att inte se att det verkliga våldet är det som företagarna och regeringen utövar mot arbetarna när de tvingas betala räkningen för en kris de på intet sätt är ansvariga för.

Arbetarna som hotas av företagarnas åtgärder gör rätt i att använda alla metoder som står dem till buds. Deras aktioner är inte bara förståeliga de är också legitima och de förtjänar den arbetande befolkningens stöd.

NPA ger speciellt sitt stöd till de anställda vid Continental som inom kort kommer att demonstrera i Hanover vid aktieägarnas årsmöte.

Inför kaskaden av avsked är det mer än någonsin nödvändigt att ge ett största möjliga enhetliga stöd till den pågående kampen, hjälpa till att ena den för att mynna ut i en generalstrejk, enda möjligheten att tvinga företagarna och regeringen, som stöder dem, till reträtt.

Montreuil 22 april.

I media:DN1,DN2,SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,SSD,Dagens Arbete,

Bloggar: Arbetarinitiativet,Svensson,Röda Malmö,Jinge,Trotten,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 svar på ”Besancenot stöder radikala metoder

  1. Pingback: Direktörernas bonusar och girighet | Svensson

  2. Pingback: Trottens Betraktelser » Mer franskt i den svenska arbetarrörelsen

Lämna ett svar