Massmöte i protest mot Volvos ledning

Dra tillbaka

alla varsel

eller avgå!

Under förmiddagen vällde arbetarna från Volvo Lastvagnars Tuvefabrik ut i vårgrönskan till ett protestmöte mot Leif Johansson och AB Volvos styrelse. En unik enhet hade smitts inne i verkstäderna – trots de ofta hårda politiska motsättningar som har funnits i de fackliga fejderna inne på fabriksgolven. Nu var det uppåt 800 arbetare som i en samlad och kraftfull protest tog en förlängd lunchrast och gick till storms mot AB Volvos ledning. Alla sex ordföranden från de olika verksamheternas gruppstyrelser ledde mötet från den historiska ekbacke som skyldrar vid huvudentrén. Urban Andersson; Thomas Johansson; Daniel Kristoffersson; Christer Lindsjö; Dennis Olsson och Mikael Ödman. Historisk är grässlänten därför att den är gammal stenåldersbygd. Här gick också den under århundraden så omstridda gränsdragningen mellan Sverige och Norge.

Massmötet samlades i vårgrönskan vid Tuvefabrikens historiska ekbacke

Men också i dag var det krutrök i luften. Christer Lindsjö började med att hälsa alla välkomna och kunde konstatera att avskyn över ledningens ageranden är total. Den psykiska press , nästan psykiska terror, som Leif Johansson och hans styrelse har valt genom sin salamitaktik, där de varslar bort skikt efter skikt av de anställda, har fått förbittringen att välla över. Thomas Johansson svingade mot ledningens slakt på fabriken så att det susade i ekarna.

Thomas Johansson drog på så att det susade i de tunga ekgrenarna

Dennis Olsson höll vad som kan sägas blev till ett fackligt linjetal för massmötet. Han började med att visa upp Leif Johanssons egen bibel ”The Volvo way”, en förkunnelse för alla anställda om att de måste jobba bättre, eftersom detta ligger i allas gemensamma intressen. Han fortsatte sedan med högläsning ut över sommargräset:

Företagsanda innebär att agera aktivt för företagets bästa. Vi är inte offer för omständigheterna utan delaktiga med både ansvar och mod att påverka och tillåta oss påverkas. Ett aktivt och engagerat medarbetarskap utvecklar oss både som individer och yrkesmänniskor

Mycket svammel, men första satsen vill jag ta fasta på:

Agera aktivt för företagets bästa

Vi har under senare tid sett alltför många exempel på att vår företagsledning inte agerar aktivt för företagets bästa. I den mån de över huvudtaget agerar aktivt, så är det för sitt eget bästa.

Agerar man för företagets bästa, när man 2007 fullständigt dränerar företaget på pengar genom en av världshistoriens mest sanslösa aktieutdelningar på 20 miljarder kronor? Nej!

Dennis Olsson höll ett bister tal som med stormande applåder gav röst åt

allas förbittring

Agerar man för företagets bästa, när man trots protester – inte bara bland oss arbetare – utan på självaste bolagsstämman driver genom en aktieutdelning på 4 miljarder kronor och några veckor senare presenterar en kvartalsförlust på nästan 6 miljarder? Nej!

Agerar man för företagets bästa, när man låter oss arbetare betala dessa svindlerier genom uppsägningar, på uppsägningar, på uppsägningar samtidigt som man har mage att försöka pressa fram lönesänkning för den personal som lyckas undvika att bli uppsagd? Nej!

4 miljarder kronor hade räckt till 10 000 årslöner!

Under de goda tiderna jagade de oss med ständiga rationaliseringar för att ”förbättra konkurrenskraften” och prackade på oss egna ideologier som den här bibeln ( Dennis håller upp ”The Volvo Way” i luften ), samtidigt som vi förväntades visa samhällsansvar genom att hålla igen i löneförhandlingarna. Vad är den här boken värd idag med alla sina tomma ord om att agera för företagets bästa? Vad är den värd för alla som sagts upp eller kommer att sägas upp? Ingenting!

Alla sex gruppordföranden höll i mötet

Vilket samhällsansvar visar vår ledning, när de väljer att finansiera en aktieutdelning med att skicka ut tusentals människor i arbetslöshet?

Volvos ledning har inte agerat för företagets bästa! Under de goda tiderna har man plundrat företaget på resurser genom aktieutdelningar. Och under de dåliga tiderna fortsätter man med att plundra företaget genom att låna pengar till aktieutdelningar. Därför har man också förverkat sin rätt att fortsätta med att leda företaget!

Vid mötets avslutning delade IF Metall ut en karta för morgondagens protest ut

till AB Volvos högkvarter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

I pressen: DN1,DN2,

Bloggat: Svensson,

SE PÅ TV; http://svt.se/2.34007/1.1537159/protesterar_mot_volvos_varsel?

Ett svar på ”Massmöte i protest mot Volvos ledning

  1. Pingback:   Franska metoder till Sverige - mötesturné med NPA — Mullvaden

Lämna ett svar