The Economist talar klarspråk

Kapitalets direkta språkrör

Ibland kan det vara svårt att se igenom borgerlig propaganda och förstå vilka intressen den verkligen tjänar. Det finns lyckligtvis undantag. Ett av dem är den engelska finanstidningen The Economist , som oavbrutet sedan 1843 hyllat kapitalismen som det bästa av alla system.

Fördelen med The Economist är dess totala avsaknad av ideologiskt svammel och försök att sälja kapitalismen till de som inte tjänar på den. Nej, det är rakt på sak i klart och brutalt klasspråk.

Tidningens täckning av dagens djupa ekonomiska kris är inget undantag. I det senaste numret frågar sig ledaren vad som händer i bankvärlden efter de statliga subventionerna?

Det är goda tider för bankerna menar The Economist. Regeringen garanterar vinster och skyfflar över förlusterna på skattebetalarna. Så här kan det låta :

-Kan det bli bättre för bankerna än nu ? Om man har pengar och mod är marknaden full av lovande möjligheter…Staten uppmuntrar hög upplåning och garanterar stora delar av det finansiella systemet, så att de(bankerna) kan behålla vinsterna och lasta över förluster på skattebetalarna, skriver tidningen och fortsätter.

-Eftersom marknaden sett att staten kliver in när det värsta händer, kommer den att låta finansiärer på nytt ta för stora risker. Då skattebetalare subventionerar bankernas kapitalbehov, subventionerar de också utdelningen till aktieägarna och bonusar till cheferna.

-Det borde nu stå klart att i bank-och finansvärlden kan tvillingfaran av överdrivet risktagande och överdrivna belöningar förgifta kapitalismen och ödelägga ekonomin. Priset för att rädda finansen är uppkomsten av ett system som är ännu känsligare och farligare än någonsin.

Inga uppmuntrande perspektiv. Men ändå tappar inte The Economist humöret. För det finns ändå ingen annan väg att följa enligt den cyniska ledarartikeln. Bankerna får skattepengar och systemet blir bara mera ruttet för varje dollar. Men…

-Det finns tre tusen miljarder orsaker att tro att resultatet är värt dem, avslutar ledaren med en suck.

I media; DN1,DN2,SVD1,SVD2,SSD1,ETC,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Lämna ett svar