Kan man älska atombomber?

Vi kan aldrig älska

en endaste atombomb…

Världen ska våndas över en atombomb som inte finns.

Men de kärnladdningar som redan ruvar i sina missiler ska vi tydligen älska.

Detta tycktes vara andemeningen i Washington när Israels Benjamin Netanyahu i går ville ha en tidplan för ett anfallskrig mot Iran. Trots att detta land, oavsett regim, inte i modern tid har hotat en endaste granne och inte innehar en endaste kärnladdning.

Uppenbart borde det vara hög tid för en repris på de stora dukarna och i våra filmkanaler av sextiotalsklassikern: ”Dr. Strangelove eller Hur jag slutade att oroa mig – För att i stället älska bomben”. En underbar politisk satir där Peter Sellers satte kapprustningen med kärnvapen i fokus.

Inte minst för att risken för kärnvapenkrig i dag är större än då, 1964, när filmen producerades. Pakistans kärnvapenarsenal har hamnat i blickfånget. Landets politiska regim svajar och dess militär har tappat kontrollen över hela regioner. Våldsamma strider har ägt rum bara 10-20 mil från ”nukleära säkerhetszoner”. Två miljoner människor är på flykt i kontinentens största flyktingkatastrof sedan kriget med Indien efter Andra världskrigets slut. Dessutom har militären inte kontroll över sina egna led, både där och inom säkerhetstjänsten pulserar en hel del ådror där det uppenbart ”tappas blod” till olika konservativa, mycket reaktionära islamistiska strömningar. Ingen kan i dag vara säker på vem som i morgon kontroller missilerna i det karga Khushab bara ett tjugotal mil sydväst om Islamabad. Klyvbart material kan hamna på drift nära nog vart som helst.

I en intervju, bara dagarna innan Netanyahus besök, satte Bruce Riedel,  en av arkitekterna bakom Obamas nya AfPak-strategi, strålkastarna på det som sker:

”Pakistan har mer terrorister på varje kvadratkilometer än något annat land på jorden och det har ett kärnvapenprogram som växer snabbare än på någon annan plats på jorden”

Hans uttalande bekräftades senare av Admiral Mike Mullen från USA:s generalstab, när denne i ett senatsförhör, sida vid sida med försvarsministern Rober M Gates, svarade med ett tydligt ”Yes” på frågan om det fanns belägg för att Pakistan forcerar sin utbyggnad av kärnvapenarsenalen.

Mike Mullen och Robert M Gates i senatsförhöret om Pakistans kärnvapen

Det som alla visste blev sant. Pakistan är med högt tempo i färd med att skaffa sig en ny generation kärnvapen. Utvecklingsprogrammet sysselsätter tiotusentals människor och minst 2 000 av dessa sägs besitta de nödvändiga kunskaperna om hur dessa massförstörelsevapen produceras.

Samtidigt vräker Obamas administration miljarder över den pakistanska militären. Självklart heter det att alla dessa dollars är ”öronmärkta” för kampen mot terrorismen. Men ingen kontrollerar naturligtvis militärens bokföring. Pakistans ekonomiska och sociala misär har förvärrats av den globala recessionen. Ett läge som kunde försvårat den nukleära rustningen. Men det väldiga inflödet av friska amerikanska pengar innebär i stället att militären nu kan andas ut.

Kärnexplosion i Pakistan

Barak Obama – liksom Benjamin Netanyahu – håller sig också med dubbel bokföring. De vill zooma in människors oro och rädsla när det gäller kärnvapen, mot ett land som inte håller sig med en enda bomb, samtidigt som vi ska bortse från deras egna fullblodiga kärnvapenarsenaler och den ur säkerhetssynpunkt oerhört lättsinniga miljardrullning som sker till Pakistans atomvapenprogram.

Den viktigaste åtgärden för mänsklighetens överlevnad är nu som tidigare en omedelbar avrustning när det gäller alla kärnvapen. Vi ska aldrig fås att älska en endaste liten atombomb. För att detta ska bli verklighet krävs naturligtvis att de som har mest och bäst börjar. Svårare än så är det inte.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

I pressen: DN1,DN2,DN3,DN4,AB1,SVD1,SD,

14 svar på ”Kan man älska atombomber?

 1. Tala om blekaste aning. Först bör man fråga sig vem som anfaller, eller har kapacitet att anfalla, och vem som försvarar sig , eller saknar kapacitet att försvara sig.
  Men Ralph du är väl ännu en av dessa bombmytologer som tror att Iran, Nordkorea, och jag vet inte vilka, hotar ”vår frihet” medan kärnvapenmakterna, med USA i spetsen, enbart har vårt(vilka är vi?) försvar i tanke. Men lycka till på din galax.

 2. Hej , Inte ens sunnimuslimer litar på shiiterna, Iran har bedrivit krig mot suuniter och Israeler genom Hiizbollah ach Hamas, samtidigt som dom upprustar sin egen krigsmaskin. Iran har en anti-Israeldag om året. Indicier, men jag skulle bli orolig.

 3. Till min stora förvåning upptäckte jag att jag inte länkade hit, fixat nu. Bra bloggpost!

 4. Så Folkpartiets och Moderaternas sängvärmare NATO har börjat terrorbomba Afghanska civila. När kan vi vänta att Riksåklagaren väcker åtal mot Reinfeld och Björkman för krigsförbrytelser? Ser i dagens tidning att NATO skall ordna flygövningar i Norra Sverige till sommaren. Vem i helsicka har lovat regeingen att bjuda in dessa krigshetsare?

 5. To follow up on the up-date of this issue on your web page and wish to let you know just just how much I treasured the time you took to publish this beneficial post.moncler jackets clearance Inside the post, you really spoke of how to genuinely manage this matter with all convenience. It could be my personal pleasure to obtain some much more tips from your web page and come up to offer other people what I learned from you. Thanks for your usual fantastic effort.

 6. Utmärkt läsa, gick jag bara här på en vän som gjorde en del forskning på det. Och han köpte mig faktiskt lunchen eftersom jag fann det för honom leende Så låt mig omformulera det : Tack för lunch!

 7. Hej Benny! Kan du inte filtrera bort eller rensa såna här reklamspottar som kommentarerna ovan? Visserligen kan det tyckas lustigt ibland som den här maskinöversatta lunchkommentaren men inte så att det är värt att titta efter.

 8. Janne,
  Jag tänkte inte närmare på vem som författat kommentaren. Om det är en automatiskt producerad reklam fö ”lighting manufacturers” ska jag ta bort den.

 9. Det är försäljning av syntetjackor och elektronik, inga inlägg i debatten. Jag har råkat klicka på dem, dessvärre blir det trafik ffrån er sida till dem, det kanske drar till sig mer? Radera och blockera.

  Angående bomben, så är anden ur flaskan, dessvärre. Kina stöder Pakistan, därför att Pakistan är emot Indien, Ryssland stöder Indien, därför att Indien är emot Kina, det ser ut som ”min fiendes fiende är min vän” på 1914-manér. I stort sett obekanta feodala ideologier rustas för förintelsekrig. Det är kanske inte krigshetsande ministrar som hotar, utan bomber på villovägar, inbytta mot kidnappade kusiner, som sen dyker upp i en lastbil på någon bakgata i Delhi. Det är riktigt illa.

Lämna ett svar