EU-debatten – dags att vädra ut

Då var det

dags att vädra ut…

I går hade jag på radion med riksdagens stora EU-debatt som bakgrund till lite andra bestyr. Samtidigt drog några svarta åskmoln med tunga regndroppar förbi utanför fönstret till den vindskammare där jag brukar sitta med min dator. Både debatten och luften var tryckande. Det var kvavt, kvalmigt, mörkt och dystert.

Men när skurarna sinat kom solen tillbaka. Jag slog upp fönstret på vid gavel och satte stopp för den unkna valdebatten genom att stänga av radion. Därute dansade solgröna, skira små blad från gårdens lindar och lönnar i lystret efter regndropparna. En vindil som fått snurr efter åskregnet bar upp syrenernas dofter ända in i mitt rum och koltrastarna tävlade snart med lövsångarna i skönsång. Raskt av med datorn och i väg ut mot sommarhagarna.

Hundar har också

”spring i benen”…

Väl nere från vindstrappan mötte jag vår labrador Freja, snart ett år. Hon ville också ut och dofta på syrener. Men tycker sedan att det är roligare att jaga koltrastar än att lyssna på dem. Hundar har samma ”spring i bena” som Astrid Lindgrens telningar. Tillsammans satte vi fart ut mot skogen. Bakom oss lämnade vi för gott EU-debatten.

Något som väldigt många andra svenskar och européer i övrigt gör. Till Kvällsmaten och SVT Aktuellt angav kommentatorn Mats Knutsson det viktigaste skälet till detta:

”Det är ingen hemlighet, att i EU-parlamentet, där röstar socialdemokrater och moderater på ungefär samma sätt”

De etablerade parternas debatt inför EU-valet är till en stor del ”bara på låssas”. Där målas upp motsättningarna som inte finns – och lösningar som bara är möjliga om man spränger EU:s ramar. Hur ska exempelvis Miljöpartiet få fram 800 000 gröna jobb i Europa? En ”New green deal” som Peter Eriksson så flott säger. 800 000 nya jobb? Detta samtidigt som partiet håller hårt på lika giriga som snikna marknadslösningar parade med offentlig budgetdisplin och finansiell tagelskjorta. Varifrån ska då resurserna tas till dessa gröna jobb. Polen ska exempelvis samtidigt stänga sina kolgruvor, alltså ta bort både jobb, exportinkomster och sina egna energitillgångar; hålla EU:s budgetdisciplin, alltså kraftigt skära ner på de offentliga utgifterna och lika förbaskat få ekonomiska medel över till jättelika gröna investeringar.Miljöpartisterna är inte längre några otyglade maskrosbarn i asfalten utan ljusblå hyacinter i innerstädernas välansade stadsparker. Den väljarundersökning som visade att 66 procent av Miljöpartiets tilltänkta väljare menar att Regeringen Reinfeldts ekonomiska politik är bra är en mycket talande bekräftelse på detta. Att en knapp majoritet av (s)-väljarna och även var tredje (v)-sympatisör delade denna värdering är skrämmande…

EU-debatt med Maud Olofsson och Jan Björklund? Eller skogspromenad med mig? Svårt val?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

I pressen:AB1,DN1,DN2,SVD1,SVD2,SD1,SD2,ETC,AB2,AB3,AB4,SVD3,

Andra bloggare:RodaMalmo,Svensson,Jinge,Spånbinge,LaMontagne,Trotten,Etthjärtarött,

AlliansfrittSverige,Esbati,

6 svar på ”EU-debatten – dags att vädra ut

 1. Pingback: whiking » Vad fan gör man i eu-valet?

 2. Pingback:   ArbetarInitiativets kandidater: Manne Frisk, metallarbetare, Köping — Mullvaden

 3. Pingback: Ett alternativ till bojkott och lam opposition

 4. Hej bloggkompis,
  Vädra ut ordentligt. Här på landet är det friskt och vackert. Och Elsie badar dagen lång. Det finns en sorts internetkafe här utan kaffe. Gamla järnvägsstationen har gjorts om för ungdomen i byn. Här har de gratis uppkoppling.
  Vi hörs på måndag.
  Benny

 5. Vet inte vilken undersökning du syftar på, men att de grön-röda väljarna tycker borgarnas ekonomiska politik är bra lär väll bero på att man med all rätt konstaterat att den sk oppositionen inte skulle föra någon annan ekonomisk politik. Man måste säga att moderaterna är smarta, man har lyckats avväpna sossarna totalt genom att använda en mer antikapitalistisk retorik än den sossarna vågar sig på (Borgs uttalande om giriga direktörer, och gnäll från svenskt näringsliv mm). Så inte ens retoriken skiljer längre! Politiken har länge varit den samma!
  Alternativet är Arbetarinitiativet//Palma

Lämna ett svar