Nytt inbördeskrig i Irak?

Irak inför ny katastrof ?

Knappt har de amerikanska trupperna dragit sig tillbaka från Iraks städer så dör på nytt dussintals människor varje dag i självmordsattentat. Rubrikerna når ända fram till oss igen och på ledarspalter frågar sig redan bombhögern om USA verkligen ska dra sig ur landet.

Det är lätt att glömma historien. Det är bara några år sedan som krigshetsaren Georg W Bush målade fan på väggen och tillsammans med hycklaren Blair startade ett helt oprovocerat angreppskrig mot Irak under förevändning att diktatorn Saddam Hussein var en fara för världsfreden.

Tandemet Bush-Blair konspirerade fram attacken på Irak

Irak var ingen idyll. Saddam Hussein styrde enväldigt landet med stöd från den sunnitiska minoriteten. Kuderna hölls under järnklack och shiamuslimerna förtrycktes både politiskt/ekonomiskt och religiöst. Men den amerikanska imperialismens « befrielsekrig » lyckades bara rasera samhället men aldrig att skapa en ny regim med legitimitet i befolkningens ögon. Saddam Husseins sunnitiska diktatur har ersatta av en shiamuslimsk regim som nu leder landet landet rakt in i ett nytt inbördeskrig.

Offer för Saddams gasattack mot kurdiska byar

Kanske man kan säga att det redan råder ett sorts inbördeskrig sett till de dagliga bombattentaten och att islamska extremister för en hård kamp mot den irakiska armén och polisen i norra Irak , speciellt i staden Mosul. Men det verkliga inbördeskrig som troligen väntar runt hörnet kommer att föras mellan regeringen i Bagdad och det irakiska Kurdistan.

I dagarna har det kurdiska parlamentet antagit en ny konstitution som ska upp till folkomröstning under hösten.

– Det är ingen konstitution för en region- den lägger grunden till en självständig stat. Det är en deklaration med fientliga avsikter och en vilja till konfrontation som naturligtvis kommer att leda till en eskalering , säger exempelvis al-Nujaifi, en sunnimedlem i det nationella parlamentet. Den nya konstitutionen ger den kurdiska presidenten stora maktbefogenheter, på gränsen till en presidentdiktatur. Men den verkligt känsliga punkten i konstitutionen är dess förklaring att inte bara de tre kurdiska provinserna tillhör Kurdistan utan också det olje- och gasrika Kirkuk.

Många kastar sina skuggor över oljan i Kirkuk

Under blockaden mot Saddams Irak skyddades den kurdiska regionen av amerikanskt och brittiskt flyg. Det är lätt att förstå de kurdiska ledarnas totala stöd till George W Bushs invasion av Irak och störtandet av Saddam Hussein. De befriades från en bödel som låtit mycket kurdiskt blod flyta. Den kurdiska milisen samarbetade från invasionens första dag med de amerikanska invasionstrupperna och fick stor autonomi i utbyte.

Nu riskerar den kurdiska befolkningen att få betala räkningen för de kurdiska ledarnas stöd till invasionen. Regeringen i Bagdad under premiärministern Al-Malikis ledning slår redan på stora trumman och anklagar kurderna för separatism och för att vilja splittra landet. Samtidigt har inte de kurdiska ledarna under president Barzanis ledning förankrat idén om en kurdisk konstitution hos den kurdiska befolkningen, som de ännu knappt hört talas om . Konstitutionen speglar den kurdiska elitens ekonomiska intressen i att få kontroll över olja och gas i kirkukregionen. Deras utspel är en del av den allmänna huggexan över Iraks olja och gas. Den ekonomiska eliten i Bagdad tänker inte stillasittande se på när kontrollen över oljan i norr glider dem ur händerna.

Därför är det nu mycket troligt att motsättningarna mellan Bagdad och de kurdiska ledarna urartar till väpnad konflikt. Den här gången blir det inte lätt för den kurdiska minoriteten att be om USAs beskydd. Pentagon har redan knutit sina band med Al-Maliki. Ska det sluta i blodbad ? Svaret kommer snart.

I media: DN1,DN2,GP1,SSD1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Ett svar på ”Nytt inbördeskrig i Irak?

  1. Pingback: Dags för en utställning om liberalismens brott | Svensson

Lämna ett svar