Därför inget OS för Obamas Chicago

INGA OLYMPIER

BARA USLA

PROCENTARE

Redan i första omröstningen drogs rullgardinen ner för Chicago som OS-stad 1916. Vi var många som häpnade. I dagens Politiken får vi svaret på varför den gamla slakteristaden misslyckades, trots tre års intensiva förberedelser, en armé med tusentals frivilliga, 369 miljoner kronor i donationer och uppvaktning från det glamorösa, amerikanska  presidentparet. När Michelle Obama och hennes man var klara med sina känsloladdade tal på Bella Center i Köpenhamn var vadslagningsbyråer och bookmakers av alla de slag övertygade om att USA hade kammat hem ännu ett OS.

Besvikna Chicagobor.

Men deras uppmärksammade resa till Danmark var helt onödig. Redan från början var det klart att Chicago och USA skulle straffas ut direkt. Bakgrunden är en ekonomisk schism mellan Den Internationella Olympiska Kommittén (IOK) och USA som går ända tillbaka till 1980-talet. IOK var då på knä. Kassakistorna var tömda och man tvingades att gå med tiggarhåven. USA:s stenrika olympiska kommitté ställde upp med ett lån på en halv miljard kronor. Men agerade inte som ”sanna olympier” utan som usla procentare. Man tvingade igenom ett avtal med IOK om att i evighet, att för alltid få ut en viss procent av dess framtida förtjänster. Framförallt med hjälp av stora TV-intäkter har sedan bilden blivit en annan. IOK har börjat tjäna fett med pengar. Amerikanarna har ändå vägrat att förhandla om avtalet och plockar för perioden 2008-2012 ut 2.3 miljarder från det internationella förbundet till sin egen verksamhet. Ett belopp större än vad alla andra nationer i världen tillsammans kan tänkas få. Politiken berättar som exempel att danskarna bara får 10 miljoner kronor. När IOK frågade om inte USA kunde avstå tio procent av alla sina pengar till de fattigaste länderna fick man bara ett sniket Nej till svar…

Barak Obamas resa till Köpenhamn var helt onödig. Redan

på förhand var det klart at Chicago skulle straffas ut.

Chicago var uträknat från början. Procentarna hyvlades av. Det snikna amerikanska förbundet skulle straffas.

Äntligen segrade en olympisk idé. Att alla ska kunna vara med och tävla på lika villkor. Det är bara att dansa samba med Rio`s glada innevånare…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

I pressen: Politiken,

Bloggare:

Lämna ett svar