Ny oro på Guadeloupe.

Guadeloupe på marsch…igen.

I lördags demonstrerade inte mindre än 25 000 personer i Guadeloupes huvudstad Pointe-à-pitre. Alla krävde de av regeringen Sarkozy och de lokala makthavarna att respektera det avtal som slöts den 4 mars efter en två månader lång storstrejk.

Nu, sex månader senare, konstaterar öns befolkning att den franska staten inte uppfyllt sina löften från i våras. Det var därför som LKP, en paraplyorganisation i ledningen för kampen, kallade till lördagens demonstration och nu manar till förnyad kamp för att Sarkozy ska tvingas uppfylla alla löften i marsavtalet.

Avtalet stipulerar en löneökning på 200 euro netto i månaden för 60 000 anställda i den privata sektorn. Det målet är ännu långt ifrån uppnått. Arbetsgivare och staten har gjort allt för att kringgå sina löften.

Situationen med de stora varuhusens överpriser som motiveras med att importen är kostsam har inte heller ändrats. Ägarna fortsätter att göra stora vinster på basvaror som kostar högt över vad de kostar i Frankrike.

Skapa hopp tillsammans…

Avtalet sa också att 8 000 ungdomar skulle garanteras en yrkesutbildning. LKP säger att inte en enda plats ännu skapats för den utbildningen.

Därför kräver LKP att det är dags för den franska staten att respektera det avtal som signerats och hotar med nya mobiliseringar om inget sker. LKP uppmanar också befolkningen att förbereda sig för nya hårda strider. De franska öarna i Karibien kanske snart blir förstasidesnyheter igen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Lämna ett svar