Är Netanyahu antisemit?

Är Netanyahu antisemit?

-Ta av handskarna och ta en kompromisslös kamp mot premiärminister Benjamin Netanyahus antisemitiska och rasistiska påbud.

Orden är Ya’akov Katz, ordförande i det israeliska Nationella Enhetspartiet, medlem i Knesset och hård försvarare av extremistiska bosättare på Västbanken.

Fredliga bosättare på Västbanken.

Man tror knappt sina ögon. Netanyahu antisemit och rasist. Andra epitetet stämmer nog men knappast det första.

Bakgrunden till det öppna hatet mot Netanyahu är hans beslut att ”stoppa nybyggen” i tio månader för att blidka Obama och få Abbas att åter sätta sig vid förhandlingsbordet för att förhandla om, -ja just ingenting.

En av ledarna för bosättarna på Västbanken, Dani Dayan, sa efter ett möte med Netanyahu att de kommer att fortsätta sin kamp mot byggstoppet både genom civil olydnad och lagliga åtgärder. Nästa onsdag organiserar bosättarna en massdemonstration i Jerusalem.

Här finns ingen plats för palestinier.

Socialdemokraten och försvarsministern Ehud Barak kände tydligen av hetluften för han la snabbt lite moteld och sa till bosättarna att byggstoppet var flexibelt och inte innefattade terrasser, balkonger och andra smärre tillbyggen på redan existerande hus. Eftersom det inte heller innefattar de tusentals bygglov som redan getts på Västbanken och inte alls nybyggandet i östra Jerusalem är Netanyahus byggstopp så meningslöst som det någonsin kan bli.

För att ytterligare blidka bosättarna beslutade Netanyahu och Barak i onsdags att skapa en undantagskommitté hos vilken bosättarna kan begära lov för avloppsarbeten och elinstallationer.

Hittills är det bara den israeliska polisen som satts in för att se till att byggstoppet efterlevs. Det kan man förstå efter vad som närmast liknade myterier i flera armékaserner mot möjligheten att soldater skulle tvingas till att avhysa nybyggare.

Att Barak sitter i samma Socialistiska International som Mona Sahlin borde leda till frågor i det socialdemokratiska partiet. Eller mår Mona bra i Baraks sällskap?

För Barack Obama och Hillary Clinton räcker dock dessa fikonlöv till för att skyla över USAs villkorslösa stöd till den israeliska ockupationspolitiken. Nybyggena på Västbanken sitter som fiskben i halsen på Obama men inget kan få honom att ändra på grundlinjen i den amerikanska mellanösternpolitiken.

I media:DN1,SVD1,

Bloggare: Svensson,Jinge,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

8 svar på ”Är Netanyahu antisemit?

 1. I de islamistiska palestiniernas retorik finns ingen plats för judarna. Vart vill du komma?

 2. Mats,
  Jag förstår inte vad du menar.
  Vadå? -vart vill du komma?

 3. Du skrev: ”Här finns ingen plats för palestinier”.

  Capisc?

  Dessutom kan sägas att i den judiska staten har alla, inkl. minoriteter samma rättigheter. I en islamistisk stat är alla icke-msulimer avfällingar och ska dödas (talibanernas Afghanistan till exempel, eller Hamas Gaza, där kristna palestinier trakasseras om de inte bär slöja).

 4. Mats,
  Jag skrev ”här finns ingen plats för palestinier ” med syfte till texten på plakatet som den judiske bosättaren sitter vid i bilden ovan bildtexten.
  Sen vad det gäller den arabiska minoritetens jämställdhet i Israel är du helt enkelt ute och cyklar. Jag har redan skrivit ett flertal bloggar om detta och täker inte upprepa samma fakta och argument.

 5. Mats,
  För övrigt har jag inte ett uns av förståelse eller sympati med den islamistiska extremism som talibaner och Hamas representerar. Men inte heller ett uns av sympati för de wahabister som ligger bakom al-Qaeda och som med USAs välsignelse styr Saudiarabien.

 6. Att Hamas ”trakasserar kristna palestinier” är israelisk propaganda. Många kristna röstade på Hamas och partiet har en kristen parlamentsledamot (Hussam al-Taweel).

  Däremot drabbas kristna i Israel av pogromer så som spottloskor och bokbål.

 7. Alandalus,
  Själv skulle jag inte satsa många kronor på att Hamas skapar något positivt i Gaza. Visserligen organiserar de social hjälp till de som drabbats av Israels krigsbrott. Men samtidigt talar alla rapporter om utvecklingen i Gaza om islamistisk rättning i leden. Kvinnor får inte längre köra motorcykel. Män och kvinnor sitter åtskilda på offentliga platser. På allt fler platser uppmanar affischer kvinnor att ”klä sig sedesamt”, dvs gömma sin kropp.
  På den här bloggen har vi inte ett uns av sympati för dessa män som lever med medeltida normer.

Lämna ett svar