Tomten kommer till Wall Street

Tomten besöker Wall Street

I dessa kristider då många inser att Tomten inte finns kan finansvärldens yuppies glädja sig åt stora hårda paket som Santa-Claus ska till att lämna ut i överflöd.

Alla amerikanska storbanker, med Goldman Sachs i spetsen, förbereder just nu den stora årliga julklappsutdelningen, välfyllda kuvert med bonuspengar. Som traditionen påbjuder sker det alltid de första veckorna i januari efter att det gångna årets bokslut offentliggjorts.

Man kunde vänta sig stor modesti efter den värsta finanskrisen i mannaminne. Sedan hösten 2007 har samtliga amerikanska storbanker, utan ett enda undantag, hållits på fötter av landets skattebetalare utan att avkrävas en motprestation. Men nej, marsmänniskorna i finansrummen kommer att översköljas av bonuspengar i samma omfattning som vanligt.

-Branschchefer säger att det handlar om sex- sju eller åttasiffriga summor för bankernas toppar, något som kommer att få många amerikaner att häpna medan de själva kroknar under den Stora Recessionens finansiella kollaps, skriver New York Times.

I takt med att bankerna betalar tillbaka de statliga stöd de erhöll faller de in i samma gamla vanor av överdådiga löner och bonusar som delas ut till toppskiktet i finansvärlden.

-De har inget lärt av krisen. De hör hemma i en annan värld, säger finansveteranen John S Reed som grundade Citigroup.

Bankerna har på kort tid kunnat skapa enorma vinster tack vare det låga ränteläget. Eller rättar sagt, tack vare den stora skillnaden mellan in- och utlåningsräntan. Kunderna inom industri och handel samt hushållen har snabbt vänt bankernas röda siffror till feta vinster.

Så nu kommer Tomten att slinka ner i finanshusens skorstenar och fylla några fås yllestrumpor med snabba cash. De fem största bankerna- Goldman Sachs, Citigroup, JP Morgan, Morgan Stanley och Bank of America- har tillsammans lagt undan 90 miljarder dollar att dela ut till de anställda. Det blir i genomsnitt omkring 4 miljoner kronor per anställd. Men även i de glassiga bankpalatsen råder klasskillnad. Bakom genomsnittet döljer sig bonusar på upp till 50 miljoner dollar för vissa toppchefer.

Bland jämställda marsmänniskor är vissa mer jämställda än andra. Som synes, inget är nytt under solen.

I media:DN1,DN2,SVD1,SVD2,

Bloggare: Jinge,Röda Malmö,Sjöstedt,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 svar på ”Tomten kommer till Wall Street

  1. Egentligen begriper jag inte att människor accepterar sådant här, år ut och år in.
    Det begriper nog inte de styrande heller, så därför bygger de upp en enorm kontrollapparat för att omedelbart kunna slå till om folk skulle få för sig att protestera ordentligt.

  2. Pingback: Utred Jägarlobbyn! | Jinges Web och Fotoblogg

Lämna ett svar