En dollar-en röst.

En dollar – en röst.

Högsta Domstolen i USA rev häromdagen upp en lag från 1907 som förbjuder företag att ge pengar till politiska partier för valkampanjer. Lagen som infördes av Theodor Roosevelt skrotades med fem röster mot fyra.

Efter valsegern i Massachusetts kan hökarna i det republikanska partiet glädja sig över ännu en spik i Obamas presidentskap.

Här gavs kapitalet en röst per dollar

-Det är en juridisk jordbävning, säger kritiska jurister. Majoriteten av Högsta Domstolen sa att det handlade om Konstitutionens 1a tillägg som garanterar det fria ordet. Men när 1907 års förbud stiftades sa domstolen uttryckligen att privata företag inte kan jämställas med individen och därför gäller det fria ordet inte för dem på samma sätt som för Mr Smith.

Lagförändringen öppnar dörrarna för ett ännu större inflytande över politiken för ”big capital” än vad som redan är fallet. Att bolagens pengar kommer att användas för att stödja politiker med en arbetarfientlig politik behöver ingen tveka om. Det finns inte så många kapitalister som följt i Friedrich Engels fotspår.

Barack Obama känner antagligen flåset i nacken från republikanerna som förbereder en revansch i novembers mellanval.

-Det är en stor seger för oljebolagen, bankerna på Wall Street, försäkringsbolagen och mäktiga intressen som ingriper dagligen i Washington för att tysta vanliga amerikaners röst, sa Barack Obama och försöker att knyta an till det djupa folkliga förakt som finansherrarna möter på Main Street.

På USAs Main Streets blänker inga bankpalats.

-Vi borde byta namn till Corporate States of America, menar en insändare i Washington Post.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Lämna ett svar