Kalla fakta – långkalsongerna har blivit en andra hud…

Med vårsol och lövsprickning…

.

I lågkonjunkturens och den svåra vinterns Sverige värmde Charlotte Kallas seger – skidorna och snön till trots – som om hon kom med vårsol och lövsprickning. ”Kalla utstrålar energi som ett kärnkraftverk”. ”Kalla är ett gulligt monster”, hette det i gårdagskvällens sportstudio. Inte bara jag utan till och med det normalt så städade SMHI fick glädjefnatt. Så här såg deras hemsida ut i morse:

.

VÄDERÖVERSIKT SVERIGE

.

KALLA FAKTA ÄR ATT CHARLOTTE KALLA VANN I VANCOUVER.
KALLA FAKTA INNEBÄR OCKSÅ ATT KYLAN BESTÅR MED VINTERVÄDER

.

Vi börjar naturligtvis med några (Charlotte) Kalla fakta. I samband med klart väder i mellersta Norrland har Gielas (södra Lappland) haft -31 grader. I Svanberga (Roslagen) sjönk temperaturen till -17 grader i samband med en lucka. I Götaland inte lika kallt, som lägst -8 grader, eftersom moln hindrar utstrålningen.

.

Ja, kylan har ett bra bett i markerna. Min datorskärm har ett skrivbord där foldern med bokmärken från olika meteorologiska institut nu är helt späckad. Som så många ”på landet” är jag en vädernörd och ser att Wundegrounds temperaturkarta, tidigt i morse,  för norra Europa med mörkröda, lila puffar varslar om att mer kyla är på väg ner från vad vi brukar kalla Ishavet.

.

Det närmar sig rekordkyla. Mina långkalsonger har blivit en andra hud och både inne och framförallt ute när jag är och lufsar är det en tjock fodrad flanellskjorta ända ner över baken som gäller. I morse var sotaren här och äntrade upp på den nyskottade stegen ( fick vi göra med livlina ) till ladugårdens åtta meter höga skorsten. ”För många är veden slut”, berättade han. Många har det svårt med elräkningarna. De är ibland värre än räntan på bostadslånen. Trettiofem år gammal har han aldrig förr varit uppe på taken en sådan här vinter. Inte sedan hans barndom har det varit lika kallt, vintern 1984/85. Eller snarare nästan lika kallt. För här uppe i Alefjäll, fem mil norr om Göteborg, hade vi i år rekordkyla redan i december och har sedan haft massvis med klara nätter och kalla högtryck som lägrat sig ner från Syd-Norge. Minus 24.8 är min egen lägsta notering. En sträng kyla som tar oss tillbaka till mitten av sextiotalet om vi ska hitta en jämförbar vinter. En granne som är snickare och jobbar nere i Älvängen,   vid Göta älv någon mil härifrån,  har berättat att de på hans bygge mätt upp en dryg meter tjäle.

.

Enligt SMHI har Göteborg, som till skillnad från oss under förvintern påverkas av det varma Skagerack, ännu så länge haft det lika kallt som vintern 1984/85. Men är bara minus 1.4 från rekordåret krigsvintern 1941/42. Min gamle vän och arbetskamrat Tomas Johansson, ”Storfiskarn”, ringde sent i lördags. Han hade då varit ute på Björköfjorden i Göteborgs norra skärgård, med en halv meter is, och krokat hela nio kilo sill. Nu ville han dela med sig och för oss blev det härlig nattamat med stekt färskt sill, lingon och potatis. Utanför TV-huset i centrala Göteborg drar man massor med sik från pimpelfiske på hamnens is.

.

.

Det blev härlig nattamat med färsk sill, lingonssylt och potatis


På en mycket bra länk följer SMHI Isläget i Sverige och där har vi dag för dag kunnat se hur isen lagt sig. En dåre, försedd med våtdräkt, ispik och svävare som följebåt, skulle faktiskt kunna jumpa på isen från Stockholm till Finland och från Göteborg till Danmark. Fast dåren fick naturligtvis också  simma över fartygens isrännor…

.

Ja, kylan tycks bestå över hela norra halvklotet. I dag snöar det samtidigt både i Madrid och Texas. Tidigare har Floridas citrusodlingar drabbats av frost. Samtidigt slår den ojämnt. Norrland har bara haft något kyligare än normalt samtidigt som Finland och Baltikum har haft det mycket kallt.  Stockholm på andra sidan Östersjön har klarat sig bättre tack vare moln och värme från ostvindarna. Men visst har ”Fjollträsk” ändå fått lite bett av kylan. Man har haft den kallaste vintern sedan 1995/96. Men är minus 2.3 från den svåraste krigsvintern…

.

I väntan på våren

.

Med all denna kyla i våra kroppar är det inte konstigt att Kallas seger värmer så skönt. När det gäller politiken är det däremot permafrost. Uppenbart är motståndet mot kapitalismens vanvettiga samhälle – med snart en halv miljon människor som kastats ut från arbetsmarknaden – uppenbart är detta motstånd, med undantag för en del mindre härdar – just nu ”ett svart hål”. I krisens Sverige finns det mängder med besvikelse och uppgivenhet. Många nävar har knutits men stannat kvar i byxfickorna. Här finns gott om energi, men inga urladdningar i form av nya sociala rörelser eller varför inte i form av det nya, öppna, breda ungdoms- och arbetarparti som skulle kunna skapas – och måste skapas – nu när den gamla arbetarrörelsens partier tvinat bort.

.

I arbetet med att förverkliga denna möjlighet får vi ännu så länge bida med att följa svenska skid- och hockey (!) framgångar.

.

Men efter OS är det dags. Då spirar våren.

.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Pressen: SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,DN1,DN2,DN3,AB1,SDS1,GP1,GP2,

Bloggare: Jinge,Svensson,

Ett svar på ”Kalla fakta – långkalsongerna har blivit en andra hud…

  1. Just nu har jag ”Veronique tipsar” på min blogg! Ta en titt och se om du hittar något användbart 🙂

Lämna ett svar