IKEA i fortsatt blåsväder

Striden på IKEA i Frankrike fortsätter.

.

Förra veckan rapporterade vi om att personalen i IKEAs 26 butiker i Frankrike inte tänker nöja sig med företagets skambud i löneförhandlingarna. De anställdas fackliga organisationer kräver 4 procents påslag för alla medan företaget bjöd noll procent plus 1,2 procent i ”meritbaserade” påslag.

.

Hur ska matchen sluta?

.

Företagets huvudkontor i Plaisir, strax utanför Paris, ockuperades hela förra veckan av fackliga ledare och i lördags hölls fackliga protester i 23 av de 26 varuhusen. Bara ett av dem tvingades att stänga helt medan anställda gjorde punktstrejker i resten. Det är ett stort problem för de fackliga organisationerna att en stor del av personalen arbetar under korttidskontrakt och inte vågar delta i de fackliga aktiviteterna eftersom de kan avskedas med kort varsel.

.

Men strejkerna är ändå historiska. Det är första gången som IKEA-Frankrike stött på fackligt motstånd i den här skalan. Fackens krav på 4 procent bygger på erfarenhet från de två föregående årens löneutveckling. De anställda fick 1,5 % i generellt påslag 2008 och 0,5 % förra året medan samtidigt inflationen var 2,8 % respektive 0.9 %, det vill säga tydliga reallönesänkningar båda åren. Exemplet visar hur viktigt en indexreglerad lön är för att underlätta den fackliga kampen. När man får igenom typ 2% då vet de anställda att det verkligen är två procent och slipper se efter förhandlingsåret om utslaget blir negativt eller inte.

.

I måndags möttes parterna på nytt och IKEA la ett nytt bud som ska ge 1% generellt påslag och 1% i meritvärderade påslag. De fackliga organisationerna som väntat sig ett bättre bud meddelade omedelbart att kampen fortsätter och huvudkontoret i Plaisir ockuperades på nytt. I dag onsdag manar dessutom facken de anställda i IKEAs lagerbyggnader att punktstrejka och hålla sympatiaktioner med de anställda i varuhusen.

.

IKEA-Frankrike för första gången i hård konflikt med de anstälda.

.

Inget är ännu avgjort. Får inte de anställda mer stöd utifrån och bättre uppslutning bland de anställda med korttidskontrakt är det möjligt att IKEA går segrande ur striden. De äldre i företaget ser med nostalgi tillbaka på IKEAs debut i Frankrike.

.

-Sedan IKEA de senaste 20 åren letts av ett holdingbolag är det klappjakten på profiter som härskar, medan vår grundare Ingvar Kamprad hade en mer utvecklad social inställning, säger Henri Bru som varit med från början. Om skillnaden var så stor är väl tveksamt. Den gode Ingvar hade också god näsa för var profiterna fanns.

.

Medai: DN1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Ett svar på ”IKEA i fortsatt blåsväder

  1. Pingback: Jobbuppror i Sverige « Röda Lund

Lämna ett svar