Belgiska stormarknader strejkar.

Belgiska stormarknader strejkar.

.

Den franska stormarknadskedjan Carrefour förklarade i onsdags att 21 stormarknader i kedjans belgiska filial ska stänga och att 1 700 anställda avskedas. Det plötsliga beslutet har fått blodet att koka bland de anställda och i de fackliga organisationerna. I dag lördag strejkade samtliga anställda i kedjans 117 stormarknader här i Belgien. Carrefour är världens näst största varuhuskedja och är närvarande på alla kontinenter.

.

I dag lördag låg parkeringarna öde framför Carrefours butiker.

.

Kedjans belgiska VD, Sylvain Piraux beklagar strejken och förlusten av cirka 14 miljoner euro i omsättning.

.

-Jag förstår de anställdas kraftiga reaktion och att de visar sin vrede genom att strejka. Men jag beklagar fackföreningarnas uppmaning till strejk nu på lördag. Det är den viktigaste försäljningsdagen för oss, snyftar herr Piraux.

.

Facket skulle kanske heller kalla till strejk i en timme på måndag morgon så att Carrefours profiter inte drabbas. Han måste tro att han att göra med den svenska fackbyråkratin. Eller kanske inte för då hade det väl snarare handlat om en uppmaning till ”lugn och värdighet i en svår stund”.

.

.

I demonstrationen till stöd för Opel krävde fackliga aktivister Nej till    avsked. Foto:Benny Åsman

I stället har Carrefour gett sig på den sektor inom handels i Belgien som är bäst organiserad. Kedjan har exempelvis aldrig lyckats tvinga på de anställda söndagsöppet. Den kommande striden kan bli mycket hård och de fackliga organisationerna säger att Carrefour ljuger om antalet anställda som kommer att avskedas i de 21 affärerna. Det handlar enligt fadcket om minst 400 personer till.

.

-Det finns absolut inget förtroende kvar för ledningen, säger Myriam Delmée, ledare för SETCa , de handelsanställdas fransktalande organisation.

.

Den samlade fackliga fronten har möte med Carrefours ledning den 3 mars. Men enligt facken är det inte för att förhandla utan för att få mer precis information om företagets planer. Dagen efter beslutar den fackliga fronten om de ska gå in i förhandlingar eller inte.

.

Efter Opel i Antwerpen är det ännu en stor belgisk arbetsplats som drabbas av den ekonomiska krisen. Till och med den borgerliga pressen känner sig olustig.

.

En motbjudande opportunism för att inte skada profiten. Samma affischer fanns inte att läsa i kedjans europeiska affärer.

.

-Den kommande fackliga striden är viktig för att rädda offrens värdighet, här och nu. Men kraftmätningen får först en verklig mening om den lägger grunden till reformer som ramar in kapitalismens oundvikliga snedsteg, skriver Belgiens största dagstidning Le Soir i sin ledare. Karl Marx bodde i Bruxelles under några år av sitt liv. Är det hans spöke som kastar sin skugga över de borgerliga ledarskribenterna?

Alla 117 varuhus blockerades av strejkande anställda.

.

Media; SVD1,

Bloggare; Jinge,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 svar på ”Belgiska stormarknader strejkar.

  1. Pingback: Jinges Web och Fotoblogg » Vilket ansvar har Hennes & Mauritz?

  2. Pingback: Fjärde Internationalens 16:e världskongress över | Svensson

  3. Pingback: Fjärde Internationalens 16:e världskongress « Röda Lidköping

Lämna ett svar