Biden möts med örfil

Ursäkta oss -vi bara bygger hus.


USAs vicepresident hälsades välkommen i Israel med en örfil som kändes ända in i Vita Husets ovala rum. Dagen innan Bidens ankomst offentliggjorde den lokala byggnadskommittén ansvarig för nybyggen i det ockuperade Östra Jerusalem att byggtillstånd getts för 1 600 nya lägenheter i stadens arabiska kvarter.

Var Joe Biden verkligen besviken?

-Jag fördömer den israeliska regeringens beslut om nya husbyggen, deklarerade Biden i en skriftlig kommentar och menade att det inte precis var vad ”fredsprocessen” behövde just nu.
Israels inrikesminister Eli Yishai fällde som vanligt några krokodiltårar och bad om ursäkt för beslutets timing.
-Jag ber om ursäkt för de obehag beslutet innebär. Om jag vetat om det hade jag skjutit upp byggtillståndet med en eller ett par veckor. Det är olyckligt att detta hände under Bidens besök, förklarade inrikesministern, utan att inse att han bara förvärrar situationen genom att lägga till:
-Distriktskommittén ger byggtillstånd varje vecka utan att informera mig, sa han i israelisk radio.

1 600 nya bostäder ska byggas i Ramat Shlomo

Utan att tänka sig för bekräftar han att nybyggena i östra statsdelen, som ockuperats sedan 1967, är ren rutin, att de ingår i en plan som inte ens längre är kontroversiell. Krokodiltårarna och ursäkterna är bara till för att hålla ”fredsprocessen” vid liv tills det inte finns något mer att diskutera om.
Vi bygger och planerar i en daglig rutin. På den diplomatiska arenan skickar vi fram Netanyahu och Barak som håller skenet uppe. I Vita Huset knyts nävar så att knogarna vitnar- men bara i byxfickan.

.

Media: DN1,DN2,SVD1,SSD1,DN3,SVD2,

Bloggare. Jinge,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

6 svar på ”Biden möts med örfil

 1. Antar att för amerikanska överheten är det helt naturligt att man skaffar sig mer land genom att fördriva ursprungsbefolkningar – med alla medel, gärna våldsamma. Så jag undrar om de knyter några nävar. Tror inte det.

 2. Egentligen var det Biden som kom för att säga att USA igen dragit tillbaka tidsenliga sanktioner gentemot Iran, vilket var knutet till tillfälligt byggnadsförbud till Västbanken.

 3. Kanske Kerstin kan uttrycka sig lite klarare. Vilken ursprungsbefolkning. Biden kom inte för at å USAs vägnar stödja Israel, snarare för att visa att Obama står med Iran, Hisbollah och Hamas. Det har knuffat Abbas in i ett hörn där han inte har någon anledning att kompromissa eller förhandla om fred.

 4. Samtidigt som Bidén var i Israel avlossade Hamas en Kassamraket in mot civila i Israel. Varken Bidén eller världspressen brydde sej – men att judar bygger hus i sin huvudstad blir en huvudnyhet…….

  Ingen har heller sagt något om alla tusen lägenheter Jerusalems stad bygger för araber i arabkvarter där.

  Medan Bidén var i Israel för att förklara varför Obama inte har gjort ett dyft angående Iran var också Gates i Saudiarabien för att försöka förklara samma sak där.

 5. Ralph,
  Jag tror du fabulerar. Den israeliska pressen har vad jag kunnat se inte nämnt ett ord om någon kassamraket. Och vad gäller alla ”tusentals bostäder” som byggs för de arabiska kvarteren i Jerusalem inbjuder jag dig att med klipp från israeliska media bevisa ditt påstående. Jag säger att du fabulerar.

 6. Pingback: Israelisk ockupationspolitik

Lämna ett svar