Quisling drömde om norska kolonier i Ryssland…

.
I helgen är det sjuttio år sedan Tyskland ockuperade Norge. Det tog bara ett dygn för tyskarna att med land-, sjö- och flygstridskrafter besätta landet. Samtidigt satt Norges Führer, Vidkun Quisling, på Hotel Continental i Oslo och klottrade ihop en ministerlista av partibröder från Nasjonal samling .
.

vidkun quisling

.Vidkun Quisling och Heinrich Himmler på väg
till ett möte med Adolf Hitler 1939
Tyskarna hade gått in i Norge den 9 april och redan samma kväll förklarade norrmannen att hans nya regering hade tagit över, med honom själv som stats- och utrikesminister. Förräderiet var så iögonfallande att ordet quisling på många språk blev synonymt med förrädare. Av taktiska skäl fick tyskarna avsätta honom för att i stället använda sig av Josef Terboven som tysk krigskommissarie. Men Quisling var personligen god vän med Hitler, Himmler och flera andra naziledare och kunde komma tillbaka som norsk ministerpresident 1942.

.

Vidkun och Adolf…
.
Efter krigsslutet arkebuserades Quisling för landsförräderi på Akershus fästning. Konkurrenten,  tysken Terboven, valde en snabbare väg till det nazistiska dödsriket. Kapitulationsdagen den 8 maj 1945 sprängde han och generalen Wilhelm Rediess sig själva i luften…
I dagarna har norska Riksarkivet digitaliserat en del av sina samlingar och lagt ut dessa på nätet. TT har läst dokumenten och berättar nu att Quisling inte bara ville regera Norge, han drömde och planerade också för norska kolonier i Ryssland:
”De norska ledarna såg framför sig ett norskt mandatområde med inflyttad norsk befolkning, norsk förvaltning och norska företag. Först hägrade Kolahalvön men när det stod klart att tyskarna inte skulle lyckas med att slå ut den delen av Sovjet kastades lystna blickar på Ukraina, Vitryssland och delar av Uralbergen.”
.
”Motiven som delgavs tyskarna var minst sagt grumliga och handlade om den nordiska rasens överlägsenhet och norska forntida bosättningar i österled som på något sätt skulle ge norrmännen bosättningsrätt i Ryssland.”

.

Solen var symbol för Quislings Nasjonal samling

.

I dag är det något av löjets skimmer över det hela. Inte över den rasistiska ideologin, men väl över att anspråken skulle kunna rättfärdigas med historiska argument om att en del norska vikingar och handelsmän levde rövare i österled för drygt tusen år sedan…
Sorgens skimmer lyser däremot över de bosättare och deras extrema högerregering i Israel som i dag, utan större protester i exempelvis USA, tillåts att använda samma typ av historisk rappakalja för att motivera sin ockupation av palestinsk jord. ”Vi var här för tretusen år sedan”. Argument som inte blir bättre bara för att judendomen drabbades så svårt av Quislings och Terbovens herrefolk i Europa…

.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

I pressen: SVD1,DN1,DN2,DN3,AB1,AB2,

Bloggare: Jinge,

3 svar på ”Quisling drömde om norska kolonier i Ryssland…

  1. Pingback: Jinges Web och Fotoblogg » Rädda Slussen !

  2. Det krävdes väl ett par månader innan tyskarna tagit kontroll över hela Norge. Slaget om Narvik fortsatte till slutet av maj 1940. Danmark klarade man däremot av på ett dygn eller så.

  3. Hej Björn!

    Om du läser den artikel i Svenska Dagbladet som jag länkat till under bloggen, kan du se att tyskarna faktiskt erövrade Norge inom loppet av ett dygn. Från Narvik i norr till Oslo i söder.

Lämna ett svar