Krisen i Thailand

Röda och gröna i blodiga strider.

.

Så hände det som arméns ÖB sagt inte skulle hända. Nitton personer dödades i gårdagens sammandrabbningar i Bangkoks centrum. Fyra soldater, en japansk journalist och fjorton rödskjortor förlorade livet när armén försökte att avhysa de röda från de två basläger där de laddar upp och sover i tält eller under Bangkoks bara himmel.
Sent på kvällen thailändsk tid stod det klart att armén trots det brutala våldet inte lyckats driva bort de röda och klockan halv tio meddelade en generallöjtnant i en nationell tv-sändning att regeringen ville sluta ”eld upphör” med de röda och starta nya förhandlingar med de rödas ledare.

.

Gröna soldater använde skjutvapen mot de röda.

Arméchefen Anupong Paojindas deklaration i veckan att inget våld kommer att användas mot de röda kom i går grovt på skam. Minst sju hundra personer skadades. De rödas mod och hårda motstånd orsakade stora förluster i militärens led. Minst ett hundratal soldater fick föras till sjukhus. Femtio soldater skadade i ett slag när en gastub som rullades in i deras led exploderade. I sitt tv-tal sa arméns talesman att ”samtal är nödvändiga för att separera de två sidorna och få ett slut på sammandrabbningarna. Situationen riskerar att urarta och leda till fler skador på båda sidor”.
De rödas ledare uppmanade i går kväll på nytt regeringschefen Abhisit Vejjajiva att upplösa parlamentet och la till att han omedelbart bör lämna landet eftersom han tillåtit armén att använda skjutvapen mot demonstranterna. I dag klockan fem  lokal tid håller de röda en minnesceremoni över de 14 dödade rödskjortorna och i morgon organiserar de en marsch till flera torg i Bangkok.

.

De röda har visat stort mod i gatustriderna.

Efter gårdagens gatustrider är det situationen i arméns led som kommer att bestämma mycket av de kommande händelserna. I thailändska media förs en diskussion om två frukter. Hur många ”vattenmeloner” finns det i soldaternas och officerarnas led, det vill säga grönklädda med röda inuti. Å andra sidan har arméchefen sagt att soldaterna ska vara ”mangosoldater”, det vill säga gröna utanpå och gröna inuti som omogen mango. Soldater ska lyda order och inte sitt hjärtas färg menade ÖB.
Frukternas kamp kan avgöra den politiska krisen i landet. Den stora majoriteten av soldaterna kommer från samma områden i nordöstra Thailand som rödskjortorna. Även i officerskårens topp finns det ”vattenmeloner”, höga officerare som fortfarande är lojala med den förre regeringschefen och mediekungen Thaksin som ännu befinner sig i landsflykt.

.

De rödas organisering är imponerande.

Regeringens plan på att rensa staden från rödskjortor inför det thailändska nyåret nu på tisdag verkar överspelad och stadens borgmästare har redan meddelat att alla festligheter har inställts. Efter gårdagens blodiga strider är det svårt att förutse krisen förlopp de kommande dagarna. Regeringens ställning har definitivt försvagats, men kanske inte tillräckligt för att de röda ska segra.

.

Media: DN1,SVD1,AB1,AB2,GP1,SSD1,DN2,SVD2,

Bloggare; Svensson,Röda Malmö,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Lämna ett svar