Krisen i Thailand

Tillfälligt lugn efter blodbadet.

.

Efter lördagens våldsamma sammandrabbning mellan soldater och rödskjortor råder ett förrädiskt lugn i Bangkok. Alla har tagit ett steg tillbaka för att sörja de döda och överlägga vad som blir nästa steg.
I dag höll de röda en procession med fjorton kistor som bars till Demokratimonumentet i stadens centrum. Bara två av de fjorton döda fanns i kistorna då de övriga tolv fortfarande ska obduceras.

.

De döda hedrades.

Sedan röken skingrats står det klart att regeringen Abhisit tappade mycket mark i lördags. De flesta ser regeringen som ansvarig för blodflödet eftersom den gav order till armén att rensa de rödas läger i staden.
Nu ökar trycket på Abhisit att upplösa parlamentet och utlysa nyval. Flera tunga namn i regeringskoalitionen manar Abhisit att lova nyval inom sex månader. Men för de röda är sex månader en lång tid. Ändå kan ett förslag om nyval inom sex månader slå igen som en fälla kring de röda som om de vägrar acceptera en kompromiss kommer att framstå som oresonliga och som de som hindrar en lösning på krisen.

.

Allt fler munkar ansluter sig till de röda. Inte bara för att bedja.

Just nu är det inte troligt att armén på nytt kommer att gå till angrepp mot rödskjortornas två basläger i huvudstaden. Armén förlorade fyra soldater och ett hundratal skadades. Ett nytt anfall riskerar att lämna många fler döda efter sig för under lördagen la de röda beslag på stora mängder vapen som soldaterna lämnade efter sig vid reträtten på lördag kväll. Redan i lördags visade de röda att Ghandi inte är deras ideologiska hjälte och med tillgång till en viktig arsenal riskerar en ny sammandrabbning att sluta i katastrof.
.

Armén tvingades överge stora mängder vapen och fordon.

Arméchefen som tidigare utlovade att inget våld skulle användas verkar skakad efter den blodiga lördagen.
-Arméns uppgift är inte att skjuta thailändare, säger han och förklarade i går att han inte var för en ny offensiv.

.

En rödskjorta visar stolt upp sitt byte.

Listor över de skadade sattes upp i sjukhusen.

Soldaterna tvingads överge många fordon.

Demokratimonumentet fick också ta emot en del kulor.

De röda är på nytt samlade utanför Thaicoms satellitstation för att kräva att People Channels ska kunna sända igen. Soldaterna och de röda fraterniserar. En skräck för arméledningen.

Media;DN1,SVD1,GP1,DN2,

Bloggar: Jinge,Svensson,Röda Malmö,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 svar på ”Krisen i Thailand

  1. Pingback: Jinges Web och Fotoblogg » Lätt illamående?

  2. Pingback: Jinges Web och Fotoblogg » Lätt illamående?

Lämna ett svar