Krisen i Thailand

Nytt bakslag för regeringen.

.

Den mäktiga valkommissionen beslutade i dag att regeringspartiet PAD ska förbjudas. Med rösterna fyra mot en fälldes premiärminister Abhisits PAD för korruption i form av tagande av illegalt partistöd från sponsorer. Det var samma anklagelse som fällde de rödas regering i december 2008.
Beslutet innebär naturligtvis ett bakslag för regeringen. Men det hindrar inte Abhisit Vejjajiva från att forcera sina aggressiva planer. Valkommissionens beslut får inte omedelbara konsekvenser eftersom PAD överklagat till Konstitutionsdomstolen, vilket kan ta flera månader. Därför är det mycket troligt att krisen når klimax innan.

.

De röda befäster sina ställningar i affärscentrat Ratchaprasong

Regeringen som sitter väl skyddad i 11e infanteriregementets kaserner trycker på för att de rödas ockupation av shoppingcentrat Rachaprasong ska hävas med våld. Just nu har armén dragit samman tre bataljoner till gator runt de rödas basläger och det verkar vara lite väl mycket för att arméchefens förklaring att soldaternas uppgift är att hindra röda demonstranter att ta sig in i bank- och affärscentrat Silom ska tas på allvar. Det ser mer ut som en förberedelse till en ny attack på de röda.
Min gode vän Max i Bangkok är inte längre så optimistisk över vad som väntar.
Rödskjortorna verkar trötta och ängsliga. Det är som om de accepterat ett kommande nederlag men att de föredrar att stanna kvar på plats än att återvända till sina byar som de exploaterade och åsidosatta medborgare de varit sedan tre kvarts sekel.

.

Barrikader ska hindra militär och polis

Kanske Maxs bedömning är förhastad. Mycket verkar än oklart och de tydliga motsättningarna i officerskåren kan paralysera arméledningens handlingskraft. Tidningen Bangkok Post talar öppet om de yngre officerarnas och soldaternas sympatier för de röda. Om det ska räcka för att stoppa ett nytt blodbad är det just nu inte möjligt att bedöma. Det måste testas i levande livet.
Vissa media och kommentatorer menar att de röda och regeringens anhängare är lika goda kålsupare och att de bara representerar två skikt inom eliten som kämpar om makten. Det är bara sant till en liten del. Förre regeringschefen Thaksin som störtades av militären 2006 tillhör naturligtvis eliten. Han är kanske Thailands rikaste person. Och det är sant att de röda har stor sympati för honom eftersom han är den enda regeringschef som någonsin drivit igenom reformer till de fattigas förmån och välfärd.
Samtidigt säger det röda fotfolket att de utkämpar ett ”klasskrig”. Ser vi till vilka sociala krafter som är i rörelse handlar det verkligen om ett klasskrig. På de rödas sida finns fattiga bönder och arbetare från landsbygden och Bangkoks periferi. I de ”gulas” läger hittar vi höga militärer, den intellektuella eliten, läkare och advokater, Bangkoks grädda inom finansen och hovet och dess följe av rojalister.

.

Törstiga Robocops laddar upp för strid.

Det finns två ord i det thailändska språket som legat begravt under lång tid och som nu betecknar de två lägren. De röda kallar sig med stolthet ”prai”, som förr var ett skymford för okultiverat pack. Nu målar de ordet ”prai” i ansiktet eller på huvudbandage och skjortor för att visa att ”det obildade packet” tar strid för att deras röst ska höras och räknas i demokratisk val. Det visar också att de rödas krav och kamp går utöver ett stöd till Thaksins rätt att återvända från sin landsflykt.
”Amart” är däremot beteckningen på de gula och betyder ”aristokrati”. Ord för klasser med rötter i ett feodalt förflutet som nu åter flyter upp till användning för att markera tydliga klasskillnader i ett modernt klasskrig. Inte mellan kapitalism och socialism utan för tillfället mellan en demokrati med formellt lika rättigheter för alla och ett auktoritärt kungadöme där de fattiga bespottas som pöbel.

.

Det chicka affärerna i Rachaprasong har bytt färg.

Lite vila skadar inte.

Nya gatustrider mellan de röda och armén väntar säkert.

.
Media: DN1,SVD1,SSD1,SVD2,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Ett svar på ”Krisen i Thailand

  1. Folk vill inte åka hem fastän militärer kommer med riktiga vapen. Det är sagt att rödskjortorna kommer tusentals och ska dör i tusentals om dem inte kan komma hem med lösningen av parlamentet. Tragiskt.. men det verkar som dem är beslutsamma.

Lämna ett svar