Obamas bankreform.

Hindrar inte nya kriser.

.

Barack Obamas reform av bankväsendet stoppades tillfälligt i Senaten när bara 57 senatorer röstade för att starta debatten. Det krävs 60 röster för att en debatt om innehållet i lagförslaget ska hållas. Republikanerna i Senaten påstår att de vill ha en lag som omöjliggör att banker i framtiden räddas med skattepengar. I själva verket är de emot en alltför strikt reglering av finansindustrin men vågar inte säga det just nu eftersom ilskan mot Wall Street är stor bland partiets väljare.

.

På Wall Street är det största buffeln som vinner.

Finanskrisen skakade om det amerikanska samhället på ett sätt som ingen person under 80 år upplevt. Miljoner hushåll tvingades lämna sina hem och miljoner åter förlorade sina arbeten. I dessa människors ögon var det bankerna som med sin aggressiva utlåning la grunden till krisen. De har helt rätt.
Finansindustrin bröt sig in människornas vardag, skörtade upp dem med finurliga värdepapper, lämnade dem på bar backe, tjänade enorma vinster utan att producera ett jota av värde, för att till sist dra med sig hela världsekonomin i den djupaste krisen på åtta decennier, för att sedan räddas från bankrutt med hundratals miljarder dollar av skattepengar. Inte undra på att Wall Street just nu ligger lågt på hitlistan bland vanliga yrkesarbetande i USA och resten av världen.
-Vissa senatorer tror att obstruktion är en bra politisk strategi och andra tror att det ger möjlighet att föra debatten bakom lykta dörrar där finansindustrins lobby kan vattna ur reformen eller döda den helt, sa Obama efter måndagens omröstning i Senaten.

.

Obamas finansreform fastnade i Senaten

Så vad innehåller då det så omstridda lagförslaget? Huvudpunkten i reformen syftar till att hindra en storbank eller ett försäkringsbolag på fallrepet från att dra med sig hela systemet i en krasch. För det ska staten skapa en fond med 50 miljarder dollar som ska användas för att omgärda en fallande bank och hindra en spridningseffekt till andra finansinstitut. Republikanerna säger att fonden är nytt sätt att rädda bankirer med skattepengar. Det är dock bara röstfiske eftersom fonden ska fyllas med 50 miljarder av bankerna själva.
Svagheten med reformen är i stället att den inte i första hand inriktar sig på att förbjuda den typ av aktiviteter som orsakade krisen. Det är som att kalla in brandkåren när en byggnad redan står i brand i stället för att anta preventiva regler som kan hindra branden att uppstå. Obamas reform ger Finansdepartementet eller riksbanken Fed rätten att stänga banker som tagit för stora risker och som hotar hela systemet.

.

Miljoner hushåll tvingades lämna sina hem.

-Men att lämna över ansvaret till ovalda tjänstemän är dagdrömmeri. Om Kongressen inte har viljan att bryta upp monstret i småbitar, kommer inte knähundar att gör jobbet åt dem. I en generation lät Fed och andra myndigheter bankerna ta hem allt större vinster medan de tog allt fler och större risker. Lagövervakare saknade viljan att gripa in och stoppa det roliga för viktiga kunder, skriver veckotidningen The Nation i en ledare.
Vilka svindlande affärer bankerna ägnat sig åt kommer nu fram i detalj i granskningen av storbanken Goldman Sachs. Banken var Kungen i det hov av finansiella aktörer som medvetet skörtade upp ett helt folk. De så kallade sub-primelånen, som fick fattiga att skuldsätta sig för husköp, och som sedan packades om som derivat, finanspapper av extremt komplex karaktär, var medvetet gjorda för att krascha.

.

Bakom Goldmans fasader arbetade hundratals ”experter” i svindel.

De gav bankerna och försäkringsbolagen ett vinstregn de aldrig tidigare upplevt. Eftersom vad som för 50 år sedan ansågs vara ekonomisk brottslighet i den nyliberala ekonomins epok hyllas som finansiellt konsthantverk fanns det inga spärrar som hindrade svindeln.
Tre år efter finanskrisens början är det fortfarande ingen som ställts till svars för den organiserade stölden av vanliga arbetande människor. Det nya regelverket som Obama vill införa begränsar bankernas möjlighet att upprepa samma sak men lämnar dörren öppen för nya vinstgivande lyckospel.

.

Media: DN1,SVD1,SVD2,DN2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Lämna ett svar