Solidaritet med Greklands befolkning

World Social Forum höll i dagarna ett rådsmöte och antog då följande solidaritetsuttalande med den grekiska befolkningens kamp mot den sociala nedrustning som EU och IMF tvingat på landet i hopp om att glädja och lugna hajarna på den internationella finansmarknaden.

.

.


Solidaritet med Greklands folk mot finansmarknaderna.

Finansmarknaderna har tagit Grekland till måltavla i flera månader. För att ”lugna marknaderna” och ”återställa förtroendet” har EU och IMF tvingat på Greklands folk en drastisk åtstramningskur. Pensionsåldern höjs till 67 år samtidigt som pensionerna fryses. Lönerna i den offentliga sektorn sänks med 15 procent och den privata sektorn får det lättar att avskeda. Mervärdesskatten höjs från 19 till 21 procent. Andra liknande åtgärder planeras. Åtstramningskuren kommer att kasta Greklands ekonomi in i depression och en social katastrof.
Vi vet av erfarenhet. Krisen i Grekland är bara ett ytterligare exempel på årtionden av finansoro, som skövlat och skuldsatt länder världen över, speciellt på det södra halvklotet inklusive 80-talets skuldkris som definitivt satte många länder i Afrika och Latinamerika i skuld. Det gäller också de mexikanska, asiatiska och ryska finanskriserna i slutet av 90-talet och den argentinska 2001-02. Detta är inte isolerade händelser utan resultatet av oreglerade och omättliga finansmarknader.
Med Island och Grekland i backspegeln har finansmarknaderna redan andra europeiska länder i siktet. Portugal och Spanien ligger i skottlinjen medan Irland och Frankrike hotas. Stödpaketen till bankerna, alla ”krisplanerna” och skattelättnaderna för de rikaste har grävt djupa hål i staternas budgetar. Våra regeringar har räddat bankerna från bankrutt utan att begära något i ersättning. Nu attackerar samma banker olika länder och har fria händer att spekulera mot dem. De är tillbaka för att profitera på befolkningen om igen.
Utmaningen är enkel: vem ska betala räkningen? EU har antagit en ”grekisk räddningsplan” men lånen kommer bara att gagna spekulanterna inte det grekiska folket. Dessutom är lånen ingen lösning på lång sikt.
Sociala rättigheter hotas överallt. Om människorna inte reagerar kraftigt kommer de att ställas mot varandra som nu sker med grekerna som målas ut som ”fuskare” och ”oansvariga”. Ingen vet var det kan sluta. För att stoppa denna nedåtgående spiral måste vi mobilisera och stå tillsammans med grekerna. I går den 5 maj organiserade de fackliga organisationerna och sociala rörelser en generalstrejk och uppmanade internationella sociala rörelser, nätverk och organisationer till solidaritet.
Vi som är medlemmar i World Social Forums internationella råd tar tillfället i akt under vårt möte här i Mexico för att uttrycka vår solidaritet med de grekiska och europeiska rörelserna och stöder kraven på starka åtgärder mot finansens spekulation och för en verklig finansiell solidaritetsplan till gagn för det grekiska folket i stället för med finansmarknaderna och spekulanterna. Krisen i Grekland stärker vår beslutsamhet att sätta oss emot den nyliberala finanspolitiken och kämpa för människornas suveränitet över ekonomin, i Syd som i Norr.

7 May 2010

Signerat:

Rita Freire, CIRANDA, Brazil
Viriato Tamele, CJE, Mozambique
Gustave Massiah, CRID, France
Ryu Mikyung, KCTU, Korea
Christope Aguiton, ATTAC, France
Geneviève Azam, ATTAC, France
Nicola Bullard, Focus on the Global South, Thailand
Edward Oyugi, SODNET, Kenya
Mireille Fanon-Mendes-France, Fondation Frantz Fanon
Allam Jarrar, Palestinian NGO network, Palestine
Chico Whitaker, Brazilian Commission Justice and Peace, Brazil
Moema Miranda, Ibase, Brazil
Virginie Vargas, Articulacion Feminista Marcosur, Peru
Taoufik Ben Abdallah, Enda, Sénégal
Abbé Antoine Ambroise Tine, Italie
Babacar Diop, ICAE-PALAE, Sénégal
Demba Moussa, Forum Africain des Alternatives, Sénégal
Dan Baron, IDEA, Brazil-Wales
Celina Valadez, Dinamismo Juvenil, Mexico
Diana Senghor, PANOS, SénégalAlexandre Bento, CUT, Brazil
Salete Valesan, IPF, Brazil
Jason Nardi, Social Watch, Italy
Hélène Cabioc’h, AITEC, France
Nicolas Haeringer, ATTAC, France
Nathalie Péré-Marzano, CRID, France
Azril Bacal, Uppsala Social Forum, Sweden/Peru
Francine Mestrum, Global Social Justice, Belgium
Hector-Leon Moncayo, Alianza Social Continental, Colombia
Leo Gabriel, Austrian Social Forum, Austria
Wilhelmina Trout, World March of Women, South Africa
Bheki Ntshalintshali, COSATU, South Africa
Ivette Lacaba, COMCAUSA, Mexico
Samir Abi, ATTAC Togo/ROAD, Togo
Olivier Bonfond, CADTM, Belgium
Walter Baier, Transform!, Austria
Diego Azzi, CSA, Brazil
Marco A. Velazquez N., RMALC, Mexico
Miguel Santibanez, ALOP, Chile
Hector de la Cueva, Alianza Social Continental
Jennifer Cox, PPEHRC, USA
Jorge Lopez, CAMBIOS, Mexico
Ana Esther Cecena, Red en Defensa de la Humanidad, Mexico
Lorena Zarate, HIC-AL, Mexico
Refaat Sabbah, Alternatives International, Palestine
José Miguel Hernandez, CCFSM, Cuba
Maria Atilano, World March of Women, Mexico
Monica Di Sisto, FAIR, Italy
Yoko Kitazawa, Japan Network on Debt & Poverty, Japan
Marcela Escribano, Alternatives
Vinod Raina, Alternatives Asia, India
Njoki Njoroge Njehu, Daughters of Mumbi Global Resource Center, Kenya
Ali Karamat, Pakistan Peace Coalition (PPC)/Pakistan Institute of Labour Education and Research, Karachi (PILER), Pakistan
Piero Bernocchi, Italian Coordination for ESF and WSF, Italy
Ana Prestes, OCLAE
Feroz Mehdi, Alternatives International
Amit Sengupta, Peoples Health Movement, India
Osvaldo Leon, Agencia Latinoamericana de Información
Joaquin Constanzo, IPS, Uruguay

.

Media: DN1,DN2,SVD1,SVD2,SVD3,GP1,AB1,AB2,AB3,

Bloggare: Jinge,Svensson,Motvallsbloggen,Röda Malmö,Biology&Politics,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

4 svar på ”Solidaritet med Greklands befolkning

  1. Pingback: Jinges Web och Fotoblogg » Den liberala sanningen

  2. Pingback: Stäng pengakranen till euron, Anders Borg. Sverige ut ur EU – NU! « Nemokrati

  3. Pingback: Solidaritet med Greklands folk mot finansmarknaderna | Svensson

  4. Grekland måste ta sig tillbaks till verkligheten. Pensionsåldern höjs till 67 därför att man inte har råd att gå vid 53. Vilket land har råd med det? Det gör man inte ens i Norge som har en av världens starkaste ekonomier. När grekerna införde euron passade man på att drastiskt smyghöja offentliga löner samtidigt, utan täckning i budgeten. Nu visar det sig att det inte håller i längden. Jag har riktigt, riktigt svårt att tycka synd om grekerna!

Lämna ett svar