Anders Borg jagar varg.

Vem släppte loss vargflocken ?

.

I går såg jag en ilsket stirrande Anders Borg i flamländska tv-kanalen EEN. Hans uttalande till kanalen har redan gått runt i världspressen.
-Vad vi ser nu är ett flockbeteende på marknaden. En vargflock. Om vi inte stoppar flocken kommer den att slita sönder de svagare länderna i Europa, sa vår gode finansminister.

.

Men vilka var det som släppte loss den vargflock som finansminister Borg är så ilsken på? Svaret är egentligen så enkelt och bedövande att det är obegripligt hur Borg, Geithner,Merkel, Sarkozy och andra gedigna nyliberaler ens vågar yttra sig i den djupa finanskris som hungriga finansvargar skapat.
Det är de själva som skapat det nya finansiella regelverk som låter spekulanter, börshajar, riskfonder och fondförvaltare härja fritt på en marknad som man sa var självreglerande och riskfri eftersom den lärt sig att sprida riskerna på så många händer att ingen kunde förlora skjortan.

.

Anders Borg med Belgiens finansminister Reynders. Två nyfrälsta vargjägare.

Men så var det inte. Politikerna avreglerade finansmarknaden i allt snabbare takt från 80-talets början. Banker tilläts att spekulera med sitt eget kapital. Kundernas insatta medel skickades också in i karusellen. Sofistikerade värdepapper som CDS och CDO fick ges ut och säljas fritt utan att någon  egentligen visste var riskerna fanns eller hur de verkligen fungerade.
Nu vet vi var riskerna fanns. Banker och finansinstitut gick omkull och andra hotade att falla. Samma politiker som släppte lös vargflocken ställde upp med tiotusentals miljarder kronor för att hindra hela finanssystemet från att krascha.
Det kostade offentliga medel, det vill säga skattepengar, det vill säga att det skapades underskott i statsfinanserna. Simsalabim, nya offer i sikte. Goldman Sachs och andra i vargflocken kastade sig över de svagaste lammen på de europeiska ängarna. Samma gubbar med kritstreckskostymer som stod vid skampålen efter Lehman Brothers fall och finansmarknadens nästan totala kollaps satt på nytt på parkett och dirigerade vargflockens attack på det grekiska folkets välfärd.

.

I franska språket finns ett uttryck som borde ges en svensk motsvarighet. Man talar om ”brandmänspyromaner”, det vill säga brandmän som själva tuttar eld. De som släppt loss vargflocken har spelat den rollen. Anders Borg och andra nyliberaler med politisk makt är ”brandmänspyromaner”.

.

Media: DN1,DN2,DN3,DN4,SVD1,SVD2,SVD3,GP1,GP2,Dagens Arena,AB1,EXP,

Bloggare; Svensson,Jinge,Röda Malmö,Sjöstedt,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

3 svar på ”Anders Borg jagar varg.

 1. Pingback: Jinges Web och Fotoblogg » Vulkanutbrottet en glädjande nyhet

 2. Vargflocken har gjort sitt jobb, jämnat vägen för den verkliga predatorn.

  Deadly riots. Public sector unions taking to the streets. An austerity package of mouthwatering severity. The news from Athens last week could mean only one thing: the International Monetary Fund had been in town.
  Guardian

 3. Ett par artiklar som tar upp det aktuella euroläget i ett kritiskt perspektiv, en Australisk professor i ekonomi och en dito från USA och tillika fd ”payment of balances” expert på Goldman Sachs, bägge anlitats som rådgivare till politiker/regimer i olika småländer som försöker se saker ur ett annat perspektiv..

  Life in Europe – another day, another (futile) bailout

  Euro-Bankers to Greece: The Wealthy Won’t Pay their Taxes, So Labor Must Do So
  So what is unfolding is a Social War on a global scale – not the class war envisioned in the 19th century, but a war of finance against entire economies, against industry, real estate and governments as well as against labor. It is happening in the usual slow motion in which great historical transitions occur. But as in military conflicts, each battle seems frenetic and spurs wild zigzagging on the world’s stock and bond exchanges and currency markets.

  What really was bailed out is the principle that economies should be stripped so that finance capital may rule. But the fight surely is not yet over. It will escalate for the remainder of the 2010s, because it is nothing less than an attempt to roll back the history of the 19th and 20th century’s struggle to replace the power of vested property and financial interests with principles of progressive taxation and public enterprise.

  Confronted by parliaments controlled by aristocracies, the 19th-century reformers sought to take them over on behalf of democracy. Classical political economy was a reform program to tax away the ”free lunch” of land rents, monopoly rents and financial interest extraction. John Maynard Keynes celebrated this program in his gentle term, ”euthanasia of the rentiers.”

  But the vested interests have fought back. Calling social democracy and public regulation ”the road to serfdom,” They are trying to set Europe’s economies on the road to debt peonage. …

  Last week is still only the beginning of how this drama will play out.

  Läget är förmodligen mycket allvarligt och resultatet kommer att slå mot oss alla och våra barn och barnbarn. Grekland är bara början för Europa och överhuvudtaget inget etablerat politiskt parti att rösta på om vi vill motverka denna utveckling.

  Läget ser mörkt ut.

  Häromdagen sa Sahlin att hon fortfarande tror på Euron, men hon och Reinfeldt var överens om att det kanske inte var riktigt läge att just nu folkomrösta (dvs att med lock och pock, hugg och slag driva svensken att rösta ”rätt”) om Euron.

  Alla dessa lögner, charader och illusoriska piruetter vi utsatts för när man drivit in svensken i denna krämarunion står en upp i halsen. Alla länder, förutom två som har undantag, är förpliktade enligt EU avtalet att införa Euron när de uppfyller kraven. Vi glider för tillfället sidan om pga ett kryphål. Det slutgiltiga före uppgivande av den egna valutan är att delta i ERM i två år men nu är det så att det av någon anledning är frivilligt att ansluta sig till ERM. Vad som krävs för att ändra på den frivilligheten vet jag inte men om nu EU skulle ändra på detta blir vi tvungna att införa Euron eller utträda ur EU om man skall respektera folkomröstningen.

  Om nu EU skulle ändra reglerna tror någon att vi då får folkomrösta om ”Euron” igen eller ens att det begärs utträde ur EU?

  Eftersom vi inte har något undantag vad gäller att införa Euron är Euro-omröstningar ytterst en fråga om vi skall vara med i EU eller inte. Så dumma är inte våra politiker att de inte begriper detta, men varför håller de då på med dessa folkomröstningscharader om Euron?

Lämna ett svar