Thailand mördar

Bangkoks Tien An Men.

.

Klockan åtta i morse lokal tid gick armésoldater och polis till angrepp mot rödskjortornas läger i Ratchaprasong. Tolv pansarfordon som sattes in av armén lyckades i en första framryckning bryta upp hål i de barrikader som de röda byggt

.

.

Mellan tre och fem tusen personer finns i de rödas läger och det rapporteras att två dödades redan i angreppets inledning. Hur många fler det blir under dagen vet ingen. Ett står dock klart. Den thailändska regeringen valde den kinesiska metoden för att möta krav på respekt för demokratiska friheter – pansarfordon och kulor.
Just nu är det svårt att följa vad som händer på plats. Journalister jagas undan och hindras till och med att fotografera. Bödlarna vill aldrig se sina handlingar på bild. Så har det alltid varit, från Santiago 1973 till Bangkok 2010. Statskontrollerade thailändska media som Bangkok Post meddelar lakoniskt att sista striden börjat och att snart kommer affärsmännen i Ratchaprasong att kunna börja räkna kassan igen.

.

Abhisit vinner kanske dagens strid. Han kommer att kommas ihåg av historien som Bangkoks slaktare. Alla möjligheter till en förhandlad lösning sveptes de senaste dagarna undan av regeringen. Senatens president ville medla och de röda var redo att acceptera senatens bud. Men bulldoggen Suthep, krisrådets ordförande och tillika Abhisits vice, avfärdade senaten med ordet- ”nonens”.
När röken skingras över Bangkok kommer sanningen om de rödas kamp för fattiga människors rättigheter att skrivas.

.

.

.

Media; DN1,AB1,AB2,SVD1,DN2,GP1,EXP1,VG1,VG2,DN3,SVD2,AB3,AB4,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

23 svar på ”Thailand mördar

 1. Nu glömde ni ju skriva att det är Thaksin Shinawatra, miljardären som roffat åt sig massor med pengar ur Thailands statskassa och blivit asiens rikaste man, som ligger bakom oroligheterna.

  Efter att Shinawatras förmögenhet blivit fryst har han uppviglat fattiga Thailändare att starta ett inbördeskrig i sitt land. De som protesterar har blivit lovade 500 – 1000 Bath per dag, pengar som de aldrig kommer att få se röken av.

  Dessutom har deras id-kort beslagtagits… snacka om människohandel och manipulation i mästerklass.

 2. De röda drev sin utpressning alldeles för långt! Alltför många har dödats. Nu har de röda äntligen givit upp, men många driver omkring och utövar (försök till?) mordbrand. Ordningen skall förhoppningsvis återställas snart.

  Thailändarna kommer att skriva sin egen historia – den skrivs inte här!

 3. Pingback: Thailand: Förtrycket mot rödskjortorna måste omedelbart upphöra | Svensson

 4. Jag har skickat ett antal kommentarer till skräpkorgen. De innehöll alldeles för mycket av personangrepp, oförskämdheter och grova ord för att få plats på vår blogg.

  Vi tar gärna emot kommentarer från alla politiska utgångspunkter men under två förutsättningar;

  1. inga öppet rasistiska uttalanden
  2. inga fula personangrepp

 5. Det er en skam at dere forsvarer mennesker som har lammet et helt samfunn og holdt uskyldige som gisler for å fremme sin egen agenda. Rødskjortene er absolutt ikke ubevæpnede. De har sin egen militære ledelse, granatkastere, rocket-launchers etc.

  Det rapporteres også at rødskjortene har betalt fattige kambodsjanere for å slutte seg til demonstrasjonene som ”gun-food”.

  I dag har de vist sitt sanne ansikt.

  Bak dem står Thaksin: En despot og tvers gjennom korrupt politiker – en populist av verste sort, som kynisk har manipulert Thailands fattige og lavutdannede arbeiderklasse ved å regelrett dele ut tusenlapper, uten å løse de grunnleggende problemene. Hans hensikt var bare å manipulere seg til støtte blant majoriteten som ikke vet bedre, for å kunne fortsette sin plyndring av Thailand til gavn for egen lomme. Hans populistiske tiltak har mange steder gjort situasjonen verre enn den var før.

  Glem heller ikke mordene på 1200 mennesker under den store ”narkotikautrenskningen”. Også det Thaksins verk.

  Rødskjortene ødelegger Thailand!

 6. De röda drev sin utpressning alldeles för långt! Alltför många har dödats. Nu har de röda äntligen givit upp, men många driver omkring och utövar (försök till?) mordbrand. Ordningen skall förhoppningsvis återställas snart.
  Thailändarna kommer att skriva sin egen historia – den skrivs inte här!

 7. Hej,

  Jag som boende i Thailand tycker ni borde skämmas som försöker vinna politiska poäng med er propaganda.

  Titta hur ”frihetskampen” gick nu. Kanske kan ni även publicera bilder på de journalister och civila som dött pga av ”frihetskämparnas” handlingar, betalda av en korrupt miljardär och mördare i exil. Titta på alla människor som inte har något jobb att gå till för att svartklädda män (utan någon som helst respekt för liv) slängt in brandbomber i deras hem och företag.

  Det är inte en tvekan om att det är vidrigt att militär skjuter på civila, det tycker alla med en hjärna. Det är absolut inte det jag vänder mig emot! Men att samla politiska poäng på något sånt här är otroligt lågt.

 8. Bra att militären gick in och drev bort de som försökte sabotera Thailands ekonomi. Thaksin den korrupte skojaren är ingen demokrat. Många av de som gick med rödskjortorna ville bara ställa till elände. Någon politisk övertygelse kan du leta efter i stjärnorna.

 9. til Truls:” Det rapporteres også at rødskjortene har betalt fattige kambodsjanere for å slutte seg til demonstrasjonene som ”gun-food”.”
  Det er faktisk thailandske myndigheter som har hentet leiesoldater fra Burma og Laos for å sette de mot rødskjortene, militæret har altfor mange rødskjortesympatisører, og de fleste soldatene er sønner og ektemenn av rødskjortedemonstranter.
  Det sier seg selv at de fleste ikke vil angripe sine egne

 10. Carlos: Det rimer jo ikke helt, all den tid alle rødskjortevennlige mener hæren er på de gules side. Det var den jo også da røde-Thaksin ble styrtet i militærkuppet i 2006. Dessuten finnes det nok av folk fra sør-Thailand i hæren. Der er de ikke spesielt ”røde” (snakker ikke om de tre provinsene ved grensen til Malaysia her – det er en helt annen konflikt).

 11. Skäms skandinaver som försvarar kallblodiga avrättningar av regimkritiker. Skäms skandinaver som försvarar censur och nedstängning av regimkritiska media, Skäms ni som upprörs över att shoppingcenter stängs men accepterar att flygplatser som fungerar som nav för en världsdel stängs ned. Detta utan några som helst påföljder.
  Skäms skäms skäms skäms skäms!

 12. Att Taksin i grunden är samma andas barn som den styrande klicken i Thailand behöver man inte betvivla. Men att därifrån gå på svammel om ”fattiga som lovas betalning” för att demonstrera, är rena snurren! Den stora majoriteten av fattiga arbetare och bönder behöver inte betalas för att protestera. Deras missnöje med den militärstödda regimen är utbrett och det vet alla som känner till det minsta om landet.
  Låt oss i stället diskutera lite varför allas vår allvetare Calle Bildt inte höjer sin stämma inför Bankok-juntans mördande av demonstranter. Kan det vara JAS-affären som spökar? Eller är det bara så att USA:s vän (regimen i Bankok) alltid är Calles vän?

 13. Göran: Alle som kjenner til det minste om Thailand vet også at ”vote-buying” er svärt utbredt. Dette bedrives det forskning på ved minst ett universitet i Bangkok! (Har dessverre ikke referanse, men leste om det i Bangkok Post i löpet av de fire år jeg bodde der).

  Det er vanlig at landsbyer har en form for ”politisk hövding” som argumenterer for et bestemt parti. Denne personen får betalt. Den som lover å stemme på et visst parti får også en liten sum. Liten ja, men det skal ikke mye til på den fattige landsbygda.

  Hvorfor skulle ikke det samme skje i denne situasjonen? Det gjelder selvsagt ikke alle demonstranter. Noen er der fordi de tror på saken. Andre er der for pengenes skyld.

 14. Oavsett om du inte kommer ihåg eller om du hade kommit ihåg och refererar till Bangkok Post så har du ingen trovärdighet. BP är ingen nyhetskälla och det är ingen tillfällighet att deras huvudbyggnad står i brand vilket jag trots att de inte förtjänar det, beklagar.
  Är röstköp, vilket pågått på ”båda” sidor, en ursäkt för det våld vi ser?

 15. Sven: Vi diskuterte at noen har blitt betalt for å demonstrere og brenne. Min kommentar om stemmekjøp kom i den forbindelse. Det var ikke ment som et forsvar av vold, verken fra regjeringen eller fra demonstrantene som nå har lammet deler av BKK i flere uker, og i dag har vist sitt sanne ansikt gjennom å ta levebrødet fra titusenvis av fattige mennesker.

  Jeg skal ikke kommentere din kategoriske avfeielse av BP som nyhetskilde. Men jeg forstår hvorfor den var blant de første mediebygg som ble satt i brann. Den har jo ikke vært spesielt villig til å bøye seg for Thaksin og hans allierte.

 16. Eftersom du håller för dina öron så ser jag ingen som helst anledning att respektera dig som samtalspartner.

 17. Hva er folkemord? Og hvor går evnt. grensen før det kan kalles det?

 18. Det är inte slut(fast hemsk att många skadade och mördade). Röd skjortorna påbörja in i ny fas. Ha ögonen öppen.

 19. Pingback: Jinges Web och Fotoblogg » Ship to Gaza och tankefigurer och tankemönster

 20. Sven: Om du er samme Sven i innlegg # 10, 13 og 15 – og om ditt innlegg nummer 15 var rettet til meg: Vi har aldri vært samtalepartnere. Det eneste som har kommet fra deg i denne debatten er ”Skäms, skäms, skäms, skäms”, ”Du har ingen trovärdighet” og ”jag ser ingen som helst anledning att respektera dig som samtalspartner”.

  Du stilte ett godt spörsmål: ”Är röstköp, vilket pågått på ”båda” sidor, en ursäkt för det våld vi ser?”

  Til det er mitt svar enkelt: Nei!

 21. jeg er gift med en thailender og får info fra hennes slektninger i Thailand, det er mye disinformasjon fra begge sider i denne saken, jeg tror det er vanskelig, om ikke umulig for oss som sitter her og sette oss ordentlig inn i saken.
  Jeg hadde en lang samtale pr tlf med min svigermor (rødskjorte) i går kveld.
  Det virker som om det er de såkalte svartskjortene som har sabotert muligheten for nyvalg og samtaler mot en fredelig løsning.
  Men de skifter jo meninger der nede fortere enn jeg skifter underbukser

 22. I have been among the red shirts (and walked among the soldiers and police) for weeks here in Bangkok. There is no excuse for the violence used against the people. These are not terrorists in any way, shape or form. ”Terrorists” is the new Thai buzzword to justify state oppression. It used to be ”communists”.

  As far as disinformation goes, how can the UDD/red shirt groups be considered to be doing that when almost 100% of their media outlets, including television, radio stations and newspapers have been banned? It would take a far stretch of the imagination to accuse the UDD/red shirts of any spin when they have zero media outlets.

  The idea both sides are spreading disinformation is therefore illogical.

  The government-controlled media spin is intense and in fact simply a continuation of three quarters of a century of the control of information. Before it was total. They are trying their best to make that happen yet again.

  If mention is made of black shirts, then that reflects the state spin because it is only the government that has ever mentioned these men in black as being reds. I doubt seriously a ”red” shirt would say this.

  Not that there were none but the violence committed is most certainly not by the red shirts.

  The government spin suggests there were snipers other than military. You must twist your minds’ thought processes and rational thought to buy into this. Think of this:

  Somehow these snipers miraculously make perfect head shots to kill their own fellow red shirts;

  They somehow miraculously have not managed to kill one single solider, and;

  They are able to hide among the soldiers who control every high vantage point in the city, without being detected or apprehended.

  Utter nonsense…

  The fact is the yellow shirts have vowed not to let the government be ”overthrown” by the reds, and the usual extreme, ultra-conservative blue shirts are more likely to have expert snipers among their ranks than the reds.

  Both of these groups are supported by the military and reciprocate that support. it is not because they then might don black shirts (as most snipers would) that they would be automatically transformed into ”black shorted red supporters”.

  Please try to read between the lines of the state propaganda now being thrown into the collective public mind in order to create fear and justify the state’s own terror. History speaks for itself. Three quarters of a century have seem twenty military interventions. And we know full well not a single successful intervention has been for the benefit if the people.

 23. NingNong .. du pratar och pratar. Var finns sanning?

  Life goes on in Bangkok. Alla förstår att det är inte värt att slås oavsett politiska agenda.

Lämna ett svar