Kraven på sextimmarsdag – bara stolligheter?

.

Både Sven Erik Österberg och Sven Otto Julius Littorin avfärdar krav på arbetstidsförkortning

Fotomontage/Focus

.

Både Vänsterpartiets och Miljöpartiets kongresser valde att med mjuka däck rulla över sina partistyrelser i arbetstidsfrågan.  Sextimmarsdagen lyftes fram i respektive valmanifest.
Nu var detta mest symbolik. Både Lars Ohly och Peter Eriksson/Maria Wetterstrand ryckte lättsamt på axlarna och var överens om att detta inte var ett krav för den mandatperiod som kommer.
Vad som hänt var att partiernas medlemmar körts över med hårda dubbdäck – i den uppgörelse med socialdemokraterna som träffats före kongressernas behandling av frågan.
I morse klargjordes detta på ett förnedrande sätt av socialdemokraternas talesman i dessa frågor, Sven-Erik Österberg, när han i en TV-duell med Sven Otto Julius Littorin avfärdade kraven på en arbetstidsförkortning som ”stolligheter”. Bara ”skrämselpropaganda” från Littorins sida, hette det.
Innebörden var att det i marginalen finns ”stolligheter” hos både den borgerliga alliansen och de rödgröna. Dessa ska man bortse ifrån. Det som gäller är de olika överenskommelser som träffats. Punkt slut.
Det var naturligtvis mer än en tillfällighet att både Miljöpartiets och Vänsterpartiets ledningar valde att skaka hand och göra upp med socialdemokraterna i god tid före sina respektive kongresser. De valde medvetet att laka ur den inre demokratin. För i praktiken blev det omöjligt för medlemmarna att ställa villkor för ett kommande regeringsarbete…

.

*******

.

Vår hage med nysådd korn/havre.
Tidigt i morse flyktade lite markfrost bort med morgonsolen.
Lika lätt avfärdade Sven-Erik Österberg kraven på arbetstidsförkortning…

.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

I pressen: DN1,

Bloggare: Jinge,Svensson,

4 svar på ”Kraven på sextimmarsdag – bara stolligheter?

 1. Att folk som arbetar ska ha del i tillväxt och produktivitetsökning tycker man borde vara en självklarhet för de som påstår sig vara dessa människors företrädare. Men så verkar det inte alltid i det här landet.

  Som den gode Grassman sa det finns bara ett sätt att få del idetta.

  Att sprida ut makt och välfärdens goda en smula jämnt bland människor går bara med en enda metod: att ha brist på arbetskraft. Över hela ekonomin jämnt fördelad brist på arbetskraft. I sista hand är det här vars och enda människovärde definieras. Det är detta som kan ge kvinnor och ungdomar ett egenvärde: att deras tjänster verkligen efterfrågas och behövs. Inte därför att någon tycker att det är rättvist och skäligt och vill vara storsint. Utan därför att deras tjänster har ett stort ekonomiskt värde.”

  Det är först från detta läge som man kan få till kortare arbetstid eller hur man nu vill förvalta denna position.

 2. Delaktighet i tillväxt och produktivitetsökning har man väl främst genom att varorna blir bättre och bättre till samma pris, eller billigare och billigare för samma prestanda.

  6 timmars arbetsdag finns i två scenarios, ett med 75 % av lönen, och ett där man får betalt för 8 timmar men jobbar 6. Det senare innebär 33% lönehöjning, och det är det som är stolligheter. Det förra innebär 25 % lönesänkning, på det finns ingen efterfrågan från något håll. Alltså är frågan en hyllvärmare.

 3. Delaktighet i tillväxt och produktivitetsökning har man väl främst genom att varorna blir bättre och bättre till samma pris, eller billigare och billigare för samma prestanda.

  Det var ju en variant på varför folk inte ska få reala löneökningar när produktiviteten stiger.

  Det finns för stås ett antal kända ekonomer som av och till påpekat att innevarande kris är ett resultat av just det att sen 70-talet har löntagarna fått liten del av produktivitetsökningen, dels kan de inte köpa allt det som är möjligt att producera och än värre när resultatet av denna produktivitetsökning hanar på så få händer som det gjort blåser det spekulationsbubblor.
  http://bayimg.com/EadfIAaCn

 4. Nu menade inte jag att ”folk” inte ska ”få” reala löneökningar. Jag menade att i realiteten för egen del verkar den stora reala välståndsökningen vi haft inte bero på nominella påslag utan vad man får för pengarna. Det är ju ganska mycket mer, utom när det gäller fast egendom.

  Jag tror inte man ”får” något alls, lön beror på utbud och efterfrågan så länga man inte jobbar mot ett monopol. Globalt har utbudet på arbetskraft ökat mycket kraftigt, så det finns en press nedåt. Å andra sidan är det ju väldigt många i Asien som fått det mycket bättre.

  Innevarande kris har med uteblivna löneökningar att göra, men sen 70-talet har det hänt annat också, tex våldsamma skattehöjningar. Den senaste och mest infernaliska varianten, att underproducera elström (och tro att man är duktig!), och lägga på 100% i skatt på något politikerna själva gjort dyrt gräver ett hål i plånboken stort som ett extra boende.

  6 timmars arbetsdag är det ingen som frågar efter. Vi har tillräckligt med politiker som försöker göra oss fattiga som det är.

Lämna ett svar