Franska protester

Stora demonstrationer säger nej till höjd pensionsålder.

.

Var glaset fullt till hälften eller till hälften tomt? Svaret på frågan beror på vilken sida man lyssnar till. De fackliga organisationerna säger sig vara nöjda med gårdagens protester mot Sarkozys planer på att höja pensionsåldern till 62 år.

.

Fem miljoner arbetslösa glöms bort i pensionsdebatten; Dela på rikedomarna.

.

Enligt facken deltog över hela landet närmare en miljon  i demonstrationerna vilket i så fall är betydligt mer än den 10 mars och framför allt mycket mer än det avslagna 1a Maj.
Inrikesministeriet säger att 395 000 demonstrerade och arbetsministern Eric Woerth anser att den ”svaga” mobiliseringen ger grönt ljus till regeringens planerade reform som ska antas av Nationalförsamlingen den 20 juni.
De fackliga organisationernas siffra är säkerligen mycket närmare sanningen än polisens, som har ett märkligt sätt att räkna på. Bland annat räknar den inte in alla människor som går med demonstrationen men uppe på trottoarerna. Alla som varit med i en demonstration i Paris vet att det är massor av människor som marscherar på trottoarerna.

.

Trots det ihärdiga regnet i Paris fanns det inga sura miner.

.
Sett till det vidriga regnandet hela dagen måste därför svaret bli att glaset var mer än fullt till hälften men ändå inte fullt vilket förklarar regeringens inte alltför trista min och de fackliga organisationernas uttalande att det bara är en början.
Mina politiska fränder i det antikapitalistiska partiet NPA deltog naturligtvis i alla gårdagens demonstrationer.
-Det är början till en ny kraftmätning med regeringen, en ny etapp i mobiliseringen. Vi måste alla samlas på gatorna tillsammans med de fackliga organisationerna och i en större social och politisk front, säger i dag Olivier Besancenot till dagstidningen Le Monde.

.

Fackliga ledare var inte rädda för regnet

-Det är klart en dags demonstration inte räcker…
-Det finns två utvägar: Endera tvingar Sarkozy igenom sin reform i bästa Margareth Thatcher-stil och bryter ned det sociala motståndet för åratal framåt eller så kommer bumerangen tillbaka i ansiktet på honom i form av en massiv folklig protest, avslutar Besancenot till Le Monde.

.

Media;

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Lämna ett svar