Solidaritet med Palestina

Tack Jan Guillou och Per Gahrton.

.

Protesterna mot Israels angrepp på konvojen Ship to Gaza var överväldigande i Sverige. Tio tusen och kanske fler i Stockholm och tiotusentals människor i resten av landet slöt upp för att visa sin avsky för den israeliska statens politik.
Det var helt fantastiskt. Men varför deltog så många? Vi är ju i Sverige inte speciellt kända för att ta gator och torg i besittning för att visa vad vi tycker.

.

Minst 10 000 deltog i Stockholm

Samtidigt var det omkring tusen personer i London, ett par hundra i Berlin och inte många fler i Paris som deltog i de hastigt organiserade protesterna. I Amsterdam hände ingenting och här i Bryssel var vi cirka 400 som ropade ut vår avsky.
Tusen personer i London? Det borde med någon sorts aritmetik ha varit 100 000 ute på gatorna för att kunna jämföras med mobiliseringen i Stockholm. I Bryssel kommer det ledigt femtio till hundra tusen människor till demonstrationer som mobiliserar till försvar av jobben eller pensionerna.

.

I Bryssel var vi 400.    Foto: Benny Åsman

Jag tror att svaret är att den förlamande islamiofobin som förpestar det politiska klimatet speciellt i länder som Nederländerna och Belgien har krossat den förståelse och solidaritet som fanns med det palestinska folkets rättigheter och kamp. I Frankrike är islamofobin inte (ännu?) så förlamande men den har ändå lyckats sätta likhetstecken i mångas ögon mellan palestiniernas rättfärdiga kamp och islamistisk fundamentalism. Även bland människor som vanligen räknas som vänster sviktar förståelsen för det palestinska folkets kamp.
Islamofobin har dragit en slöja över solidariteten. Om det är så att i Sverige den humanistiska ådran pulserar snabbare i solidariteten med Palestinas folk beror det enligt mig mycket på två personers konstanta insatser under fyra decennier. Jan Guillou och Per Gahrton har nått en mycket bred publik med ett budskap om solidaritet med Palestina och speciellt lyckats skapa en förståelse för det rättfärdiga i deras kamp som ingen islamofobi och rasism lyckats döda. Hundratusentals människor har lästa Guillous böcker om Hamilton och Arn.

.

Man får tycka vad man vill om Per Gahrton som politiker och vad man vill om Guillous litterära verk. Men ett är säkert. I Per Gahrtons politiska verk och i Jan Guillous böcker finns en konstant och osviklig solidaritet med det palestinska folket. Mer än några andra enskilda personer har de två bidragit till att tiotusentals svenskar spontant visade sin solidaritet med Ship to Gaza.

.

Media; DN1,DN2,DN3,AB1,AB2,EXP1,SVD1,AB3,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

15 svar på ”Solidaritet med Palestina

 1. Jahaja….ännu ett skräpord gör entre. Vad är islamistfobi och på vilket sätt skiljer det sig från det andra skräpordet?

 2. Antagligen ”islamofobi”…

  Detta uttryck betyder antagligen att alla muslimer intressen företräds av politiska islamister, och är fiender. Många människor från mellanöstern är inte islamister, utan flyr från politisk islam.

  ”Islamistfobi” används hittills inte, men den som använder det vill kanske göra gällande att politisk islam inte är ett problem. Här skruvar många på sig. Litet stavfel kanske?

 3. Demonstrationen var inte bara stor, den hade ju utlysts med kanske bara en halv dags varsel och detta på en vardag. Jag fick beskedet mindre än tre timmar innan den skulle gå av stapeln, och sedan en (glädje)chock när jag klev ut från tunnelbanan på Sergels torg och det var fullt med folk! Väldigt blandat också i åldrar och ursprung på människor. Och till och med i rikemanskvarteren på Strandvägen var det folk ute på balkongerna och applåderade tåget. Märkligt.

  Vad kan man säga mer? – Tur med vädret var det också… .

 4. Jag tror att ni inte är ensamma om att känna er klämda mellan Israel- och palestinavänner.

  Det finns många kristna som över hela världen kämpar för fred mellan Israel och Palestina. Och det handlar inte om att ta ställning för den ena eller den andra parten i en slags svart/vit konflikt.

  Det enda som kan bära frukt är att motståndarna börjar att tala med varandra.

  Läs mer om varför Kyrkornas världsråd just nu har en fredsmanifestation i Israel och Palestina här:

  http://darenpagatan.blogspot.com/2010/06/world-week-for-peace-har-borjat.html

 5. Classe
  Vilken tur du var där då och försvarade det svenska folkets heder.

 6. Och exakt hur kan du, Classe, ”se” om någon är svensk? Kryp tillbaks under stenen…

 7. Pingback: Skydda Rachel Corrie « Röda Lidköping

 8. Så få i dessa städer? De har väl fler palestinier i dessa städer än så?

  En viktig orsak kan vara att invandrare i Sverige vågar ta till gatorna också, för det var en betydande andel palestinier och andra personer med ursprung från mellanöstern och muslimska länder. Detta tyder på att bekämpningen av islamofobi och annan rasism/främlingsfientlighet har varit framgångsrik.

  Palestinarörelsen i Stockholm är väldigt aktiv och jag har varit på många demonstrationer och de samlar vanligtvis 500-1000 människor. En sån här extraordinär händelse lär mobilisera alla som nån gång varit på en sån demonstration.

  Publicering av platser och tider på tidningarnas hemsidor och i bloggar över hela nätet bidrog säkerligen till att uppslutningen blev så omfattande.

 9. Det är en aning förvånande att de hembygdskonservativa SD helt plötsligt blivit glödande sionister. Sions utvaldas härjande i mellanöstern torde ha orsakat en inte oväsentlig del av invandringen från Mellanöstern.

  Sionisterna skickar säkert mer än gärna hit alla de som nu finns i Gaza och på Västbanken. De nyfrälsta SD sionisterna ställer väl upp när Israel har problem.

  Jag läste förra året att SD hade förvånansvärt god kassa inför valet enligt artikeln t.o.m. bättre än en del etablerade småpartier, kan det vara ett tillfällighet.

  Synd att inte våra stora demokratiska partier vill ha möjlighet till ordentlig demokratisk transparens av partiernas intäktskällor.

 10. lasse, jag är inte alls förvånad. SD är det bruna laget och det har Israel också utvecklats till med åren. Israel är ett rasistiskt apartheidland där palestinier inte får kalla sig palestinier utan kallas för araber. Dom har ett A i sina pass. Minns hur nazisterna märkte ut judar. Man måste se i passet att det inte är en ”riktig” israel. Äckligt!

  Gaza kan liknas vid ett jättelikt koncentrationsläger som vaktas enbart från utsidan. I stället för gas använder man långsam svält och sporadiska mordexpeditioner. Israels mål är utrotning av de palestinier som inte accepterade att bli andra klassens medborgare i deras fantastiska ”demokrati”, eller som man helt enkelt kastade ut ändå när Israel bildades.

  Israel var väldigt bundis med Sydafrika under apartheidtiden. Kaka söker maka.

  Dessutom är SD islamofober, därför att invandringen till Sverige består av många muslimer. Fiendens fiende blir deras vän.

  Den invandring som orsakas av Israel anser SD skall ske till andra länder i regionen, där dom ”passar in”. Inte till ”vita” länder så rasen och kulturen kan ”smutsas ner”. Men i andra arabländer är palestinier inte högre ansedda än gästarbetare från Indien, Pakistan och Bangladesh. Dom kan på sin höjd få vara tjänstefolk, men aldrig någonsin bli medborgare i t ex Kuwait eller Saudiarabien. Därifrån blev många för övrigt utkastade efter att Arafat dumt nog ställt sig på Saddams sida.

  Alltså är det mycket logiskt att det sverigenazistiska partiet numera gillar judarna och deras land. Det blir också bekvämt för dom att argumentera emot att dom skulle vara rasister och nazister – ”jamen, vi gillar ju judar, ju”.

 11. Pingback: Jinge.se » Israel-Haverister®

 12. Celsius,

  Jo man kan väl misstänka det att de hängt på trenden med den mängd sionistvänliga ”islamexperter” som sett dagens ljus de senaste årtiondet. Dessutom har de hittills inte utmärkt sig för att vara de skarpaste knivarna i lådan. Men man skulle ju kunna tycka att om man nu anser sig vara patrioter och nationalister, i en viss mening, så skulle det var kontraproduktivt att stödja att folk invaderar och utropar sitt eget land i någon annans land. Speciellt om man är från en liten nation. Det innebär att det bara är den starkes rätt vem landet tillhör som gäller och jag undrar om SD anser att det är det enda som är giltigt för att vi som bor här också anser att detta är vårt land.

  Diskuterade med en hängiven sionistvän, ej SD, på nätet och undrade hur denne hade ställt sig till att vi blivit undanträngda i några små enklaver med an inkräktare tagit över resten. Skulle vi inte försvarat landet med vilka medel som helst. Denne tyckte då att bara det gick några år så var det bara att ge upp.

  Man kan anta att det är symptomatiskt och att dessa sionistanhängare vid skarpt läge för landet är att betrakta som potentiella femtekolonnare och Säpo borde hålla dem under noggrann övervakning för rikets säkerhets skull. Tyvärr verkar det inte vara så utan försvarsmakten t.o.m. anställer dylika som förmenta terroristexperter, den där Norell han va rnu senast på Newsmill och fantiserade om terrorister på Gazaskeppen.

  Dubbelmoralen när det gäller Palestina är betydande. Det faller ju på sin egen orimlighet att de lite mer mäktiga politikerna i världen inte förstår hur det ligger till. Att Israel skapades genom våldsam etnisk rensning. Själva modellen med stora folkomflyttningar (fördrivningar) för att folk skulle bo i sina nationella enklaver var närmast allmänt accepterat under mellankrigstiden. Men i den nya världsordningen som växte fram efter kriget var det inte längre acceptabelt. Att den systematiska krympningen och urgröpningen av de ockuperade områdena syftar till att göra hela det som är idag Palestina till Israel måste man närmast vara blind för att inte se. mer än 40 år av ockupation och tillfället då det skulle gå för sig att slutgiltigt etniskt rensa Västbanken och Gaza vägrar infinna sig. Palestinierna biter sig fast trots allt elände och svårigheter. Denna utnötningstaktik tär nog inte bara på Palestinierna.

  Min övertygelse är att ska nuvarande läge upphöra får man inte blunda för historien, Israel har etablerat faktum och en fred med något som liknar 67 års gränser hade varit möjlig. Men sionisterna vill inte släppa hoppet att tillfället för den slutgilltiga lösningen ska infinna sig och hela Palestina ska bli deras. De är förmodligen också mer än väl medvetna om att har man stulit landet får man alltid titta sig om överaxeln så länge det finns någon man stulit ifrån kvar.

 13. Jag skräms över den ökande antisemtismen bland svenskar. Att socialister (nationalsocialister, kommunister och alla andra former av socialistpartier) i under hela 1900-talet har demoniserat judar är inget nytt, men det har väsentligt ökat. Judar flyr städer som Malmö då deras politiska ledare uppviglar till hatbrott mot judar. Tack o lov kan judarna försvara sig denna gång, till skillnad från 30- och 40-talet då 6 miljoner mördades.

  Minns Stormuffins Paletiniernas ledare som samarbetade med Hitler under hela 30-och 40-talet tills att USA sopade undan antisemiterna.

Lämna ett svar