Kina

Arbetarna på Honda och Foxconn segrade.

.

Förra veckan skrev jag här på bloggen om två viktiga strider i den kinesiska industrin. På världens största elektronikföretag, Foxconn, har elva självmord bland personalen lett till stora rubriker i internationell press. På Hondas fabrik i Shenzen där drivaxlar tillverkas till bolagets fyra sammansättningsfabriker i Kina strejkade arbetarna sedan den 17 maj.
Båda konflikterna är över och de slutade båda med en klar seger för de arbetande. De anställda vid Foxconn får en löneökning på 33 procent och arbetarna på Honda får 24 procents ökning.

.

Det statligt kontrollerade fackets uppgift är att hålla tillbaka arbetarnas krav. Undrar om de valt gula skärmmössor medvetet?

Löneökningarna är i sig inte enorma för den kinesiska exportindustrin. De senaste åren har lönerna ibland flerdubblats därför att den tillgången till billig arbetskraft börjat sina i kustregionerna. De fattiga från landsbygden hittar industrijobb närmare hemorterna. Däremot är det unikt att media under flera veckor fritt kunde informera om strejken vid Honda. Det var också ovanligt att myndigheterna inte satte in polis för att slå ned de strejkande i skorna.
Det bekräftar att partiledningen i Beijing just nu söker vägar att stimulera den inhemska konsumtionen för att bryta det ensidiga beroendet av exporten. Det är en svår balansgång eftersom de utländska investeringarna i landet räknar med fortsatt tillgång till billig och fackligt oorganiserad arbetskraft.

.

På Foxconn anställs bara unga arbetare. Även de har svårt att stå ut med arbetsförhållandena.

Delar av den mest arbetsintensiva industrin, som textil och skor, har redan flyttat sin produktion till Vietnam och Kambodja.
Arbetarnas seger vid Honda och Foxconn kan få stor betydelse för kommande fackliga strider i Kina. Inte minst om arbetarna kan tvinga fram rätten att organisera fria fackföreningar.

.

Media; DN1,DN2,SVD1,SVD2,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Lämna ett svar