Israels lik i garderoben

Hemligstämplar information i 70 år.

.

Vad har Israels politiska ledare, militären och säkerhetstjänsten att dölja? Det kan man fråga sig sedan Netanyahus regering tagit ett beslut att hemligstämpla ”känsliga dokument” i 70 år i stället för 50 år som gällt hittills.
Två israeliska journalister har begärt att Högsta domstolen ska ge dem rätt att konsultera dokument i statens arkiv som berör perioden fram till 1960. Säkerhetstjänsten Shin Bet har utövat hårda påtryckningar för att dokumenten ska hållas hemliga under längre tid och lyckats.
Statens chefsarkivist Y. Freundlich säger till dagstidningen Haaretz att vissa dokument ska hemlighållas längre tid därför att ”de har implikationer över Israels respekt för internationell lag”.

.

Vad kan det innebära? Freundlich antyder troligen de rätta ledtrådarna.
-Jag kan inte skyla över faktum att grunden till hela affären är offentlighetens krav på att öppna arkiven hos Mossad, Shin Bet, Atomenergikommissionen, Biologiska forskningsinstitutet och kanske flera andra institutioner, säger Freundlich.
”Respekt för internationell lag”. Bakom den formeln finns nog de lik som Israel gömmer i garderoben. I Atomenergikommissionens arkiv finns alla dokument som visar att Israel byggt en mycket stor kärnvapenarsenal. Blir de offentliga kan inte regeringen längre hålla fast vid sin ”ambivalenta” strategi om att vare sig förneka eller bekräfta innehavet av atomvapen. Då kan inte heller Vita Huset fortsätta att slira på kravet att Israel ska skriva under icke-spridningsavtalet.
I Mossads och Shin Bets arkiv för perioden fram till 1960 finns säkerligen mer än ett dokument som bekräftar den planlagda förstörelsen av palestinska byar och illegal ockupation av jord.
Biologiska forskningsinstitutet??? Vad kan de ha haft för sig som bryter mot internationell lag? Biologiska stridsmedel? Frågan står öppen. Men svaret har nu begravts i ytterligare 20 år.

.

Media: Haaretz,SVD1,AB1,

Bloggare: Jinge,Motvallsblooggen,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 svar på ”Israels lik i garderoben

 1. Hela Israels underrättelsetjänst är en sådan mörk del i deras historia , att det troligtvis aldrig kommer fram i ljuset. Även om det skulle vara bra, så finns det krafter som alltid kommer att säga nej. WikiLeaks nästa uppdrag?

 2. Pingback: Jinge.se » Extremister i Vargskogen

 3. Ja,deras underrättelsetjänst är fruktansvärd.
  Arabiska tjänster är visserligen mera effektiva vad gäller desinformation,masspåverkan och manipulation,men å andra sidan föddes deras lärare
  i Goebbels och Stalins propaganda skolor.
  Idag finns det knappast ett nyhetsmedium eller journalistisk verksamhet som inte påverkas av arabiska propaganda metoder.
  Det tråkigaste är att man på ett sofistikart sätt har infiltrerat vissa politiska röresler i Sverige.
  Jag återkommer med konkreta exempel,men först skall jag berätta om israeliska långgående
  forskning vad gäller genetisk manipulation
  och biologiska samt kemiska stridsmedel.
  Israels militära kapacitet är verkligen skrämmande.
  på återhörande
  Borys

Lämna ett svar